"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Sajaruutmeetrisel linna haljasalal on keskmiselt 5-6 puuki (1)
04. aprill 2024
Eestis ohustab inimesi eelkõige puukborrelioos, erlihioos ja puukentsefaliit. Foto: Pixabay

Kuigi mõneks päevaks tuli talv tagasi, on eelmise nädala soojad ilmad äratanud talveunest puugid. Viimastel aastatel on puukentsefaliiti haigestumine kolmekordistunud ja seda ka linnas. Tervishoiutöötajad soovitavad end vaktsineerida.

Puugid ei tegutse ainult metsikus looduses või maal. Mulluse Tervise Arengu Instituudi linnapuukide uuringu andmetel on sajaruutmeetrisel linna haljasalal keskmiselt viis-kuus puuki. “Linnaruumis on isegi palju rohkem puuke kui mõnes metsakohas,” ütles terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna peaspetsialist Maria Vikentjeva.

Möödunud aastal jäeti linna haljasalad niitmata. Kas see ka puukide arvukust mõjutab?

“Muidugi. Me ju taastame mitte ainult linna rohelust, aga sellega toome kaasa rohkem putukaid ja teisi loomi linna ja nendega tulevad ka puugid.”

Mida linlased peaksid tegema, me haljasaladele ikkagi tahame minna?

“Teadlikult käituda, riietuda õigesti ja kui tulete loodusalalt, siis üle vaadata riided, keha, et puuk leida varakult,” ütles Vikentjeva.

Eestis ohustab inimesi eelkõige puukborrelioos, erlihioos ja puukentsefaliit. Viimasesse haigestumise sümptomid on sarnased gripile.

“Algab ühe-kahe nädala pärast peale nakatumist. Peavalu, palavik, lihasekangestumine ja -valu. See on mööduv ja möödubki nädala jooksul, aga sümptomaatika võib minna ägedamaks, oksendamine, kuklakangestus, siis tuleks pöörduda arsti juurde,” ütles Confido õendusjuht Silja Tina.

Kõige tõhusam kaitse on puugihammustust vältida, kuid see ei pruugi õnnestuda. Siis tuleks end lasta vaktsineerida.

“Kuna terviseameti hinnangul on kolme viimase aasta jooksul puukentsefaliiti nakatumise arv kolmekordistunud, siis juba alates esimesest eluaastast oleks vajalik vaktsineerida ja vaktsineerida soovitame mitte ainult inimestel, kes käivad metsas jalutamas või kelle töö on seotud näiteks loomadega, vaid ka linnakodanikel,” ütles Tina.

Puukentsefaliidi vaktsiini saab teha tervishoiuasutustes või apteekides.

Märksõnad:
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõdemus
4. apr. 2024 12:06
Ilmselt seetõttu paljud linnas koeri peavadki, et siis paljasäärse koeraga jalutama minnes puuk hoopis esimesena koera ründab ja õnnelik koeraomanik ise terve nahaga pääseb!

Seotud artiklid