"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lasnamäel planeeritakse ruumilist sekkumist Mustakivi asumis (0)
02. aprill 2024
"Elutoa tänav" on väikevormidest ja linnamööblist koosnev ruumiline lahendus, mis tugevdab Mustakivi asumi identiteeti. Pressifoto

Tallinna rohelise pealinna “Rohejälg” projekti raames planeeris linn koostöös arhitektide liiduga Mustakivi piirkonnas ruumilist sekkumist, mis muudab linnaruumi mugavamaks, pakub uusi tegevusvõimalusi ja tugevdab koha visuaalset identiteeti. 

„Plaani järgselt pidi projekt valmima juba aastal 2023, kuid nagu mitmed teised algatused jäi majanduslikel põhjustel venima. Sel aastal saame niivõrd huvitava projekti siiski ellu viia. See piirkond vajab suuremaid muudatusi ja ruumiline sekkumine aitab elanikel näha rohekm erinevaid võimalikke funktsioone ning linnal saada paremat tagasisidet suurema projekti planeerimiseks“, ütles Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko.

“Kui Tallinn oli Euroopa roheline pealinn, rääkisime pidevalt, et see pole projekt, vaid mõtteviisi muutus: linna peab muutma rohelisemaks ning linnaruumi peab pidevalt lisama põnevaid lahendusi. Jätkame ka tänavu mitme toona alustatud tegevusega ning ruumiline sekkumine Mustakivis on selle ehe näide. Lisaks Lasnamäele kavandame sekkumist ka Nõmmele Jaama tänavale,” ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet. 

Projekt, mis on valminud arhitektide liidu abil, kannab nime „Elutoa tänav“.

“Elutoa tänav” on väikevormidest ja linnamööblist koosnev ruumiline lahendus, mis tugevdab Mustakivi asumi identiteeti. Tänava disain toob asumi keskusesse inimkeskset avalikku ruumi ja lisab ajaveetmise võimalusi. Projektiga luuakse sidus ruum ja tegevused Mustakivi bussipeatuse ümbrusesse ning kasutatakse hetkel tühjalt seisva ala potentsiaali. Tänav moodustab ühendava sihi Tondiloo/Kivila pargi, Mustakivi ja Kivila lasteaedade, elamukvartalite ning Mustakivi bussipeatuse vahele, muutes piirkonna terviklikumaks ja raamides jalakäijate liikumistrajektoore. 

Projekti nimi tuleneb sinna lisatavatest funktsioonidest, toimides elutoa pikendusena avalikus ruumis. Tänav kujundatakse kasutades erinevaid taktikalise ruumisekkumise võtteid, mille kaudu muutub vähe kasutatud ala meeldivaks ootamise ja ajaveetmise paigaks. Olemasolev keskkond modernistliku paneel arhitektuuri ja pastelse värvipaletiga on inspireerinud projekti vormi keelt ja tonaalsust, võimendades ümbruskonna kvaliteete ja lisades asumi elukeskkonnale värvi.

Lasnamäe ruumiliste sekkumiste avalik tutvustus toimus 8. mail 2023 Tallinna Kuristiku gümnaasiumis (Kärberi 9). Projekti tellija on Tallinna strateegiakeskuse ruumiloome osakond ja linna keskkonna- ja kommunaalamet. Projekt peaks valmima nelja kuu jooksul peale lepingu sõlmimist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.