"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Märtsi jagus nii päikest kui ka äikest (0)
01. aprill 2024
Kõige soojem oli 31. märtsil Valgas, kui õhutemperatuur tõusis 21,3 kraadini. Foto: Pixabay

Ilm oli märtsile omaselt vaheldusrikas – soe ilm vaheldus külmaga, kuiv sajusega, oli nii päikest kui äikest. Märts oli pikaajalisest keskmisest soojem, kuivem ja sombusem, selgub keskkonnaagentuuri blogist.

Ööpäeva keskmine õhutemperatuur oli kuu jooksul valdavalt pikaajalisest keskmisest kõrgem ning püsis alates 19. märtsist plusspoolel. Eesti keskmine õhutemperatuur oli +2 kraadi (norm -0,6 kraadi), mis annab tänavusele märtsile alates 1922. aastast andmereas 7. koha. Seejuures oli märtsi viimane kolmandik soojuselt teisel kohal.

Märtsi kõige madalam õhutemperatuur -10,4 kraadi mõõdeti 10. märtsil Narvas ja Toomal. Kõige soojem oli 31. märtsil Valgas, kui õhutemperatuur tõusis 21,3 kraadini, mis on ühtlasi ka uus märtsi soojarekord. Eelmine rekord – 18,9 kraadi mõõdeti 30.03.1968 samuti Valgas. Lisaks Eesti rekordile püstitasid 14 jaama ka oma isikliku märtsikuu soojarekordi.

Sademeid oli vähe, kuid nende valik suur – sadas lund, lörtsi, vihma ja lumekruupe. Märtsi esimesel 13 päeval sadas siin-seal vaid paar piiska, seejärel läksid ilmad sajusemaks. Kõige enam sadas Heltermaal, Kihnus, Sõrves ja Tallinnas, kus sademeid oli veidi üle 80% pikaajalisest keskmisest. Kõige kuivemad piirkonnad olid Mustvee, Valga, Viljandi ja Võru, kus sadas vaid ligi 40% normist. Eesti keskmisena sadas 22 mm, mis moodustab 64% pikaajalisest keskmisest. Sama kuiv oli ka 1941., 1977. ja 1997. aastal.

Selle aasta esimene välgulöök registreeriti 11. märtsil Soome lahel. Kokku registreeriti märtsis kolm pilv-maa tüüpi välgulööki.

Lund jätkus kuu keskpaigani vaid Jõhvis ja Kagu-Eestis Tuulemäel, mujal lund ei olnud. 18. märtsil sai Mandri-Eestis enamikes kohtades taas maa valgeks, kuid seda vaid paariks päevaks. 26. märtsil sadas paiguti veel lund, kuid seegi ei püsinud maas pikalt.

Kuigi märtsis oli vaid üks päev, kus üheski ilmajaamas ei registreeritud päikesepaistet, kujunes kuu sombuseks. Kõige enam paistis päikest Roomassaares (143 tundi) ja kõige vähem Jõhvis (93 tundi). Eesti keskmisena paistis päikest 119 tundi, pikaajaline keskmine on 142 tundi.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.