"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Korjuse kleit, Kaljuste reketid, Klasi poksikindad. Teatri- ja muusikamuusem tähistab 100. juubelit näitusega (0)
23. märts 2024
Eesti juurtega maailmakuulsa koloratuursoprani Miliza Korjuse esinemiskleit. Foto: Kuvatõmmis

Laupäeval, 23. märtsil avati Teatri- ja muusikamuuseumi uuenenud maja koos näitusega “Pöörased lood teatrist ja muusikast”. Esimest korda pääseb ruumidesse, mis varem olid avalikkusele suletud ja näitusel saab näha nii mõndagi huvitavat Eesti teatri- ja muusikaajaloost.

Eesti juurtega maailmakuulsa koloratuursoprani Miliza Korjuse esinemiskleit jõudis teatri- ja muusikamuuseumi lauljanna tütre kaudu. Nüüd on Korjuse kleit üleval muuseumi 100. sünnipäevale pühendatud näitusel.

“Ta kandis seda 1944. aastal New Yorgis Carnegie Hallis esinedes ja kleidi disainis Hattie Carnegie, kelle nimi on seostatud elegantsi ja kaunite rõivastega. Miks see just selles toas on, sellepärast et toa nimi on “Piirideta eestlane” ja selles näituse osas räägime eestlastest, kes on laias maailmas läbi löönud,” ütles näituse “Pöörased lood teatrist ja muusikast” kuraator Ann Aaresild.

Näitusel näeb ka Rein Rannapi esimest käsikirja ajast, kui helilooja oli umbes kolme-nelja-aastane. Teose nimi on “Õnnetus”. Selgub aga, et kultuuriinimesed on alati olnud ka spordilembesed.

Dirigent Eri Klas näiteks harrastas poksimist. “Ta oli suur poksiarmastaja ja inimesed mäletavad, et ta küll käis lastemuusikakoolis õppimas viiulit, aga kui läks poksitrenni, jättis viiuli koju, pani poksikindad sinna ja seda meenutataksegi, et ta käis poksitrennis viiuliga,” ütles Aaresild.

Dirigent Eri Klasi poksikindad.
Pilt: Kuvatõmmis

Näituse tarbeks valiti esialgu ligi 700 000 museaali seast välja 200, seejärel tehti lõplik valik juba lugude järgi, mida esemed jutustavad.

Heino ja Tõnu Kaljuste reketid.
Pilt: Kuvatõmmis

“Mõned on esimest korda väljas, meil on ka esemeid, mis on tulnud viimase paari kuu jooksul muuseumi, aga mis väärivad väljatoomist, näiteks Heino ja Tõnu Kaljuste reketid,” ütles Aaresild. Võimalus perega teatri- ja muusikamuuseumi minna avaneb juba sel pühapäeval, kui toimub muuseumi perepäev.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.