"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nõmme õpilased meisterdavad lindudele sadu pesakaste (0)
03. aprill 2024
Piirkonnad, kuhu pesakastid üles pannakse, on igal aastal erinevad. Foto: Nõmme LOV

Nõmme koolide õpilased on tööõpetuse tundides valmistanud lindudele pesakaste juba 10 aastat. Sel aastal meisterdatakse 80 pesakasti. Linnaosavalitsuse abiga paigaldatakse need parkmetsadesse ja puiestikkudesse.

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul on pesakastide meisterdamisest ja paigaldamisest saanud Nõmmel igakevadine traditsioon. Kokku on aastate jooksul paigaldatud üle 500 pesakasti. Piirkonnad, kuhu pesakastid üles pannakse, on igal aastal erinevad. Kuhu täpsemalt tänavu 80 uut pesakasti koha leiavad, selgub lähinädalatel. Nõmmel parke ja rohealasid jagub.

Sel aastal valmistavad tööõpetuse tundides pesakaste Nõmme, Kivimäe ja Hiiu põhikooli 6.-8. klassi õpilased. Vajaminevad plangud saagis õpetaja õigesse suurusesse, kuid muud tööd – alates augu puurimisest ja lõpetades pesakasti viimistlemisega – teevad õpilased.

Pesakasti meisterdamisel saavad lapsed algteadmisi puutöös, nad õpivad kasutama puuri, akudrelli, naasklit, haamrit jne. Samuti õpitakse läbi kogemuse, kuidas puit kuivades käitub, et põhi püsib kindlalt, kui see kinnitada külgseinte vahele ja kui tähtis on rahvatarkus üheksa korda mõõda, üks kord lõika. Tööd jagub igas vanuses õpilastele, nii poistele kui tüdrukutele. Et pesakaste oleks mugav puhastada ja kontrollida, tehakse esipaneel hingede ja haagiga. Pesakastidele põletatakse numbrid, katus kaetakse tõrvapapiga, pinnad peitsitakse ilmastikukindlaks, lisaks paigaldatakse lennuava ümber metallist kaitsekrae, et rähnid ei saaks lennuava suureks raiuda ja oravad poegadele ligi ei pääseks.

„Käsitööoskuste arendamine on noorte kooliteel oluline. Linnaosavalitsus on Nõmme koolidele juba mitu aastat materjalid soetanud, et lindudele pesakaste valmistada. Koos oleme pesakastid Nõmme mändidele ülesse riputanud ning neid ka puhastamas käinud,“ sõnas Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri.

Lapsi juhendab Nõmme põhikooli tööõpetuse õpetaja Ben Kõrgemäe. Mees, kes suudab puutöö huvitavaks teha ka ekraanisõltlastest teismelistele. Ise ta nimetab oma tunde IT töötoaks, kus IT tähendab hoopis isetegemist. „Minu poeg Karl on nimetanud teda parimaks õpetajaks,“ kiidab Kuri.

Tänavu valmivad pesakastid rasvatihastele jt väiksematele lindudele (pesakasti sisekõrgus 25 cm, põhi 10×10 cm, pesaava läbimõõt 3,5 cm), eelmisel aastal said 100 uut kodu kuldnokad (pesakasti sisekõrgus 30 cm, põhi 15×15 cm, pesaava läbimõõt 5 cm).

PESAKASTI PAIGALDAMISE MEELESPEA!

  • Kui esimesel aastal kast tühjaks jääb, ei maksa seda kohe maha võtta, sest sageli asustataksegi uus pesakast alles teisel aastal.
  • Pesakast peab olema kõvasti kinni, et ta alla ei kukuks, puu otsa tuleks see panna puud vigastamata traadiga. Pesakast peab olema kas püsti või ettepoole kaldu, kindlasti mitte tahapoole.
  • Lennuava võiks avaneda lõunasse või itta, kindlasti mitte põhja ega selles paigas valitsevate tuulte suunas.
  • Kast paigalda poolvarju, nii et päike sellele pidevalt peale ei paistaks. Pesaava ette peab jääma avatud ruumi, et lind saaks pesale lennata.
  • Tihasesuurustele lindudele on soovituslik paigalda pesakast  2-4 m, kuldnokale ja temast suurematele lindudele 3-6 m kõrgusele.

Kõige parem on teha pesakaste eri liikidele, siis ei häiri elanikud teineteist ja on põnevam linnuperede toimetamisi jälgida.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.