"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: Eestis müüdi 2022. aastal 1066 sigaretti inimese kohta (1)
27. märts 2024
Täiskasvanud elanike hulgas suitsetas 2022. aastal meestest 27% ja naistest 17%. Foto: Pixabay

Eestis müüdi 2022. aastal 1,42 miljardit legaalset sigaretti, mis teeb iga elaniku kohta keskmiselt 1066 sigaretti aastas. Eesti elanikud kaotasid 2022. aastal alkoholi- ja tubakatoodete tarvitamisega 112 000 eluaastat, selgus sotsiaalministeeriumi ja maailma terviseorganisatsiooni (WHO) tellimusel valminud uuringust.

Eesti konjunktuuriinstituudi poolt läbi viidud tubakatoodete turu ja tarbimise aastaraamatust selgus, et 2022. aastal suurenes tubaka ja tööstuslike tubakaasendajate import aastaga 10,4%.

Alkoholi tarvitamise ja suitsetamisega seotud otsesed kulud olid Eestis 2022. aastal vastavalt 50,5 ja 55,6 miljonit eurot.

Tubakatoodete turu ja tarbimise kohta uuringu teinud Eesti konjunktuuriinstituut leidis, et täiskasvanud elanike hulgas suitsetas 2022. aastal meestest 27% ja naistest 17%, mis on vastavalt kolme ja kahe protsendipunkti suurune kasv võrreldes 2020. aastaga.

Tubakatoodetest tarbisid igapäevasuitsetajad pealmiselt sigarette. Alternatiivsetest tubakatoodetest olid populaarseimad e-sigaretid, mida tarbisid 20% elanikest. Võrreldes eelmise küsitlusega, on kahe aastaga e-sigarettide tarbijate osakaal kasvanud ligi kaks korda (2020. aastal tarbis neid 11% vastanutest). Küsitlusandmetest selgus ka, et e-sigarettide tarvitamine kasvab naiste seas kiiremini kui meeste hulgas.

Konjunktuuriinstituudi juhi Peeter Raudsepa sõnul on suitsetajate arv Eestis varasemate aastakümnetega oluliselt vähenenud, eriti meeste hulgas. „Sellele vaatamata pole viimase 10-12 aasta lõikes enam suuremaid muutusi olnud ja meestest suitsetajate osakaal on jäänud 23-30% vahemikku, naistel 15-20% vahemikku. Üha rohkem noori ja eriti naisi on hakanud eelistama alternatiivseid tooteid nagu e-sigaretid, arvates, et need on tavasigarettidest ohutumad. Tegelikult pikaajalisi teaduslikke uuringuid e-sigarettide kohta, mis tõestaksid nende ohutust, pole,“ lisas Raudsepp.

2022. aastal müüdi Eestis 1,42 miljardit legaalset sigaretti, mis teeb iga elaniku kohta keskmiselt 1066 sigaretti aastas. Samas läheb teatud osa sellest välisturistide ostude arvele ja nii müüdi Konjunktuuriinstituudi hinnangul Eesti elanikele 1,31 miljardit sigaretti, ehk 985 sigaretti elaniku kohta aastas.

Keskmine sigaretipakk maksis 2022. aastal 4,67 eurot, mis oli 4,5% rohkem kui 2021. aastal. Võrreldes üldiste kaupade ja teenuste hindadega, mis kasvasid 2022. aastal 19,4%, jäi sigarettide hinnakasv sellest oluliselt väiksemaks. Ka keskmine netotöötasu kasvas 2022. aastal üle 7%, mis on muutnud tubakatooted elanikele hinna poolest kergemini kättesaadavaks. Nii oleks teoreetiliselt keskmise kuupalga eest 2022. aastal võimalik osta 294 sigaretipakki. 2021. aastal oleks saanud keskmise netopalga eest osta 286 sigaretipakki. Elanike tubakatoodete ostujõud oli üldse suurim alates 2010. aastast.

Tubakaaktsiisi laekus 2022. aastal riigieelarvesse 246,3 miljonit eurot, ehk 1,6% rohkem, kui 2021. aastal. Riigieelarvesse laekunud aktsiisituludest moodustas tubakaaktsiis 24,7%. Võrdluseks, et kütuseaktsiis moodustas 50,2% ning alkoholiaktsiis 24,2%. Kogu riigi maksulaekumisest moodustas tubakaaktsiis 2,1%.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõdemus
28. märts 2024 07:25
Eks kahjulikud ole tegelikult kõik otseselt mittevajalikud mõnu- ja toiduained ning liialdused aga kuna nende mõju ei ilmne kohe ja kogu ulatuses, jõutakse sellest arusaamisele tavaliselt alles siis, kui on juba jõutud endale pöördumatut kahju tekitada. Seega on olulisem sellest kui palju meil on neid kes suitsetavad, hoopis kui palju on neid kes ei ole kunagi suitsetanud ja just viimase rühma liikmeskonna kasvatamine, sest just sellel on tuleviku seisukohast tähtsust.