"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kust tuleb hais? Põhja-Tallinna valitsus korraldas linnaosas õhukvaliteedi seire (3)
12. aprill 2024
Paljude põhjatallinlaste elu on Paljassaare tööstuspiirkonnas tegutsevate ettevõtete tegevusega kaasneva lõhna tõttu tugevalt häiritud. Foto: Ilja Matusihis

Põhja-Tallinna valitsus tellis Eesti Keskkonnauuringute Keskuselt välisõhu kvaliteedi seire, mille käigus mõõdeti nelja kuu vältel väävelvesiniku ning lenduvate orgaaniliste ühendite hulka.

Mõõtmistulemusi ja edasisi samme on linnaosavalitusel plaanis linlastele tutvustada maikuus toimuval rahvakohtumisel.

Põhja-Tallinna vanema Manuela Pihlapi sõnul levib juba  aastaid  Põhja-Tallinnas ebameeldiv lõhn, mis aastatega on muutunud tugevamaks. Paljude põhjatallinlaste elu on Paljassaare tööstuspiirkonnas tegutsevate ettevõtete tegevusega kaasneva lõhna tõttu tugevalt häiritud. „2023. aasta kevadel läbi viidud seire normide ületamist ei näidanu ja tookord sai otsustatud, et piirkonda paigaldatakse taas õhuseirejaam, seekord pikemaks ajavahemikuks kui kevadel,“ selgitas Pihlap.

Manuela Pihlap selgitas, et täna seaduses lubatud piirnormid on võib-olla liiga kõrged. „Minu hinnangul tuleks kliimaministeeriumil seadusandlust kaasajastada ning vaadata üle piirnormid, mis on ajale ammu jalgu jäänud,” ütles Pihlap.

„Lõhnahaistingud on tugevalt mõjutatud aastaajast ja tuule suunast, seetõttu soovisime uue seire läbi viia talvisel perioodil, mil kaebusi laekub kõige rohkem. Aprillis analüüsivad kogutud andmeid Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja terviseameti spetsialistid, seejärel korraldame kohtumise, kuhu on oodatud kõik teemast huvitatud osapooled,“ lisas Pihlap.

Mõõtmistulemusi ja edasisi samme on linnaosavalitusel plaanis linlastele tutvustada maikuus toimuval rahvakohtumisel. Kohtumisest võtavad osa Eesti Keskkonnauuringute Keskus, keskkonnaamet, terviseamet ja probleemsete ettevõtete esindajad.

Lõhnahäiringute probleem linnaosas on kestnud aastaid, viimasel paaril aastal on nii riigi keskkonnaamet kui ka Põhja-Tallinna valitsus sellele kõrgendatud tähelepanu pööranud ja üheskoos lahendusi otsinud. Ka linlaste poolne aktiivne sekkumine on andnud palju väärtuslikku infot. 

Lõhnahäiringutest tuleb teavitada keskkonnaametit riigiinfo telefoni 1247 kaudu või e- posti aadressile 1247@1247.ee.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Hipster Lillelaps
12. apr. 2024 17:41
Kolisin tööstuspiirkonda ja nüüd peab tööstuspiirkonna minust eemale kolima
Biojäätmed
12. apr. 2024 11:13
Biojäätmete prügikastid haisevad ka kohutavalt kortermajade juures. Ei ole suuteline seda avama.
MIIA
12. apr. 2024 09:10
LÕHN tuleb emmest-kummast sadamast, kus laevu remonditakse. Väga keeruline on vist minna sadamatesse ja uurida, mis protseduur parajasti käsil ja millega seda tehakse. Keskonnauuringud on aastaid mänginud mängu " meie ei tea, kust hais tuleb.." Põhja-Tallinna lapsedki teavad seda.

Seotud artiklid