"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tark elekter aitab tippkoormuse ajal hinda alla tõmmata (0)
28. märts 2024
Kolm-neli paneelmaja võivad ühiselt soetada päikesepaneelid. Foto: Pixabay

Elektri tarbimine suureneb ning suureneb ka vahe nõudluse ja pakkumise vahel. Olukord, kus börsihind hüppab korraks lakke, sageneb. Mõistlik on hakata energiat salvestama ja luua ka kortermajades elektriühistuid.

Elektrit tuleb osta ajal, kui see on odav ja salvestada. Tarbija on huvitatud taskukohasest hinnast. “Ilma et klient peaks ise midagi tegema, on võimalik järjest täpsemini iga konkreetse kliendi tarbimist juhtida ja võimaluse korral teha seda optimaalsemaks,” ütles Alexela juhatuse esimees Marti Hääl.

https://youtu.be/KHZBxltEXws

Euroopa direktiiv lubab Eestiski luua korterelamute tarbimiskooperatiive. Kolm-neli paneelmaja võivad ühiselt soetada päikesepaneelid.

“Eestis on see longanud pikalt jalga, sest pole eriti energiaühistuid moodustatud, et nad saaksid panna endale päikesepaneelid, akud, laiendada oma sisevõrku, see on küsimus, mis vajab kõigepealt juriidiliselt veel korra need võimalused huvilistele välja käia,” ütles TalTechi energiamajanduse ekspert Hannes Agabus.

Tänavu 4. ja 5. jaanuaril kerkis börsil megavati hind korraks paari tuhande euro kanti ja langes kiiresti. Sellised hüpped võivad lähiaastatel korduda ja sageneda.

“Tundub, et sellel kümnendil on neid rohkem tulemas selle tõttu, et likviidsust on turul vähe ja on ette näha, et see jätkub ja süveneb,” ütles Hääl. Energeetikas on käibel 15 minuti elekter, selle rakendumine võib kõne alla tulla järgmisest aastast.

“Kui praegu me räägime, et börsihind kujuneb tunnikaupa elektriturul, siis järgmisel aastal hakkab see kujunema 15 minuti kaupa ja selle võimalused ainult laienevad,” ütles Hääl.

Läti gaasijaamade ja Soome tuumaenergia kõrval suureneb Eestis aasta-aastalt tuule- ja päikeseenergia kasutamine. Liigume paindliku turu suunas. “Vaatame juba reaalaja paindlikkust, mida turuosalised on valmis pakkuma, see on suundumus,” ütles Agabus.

Tark elekter võimaldab tippkoormuse ajal hinda alla tõmmata.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.