"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ANALÜÜS. Korteriturul oli märts jahe, kevadine aktiivsus laseb end veel oodata  (0)
02. aprill 2024
Inimesed on kinnisvara ostmist edasi lükanud, aga see ei kesta lõpmatult. Foto: Ilja Matusihis

Märtsis tõusis Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind veebruariga võrreldes 2,7% võrra 2967 euroni, kuid oodatud igakevadist tehinguaktiivsuse hüpet ei tulnud. 

“Fakt on see, et tehinguid oli isegi veidi vähem kui eelmisel kuul. Samas kalendrit vaadates selgub, et on tegemist väga erandliku kalendriaastaga, kus veebruaris oli tööpäevi isegi ühe võrra rohkem kui märtsis,” ütles 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter, kelle sõnul on siiski pigem tõenäoline, et sesoonne aktiivsus jõuab koos soojade kevadilmadega peagi kätte. 

“Üks sektor siiski väikest viisi buumib – hindajatel on juba mitmendat kuus käed-jalad tööd täis ja tähtajad venivad kohati paari nädalani. Arvestatav osa hindamisi on seotud olemasolevate kodulaenu lepingute refinantseerimise lainega, aga kindlasti on omajagu ka neid, kel tõsine ostuplaan mõttes,” kommenteeris Vahter hetkel turul valitsevaid trende. 

Lõppenud kuul oli Tallinna korterite ruutmeetri mediaanhind 2776 eurot ehk 2,4% rohkem kui veebruaris. 2023. aasta märtsiga võrreldes oli kasv 0,4%. “Mediaanhind on terve aasta sisuliselt paigal püsinud. Inimesed on kinnisvara ostmist edasi lükanud, aga see ei kesta lõpmatult. Ühel hetkel saabub murdepunkt, mille järel hakkab üha suurem hulk huvilisi piiratud hulga kinnisvaraobjektide vastu huvi tundma,” rääkis Vahter. 

Kalleim korter müüdi märtsis 800 000 euroga. Märtsis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 714 ostu-müügitehingut ehk ligi kümnendiku võrra vähem kui veebruaris. 2023. aasta märtsis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1006 tehingut. Käesoleva aasta märtsis müüdi Tallinnas 22 hoonestatud elamumaa kinnistut ehk üks rohkem rohkem kui veebruaris. Kalleim elamumaa sihtotstarbega hoonestatud kinnistu müüdi veebruaris 1 510 000 euro eest. 

1Partner Kinnisvara avaldab iga kuu alguses värskeima kinnisvaratehingute turuülevaate. 1Partner Kinnisvara kodulehel on Tallinna kinnisvaratehingute hinnavõrdluse graafik, kust leiab lihtsa ülevaate pinnaühiku maksumuse igakuistest muutustest ka linnaosade kaupa. 

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.