"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Restoranide Nädalal serveeriti üle 27 000 roa. Millised olid kõige popimad restoranid? (0)
01. aprill 2024
Restoranide Nädalal külastas söögikohti ligi 10 000 inimest. Pressifoto

Märtsi esimesel nädalal toimunud Tallinna Restoranide Nädalast võttis osa pea kümme tuhat inimest, kes panid seitsme päeva jooksul Tallinna nooblites restoranides nahka üle 27 000 roa. Kõige aktiivsem restoranikülastaja käis nädala jooksul söömas iga päev, kokku kaheksas erinevas restoranis.

Restoranide Nädala korraldaja Mairit Saluveeri sõnul on Eesti inimeste väljas söömas käimise harjumused viimase kolmeteist aastaga, mil toimus kõige esimene Tallinna Restoranide Nädal, oluliselt muutunud. “Eestlaste toidukultuur on ajaga muutunud paremaks. Väljas süüakse sagedamini, eksperimenteeritakse erinevate rahvusköökide ja gurmeetoitudega ning hinnatakse üha enam kvaliteetset toitu ja unikaalseid maitseelamusi,” märkis Saluveer ning lisas, et oma panuse Eesti toidukultuuri arengusse on andnud ka Tallinna Restoranide Nädala traditsioon.

Kõige popimad restoranid sel kevadel olid Horisont Restoran & Baar, ISSEI Restoran ja Baar, Kalaranna Resto, Mon Repos Peakoka Pool, NOA Chef’s Hall, Radio, Restoran 38, Restoran Tchaikovsky ja Spot.

Enim külastusi sai kirja Vene tänaval asuv Spot restoran, kuhu jõudis iga päev sööma üle 65 inimese. Eesti ja Saksamaa sugemetega modernset Euroopa kööki viljelev restoran pakkus nädala raames nii lõunat kui õhtusööki. Näiteks 25 eurot maksev kolmekäigulisel õhtusöögil pakuti toidugurmaanidele tsitruselist graavilõhet, veiseliha tartari ning šokolaadifondanti vaniljejäätisega ja kirsikastmega.

„Kõige populaarsemate toidukohtade menüüde pealt joonistusid muuhulgas välja selged maitse-eelistused: eelroaks armastavad Eesti inimesed süüa siia või lõhe tartari, pearoana veisesteiki või pardifileed ning magustoiduks klassikalist šokolaaditarti,“ märkis Saluveer.

Enim käidi söömas nädalavahetustel ja õhtuti ning restoraniminekut planeeriti üldjuhul päev või kaks ette. Külastajate hulgast leidus ka tõelisi toidugurmaane. Üle saja inimese külastas restoranide nädala raames rohkem kui kahte restorani. Kõige aktiivsem restoranikülastaja käis aga väljas söömas iga päev ning külastas nädala jooksul ühtekokku kaheksat erinevat Tallinna restorani.

11.-17. märtsini toimuvast ja järjekorras 21. Tallinna Restoranide Nädalast võttis sel kevadel osa 82 pealinna restorani, mis pakkusid nädala jooksul kahe- ja kolmekäigulist à la carte menüüd, kuid seda tavapärasest soodsama hinnaga. Pakutavad toidud olid üldjuhul restoranide tavamenüüst ehk restoranide hittroad, mis on püsinud menüüs juba aastaid.

Tallinna Restoranide Nädalale pani aluse 2011. aastal Eesti Restoranide Liit. Kokku on üritusest viimase kolmeteist aasta jooksul võtnud osa üle 250 000 inimese ja serveeritud rohkem kui 625 000 rooga. Ehkki restoranide arv on aasta-aastalt tõusnud, on kujunenud välja kuldne tuumik, mis on restoranide nädalal osalenud peaaegu alati: Dominic, Horisont, Chedi, Tchaikovsky, Moon ja Salt.

Tallinna Restoranide Nädal toimub kindlatel kuupäevadel kaks korda aastas. Järgmine Tallinna Restoranide Nädal toimub 1.-7. novembrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.