"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Mupo ja keeleamet on hädas taksojuhtide kehva keeleoskusega (2)
06. aprill 2024
Taksojuht on nimelt teenindaja ja peab eesti keelt oskama vähemalt B1 tasemel. Kuvatõmmis

Tallinnas esitatakse taksojuhtide puuduliku keeleoskuse kohta aastas umbes 50 kaebust. Tegelikult ei jõua suurem osa keelenõudeid rikkuvatest taksojuhtidest keeleametini, sest Eesti inimene on leplik. Ainus viis, kuidas keeleinspektorid saavad taksojuhtide keeleoskusest aimu, on ühisreidid mupoga.

Mupo kontrollib taksojuhte iga päev, ent paar päeva kuus võtavad nad oma reididele kaasa ka keeleinspektori. See ongi paraku ainuke võimalus, kuidas keeleamet saab taksojuhtide keeleoskust kontrollida. Taksojuht on nimelt teenindaja ja peab eesti keelt oskama vähemalt B1 tasemel. Muul juhul saab keeleamet kaebuste põhjal teada, kui taksojuht keelt ei oska.

“Hulk ei ole väga suur, aga kui olen lugenud artikleid ajakirjandusest ja inimeste kurtmist, siis tundub, et probleem on tunduvalt suurem kui see, mis meieni jõuab. Paar korda kuus oleme mupoga kokku leppinud, et meie inspektor on nende reididel ja üheskoos on meil võimalik natukenegi seda pilti paremaks teha, aga see on piisk meres,” rääkis keeleameti peadirektor Ilmar Tomusk.

Mupol on võimalik taksojuhi keeleoskust kontrollida temaga kõneldes. Siis aga peavad nad umbkeelsest taksojuhist omakorda keeleametit teavitama, kes siis tolle taksojuhi välja kutsub. Tihtipeale viimane üldse välja ei ilmugi. Keeruline skeem umbkeelsete taksojuhtidega on aga tingitud sellest, et ühistranspordiseadusest kirjutati keelenõue 2016. aastal välja.

“Nõue, et taksojuht peaks eesti keelt oskama, tuleks ühistranspordiseadusse tagasi panna ja et taksojuht ei saaks hakata teenust osutama enne, kui ta on tõendanud, et nõutaval tasemel eesti keelt oskab,” ütles Tomusk.

“Kui nad meie majja tulles ei oska nii palju ennast väljendada, et oskaksid meie ametnikele eesti keeles selgitada, miks nad meile tulid ja mida nad tahavad, siis me ei saa neist aru ega saa neile teenindajakaarti väljastada. Paljud teised kohalikud omavalitsused ei ole seda teed läinud ja väljastavad neile teenindajakaardi,” ütles munitsipaalpolitsei ameti juhataja Aivar Toompere.

Kuulu järgi on regionaal- ja põllumajandusministeerium ette valmistamas ühistranspordiseaduse muudatust. Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi spetsialist ei olnud kättesaadav.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Arvaja
9. apr. 2024 09:46
Töö kuulutuses ka ukraina lipp, kas nendel pole keele nõuet, ebanormaalne
Arvamus
6. apr. 2024 10:01
Eks see ole rohkem odavtaksode ja nende klientide probleem, kes soovivad maksimaalselt odavat teenust maksimaalselt kõrge kvaliteediga, mis aga reaalses elus tavaliselt omavahel hästi kokku ei sobi. Oma kogemus ütleb küll, et mida odavam takso, seda suurem risk mõne ebameeldiva taksojuhiga kokku puutuda, kusjuures viimase keeleoskus ei tarvitse kogetud ebameeldivustest enam sugugi see peamine olla. Kuigi samas on alati erandeid millisest inimrühmast me siis parasjagu ka ei räägiks. Ja sealhulgas paraku ka kliente, kellele lihtsalt kiusu pärast teenindajatega norida meeldib ilma, et neil tegelikult mingit probleemi olekski.

Seotud artiklid