"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Pealinnas on koole, kus pool aastat ei olegi keemiatunde, sest pole õpetajat. Kas tehnikafirmad päästavad olukorra? (0)
11. aprill 2024
Reaalainete õpetajatest on põud. Kuvatõmmis

Reaalainete õpetajate põud on suur ja pitsitab ka inseneride puudus. Kuus Eesti ettevõtet on loonud haridusprogrammi “Lae end”, et muuta reaalainete õpetamine koolis atraktiivsemaks nii õpilastele kui ka õpetajatele. “Lae end” haridusprogramm kutsub välja selgitama ka oma lemmik füüsika- ja keemiaõpetajat. Kandidaate saab esitada 22. aprillini.

“Lae end” haridusprogrammi loomise taga olevad ettevõtted Enefit, Fermi Energia, LHV, Metrosert, Nordecon ja ABB puutuvad ühel või teisel moel kokku inseneeria, tehnoloogia või loodusteadustega. ABB Baltikumi juht Jukka Patrikainen võib oma valdkonna näitel öelda, et insenere napib, samas kui rohepööre ja tehnoloogia areng peaks olema meie tulevik.

“Noortel on vaja särtsakat ja motiveeritud õpetajat. Üle maailma on tehnoloogias käimas suured muutused, vaja on rohkem reaalainete õpetajaid koolidesse ja tuua kooli pilti, et tööstus tahab olla koos õpilaste ja õpetajatega,” ütles Patrikainen.

Et olukord leeveneks, on juba kaks hooaega “Lae end” programmiga muudetud koolides põnevamaks füüsikatunde. Seni programmis osalenud füüsikaõpetajad on partnerite abiga loonud ise õppevideoid ja praktilise töö materjale, mis innustaks noori rohkem füüsikaga tegelema ja aitaks õpetajal oma tööd teha.

“Füüsika, igav aine, vaidlen vastu. Füüsika on väga huvitav, sest füüsika on kõik, mis meie ümber on. Teiselt poolt, füüsika teeb igavaks, kui jääb arusaamatuks, aga siis tulebki appi see, kui palju eksperimente teha, palju rääkida elulistest näidetest, kuidas see, mida füüsikas räägime, on seotud igapäevase tegevusega,” ütles Tallinna reaalkooli füüsikaõpetaja Reivo Maasik.

Just eksperimenteerimine on võlusõna ka reaalkooli keemiaõpetaja Martin Saare jaoks, kelle sõnul on praegu koole, kus keemiaõpe möödub kordagi katseid tegemata, sest vahendeid napib.

“Ilma eksperimentaalsete töödeta ei kujutaks keemia õpetamist ette, see võtaks ära õpilastelt ühe olulise osa, kus ta saab oma meeltega igas mõttes tajuda protsesse, seaduspärasusi tundma õppida,” ütles Saar.

Vahendid ei ole ainukesed, mida napib, sest tihti pole klassi ette ka õpetajaid panna.

“Meil on ka Tallinnas koole, kus näiteks pool aastat ei olegi keemiatunde, sest ei ole keemiaõpetajat. Siis leitakse võimalus, et keegi võtab keemiatunnid. See on ebaaus laste arengu suhtes,” ütles Saar.

Sellest aastast kutsutaksegi “Lae end” haridusprogrammi kampa ka keemiaõpetajaid ning oma lemmikfüüsika- ja keemiaõpetaja kandidaadi saab esitada 22. aprillini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.