"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII. Vaata, kuidas hakkab välja nägema uus Hipodroomi kvartal (6)
25. märts 2024
Selline hakkab nägema välja Hipodroomi kvartal. Foto: KOKO arhitektid

Hipodroomi kvartali arenduse järgmise etapi konkursi võitis KOKO arhitektide võistlustöö „RATSU“.

Arhitektuurivõistluse eesmärk oli Hipodroomi järgmisele arendusetapile leida mitmekülgne lahendus, mis oleks silmapaistev, kaasaegne, arhitektuurselt ja linnaehituslikult esinduslik ning logistiliselt hästi toimiv. Kokku esitas konkursile oma võistlustöö kuus arhitektuuribürood, kellest žürii otsustas esitlema kutsuda viis.

Kvartalit arendava Reterra tegevjuhi ja partneri Reigo Randmetsa sõnul osalesid konkursil Eesti tipparhitektid, kelle panus töödesse oli märkimisväärne. „Mahu mõttes on tegu väga suure arendusalaga, kuhu detailplaneering lubab kokku rajada ligi 30 000 m2 maapealset ja 13 000 m2 maa-alust brutopinda. Kokku on võistlust hõlmavale alale võimalik ehitada ligi 330 korterit.”

Randmets ütles, et arhitektuurikonkursile seatud tingimused väga kõrged ja sellest tulenevalt ei olnud küll konkursil osalejate hulk väga suur, kuid laekunud tööde kvaliteet äärmiselt tugev. “KOKO arhitektide võidutöö „RATSU“ kõrget taset näitab asjaolu, et žürii oli võitja osas tugeval üksmeelel, mis pole nii kaalukatel konkursitel tavapärane,“ rääkis Randmets.

Vaata galeriid (10)

Ta lisas, et KOKO nägemus sobitub hästi PIN arhitektide loodud esimese etapi lahendusega, kuid on sealjuures siiski tugevalt eristuv, aitab luua eriilmelise keskkonna ning rikastada kogu kvartalit. Randmetsa sõnul ei ole vähemoluline, et pakutud arhitektuur arvestab Hipodroomi algupärase identiteedi ja kogu Hipodroomi arendusala läbiva planeeritava promenaadi lahendusega.

Žürii liige, Tallinna Linnaplaneerimise ameti juhataja asetäitja Oliver Alver lisab, et võidutöö paistis silma läbimõeldud asendiplaani lahenduse ja hoonete mitmekülgse arhitektuurse ilme poolest. „KOKO arhitektide lahendus oli väljapakututest kõige julgem ja kaasaegsem ning kõige väiksemate hoonete mahuga.

Töö ühe tugevusena saab kindlasti välja tuua hoonetevahelise inimkeskse poolavaliku ruumi, mis sekundeerib ala kõrval asuvale avalikule pargialale. Koos moodustavad need silmapaistvalt suure kaasaegse ja jalakäijatekeskse ala, kus julgeks oma lapsi õue saata,“ selgitas Alver.

Kaks hektarit autovabadust

KOKO Arhitektide üks võidutöö autoritest Raivo Kotov selgitas, et arhitektuurivõistluse eesmärgist lähtuvalt pakkusid nad välja pea kahe hektari suuruse autovaba ala, kus paikneb 12 hoonet, mis on ühendatud ringhooviga.

„Ringhoovi ääres paiknevad mängu- ja istumisalad, mis on ühendatud nii Hipodroomi promenaadi kui ka Merimetsa teega. Uued hooned jagunevad kaheks: Hipodroomi promenaadi äärsed 4-6-korruselised liigendatud kortermajad ning Merimetsa tee poole jäävad väiksemad majad, kus igal korrusel on kuni neli valgusküllast korterit.  Väiksematele hoonetele on kavandatud äratuntavad kaldkatused, mis loovad meeldiva elukeskkonna ning ainulaadsete siselahendustega korterid,“ kirjeldas Kotov tulevast elamupiirkonda.

Lisaks KOKO arhitektidele esitlesid oma tööd Eesti tõelised tipud arhitektuuribüroodest KTA – Kadarik Tüür Arhitektid, +Arhitektid, Arhitekt11 ja Apex Arhitektuuribüroo. Žüriisse kuulusid Oliver Alver (Tallinna Linn), Joel Kopli (KUU Arhitektid), Mari Rass (Arhitektid Must), Kaur Talpsepp (Kauss Arhitektuuribüroo), Priit Uustulnd (Spring Capital), Reigo Randmets (Reterra), Kaspar Markus (Reterra) ning lisaks eksperdid Mattias Agabus (Eesti Arhitektide Liit; Agabus Arhitektid) ja Jaan Port (PIN Arhitektid).

Hipodroomi kvartali arenduse esimene etapp, millele lõi lahenduse PIN Arhitektid, valmib praeguste plaanide järgi 2027. aastal. Teise etapi esimeste hoonete projekteerimise ja ehitusloa taotlemisega alustatakse juba sel aastal ja ehitusega hiljemalt 2026. aastal. Kogu projekt läheb maksma ligi 100 miljonit eurot.

Kommentaarid (6)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Linna elanik
3. apr. 2024 11:36
Kurb,et kõik kohad täis ehitatakse. Oleks võinud sinna teha pigem pargi linnarahva jaoks. Kesklinnas niigi rohelust vähe,kõik väiksemadki maalapid ehitatakse täis. Kui juba majad peal,siis isegi puude jaoks enam ruumi ei jää. Kahjuks raha võidab. :(
vaatame, vaatame
3. apr. 2024 11:24
kuidas tekivad liiklusummikud sealkandis
Mursik
2. apr. 2024 17:32
Huvitav oleks teada, kuidas kagu töö- ja eluruumide sisustus (mööbel, seadmed) sinna hoonetesse toimetatakse. Ja posekäigu kraami vead (aia)käruga liftini.
Tipptaksojuht
27. märts 2024 00:50
Hipodroomi saaga algas 2005 aastal ja jõudis kõigest 20 aastaga lõpusirgele. Palju õnne "rahva teenrid"!
Pärja
26. märts 2024 13:02
Mul on tegelikult kahju,et ei saa enam lapselapsega käia endisel Hipodroomil hobuseid vaatamas!!!!!!!😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟 Mu lapselapsele meeldivad väga hobused ,aga nüüd on hobused hoopis kuhugi kaugele viidud ja sinna sõita on väga tülikas,kuna autot mul ei ole. Mul on siiani meeles,kui lapselaps oli veel väike,ei käinud kooliski ja käisime ühel ilusal suvepäeval 5 aastat tagasi käisime veel Hipodroomil jalutamas,hobuseid vaatamas . Meil olid kaasas porgandid,mis hobustele väga maitsevad ja kui jõudsime juba tallideni ,kus hobused olid välja tulnud ,seisid aia ääres. Lapselaps ,väike tüdruk ,ütles väga huvitava ja naljaka lause:"Tule,pisike,siia!!!!!Vaata,mis ma tõin sulle"!!! Ja ulatas hobuse poole porgandi . Samas,kas pole natuke naljakas,et väike tüdruk ütleb temast mitmeid kordi suuremale hobusele "pisike"!!!!!!! Selline tore lugu seoses Hipodroomiga . Käisime seal rohkemgi kui ühe korra ja alati lahkusime meeldivate muljetega ,sest saime näha ilusaid hobuseid. Aga nüüd kahjuks pole enam seda head võimalust.
Mai
3. apr. 2024 18:29
Täpselt sama siin. Käisime tütrega palju kordi ratastega stroomi ja tagasi ja hipodroom oli imeline puutumatu oaas seal keskel. Seal oli nagu aeg seisma jäänud. Nii tore oli seal käia. Väga kurb,et Tallinn nii meeletult linnastub.