"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
"Lõkete sussutamine käib ikka närvidele küll!" Perearst: Prügipõletamise toss võib olla eluohtlik (2)
12. aprill 2024
Kui ise suitsust ei hooli, tuleks mõelda naabrite peale, sest see lõhn, mis suitsust riiete külge ja mujale jääb on ebameeldiv. Foto: Pexels

Koos kevadega algab peremajadega asumites suur aiaprügi põletamine nii, et kogu ümbruskond on paksu tossu täis. Lubatud on küll vaid kuivade okste põletamine kindlatel päevadel, kuid sellest reeglist ei peeta pahatihti kinni. Pealinn küsis, miks see nii on ja mida peaks suuremate õhumürgitajatega ette võtma.

Nõmme elanik, kunstnik ja karikaturist Kuulo Vahter: Tossutamise peaks lõpetama, muidu ei saa akentki lahti teha

Igal kevadel on seda suitsuhaisu Nõmmel tunda, kuid viimasel ajal siiski vähem. Mõned armastavad vanast kombest kinni pidada ja ei taha linnaosavalitsuse jagatavaid punaseid kotte kasutada. Tossu tekitamist ei saa küll heaks kiita. Talv läbi lume all seisnud puulehed on niisked ega taha hästi põleda. Meie pere oma aias kunagi lehti põletanud ei ole. Küll aga põletame kuivanud oksi aiakaminas, need ei tekita suurt suitsu ega ebameeldivat lõhna. Linnaosa pakutud  kümmet lehekotti, mis tasuta maja eest ära viiakse, me ei soovi, sest nendest ei jätkuks meil eriti, saaksime siit vähemalt kaheksakümmend sellist kotti täis. Paneme lehed auto järelkärusse ja viime maale suvilakrundi pinnase täiteks. Ma arvan, et selle tossutamise peaks Nõmmel päriselt ära lõpetama, sest lõhn, mis neist suitsevatest lehelõketest ninna tuleb, pole meeldiv. Ei saa aknaid lahti teha ega õues pesu kuivatada. Loodame, et inimesed saavad lõpuks aru, et suitsuhais mõjub ka neile endale halvasti.

Merivälja elanik ja ettevõtja Jüri Kutsar: Lehtede sussutamine käib naabritele ikka närvidele küll

Eks see kevadine risu põletamine on siin Meriväljal  juba ligi saja aastane traditsioon. Nüüd on ka Pirital 28. aprillil ja 5. ning 19. mail lubanud inimestel oma aias kuivanud oksi põletada. Aga kui päevadel ka märjad lehed tulle viskab, käib see sussutamine kohalikele ikka närvidele küll. Pealegi on see keelatud tegevus. Kõik need kevadised lehed saab viia vabalt jäätmejaama. Kõige rohkem peaks selle lehtedetossuga olema probleeme põletajal endal. Oma krundil ju muutub kõik suitsuhaisuseks. Kui ise suitsust ei hooli, tuleks igatahes mõelda naabrite peale, sest see lõhn, mis suitsust riiete külge ja mujale jääb on ikkagi ebameeldiv. Aga ega see tossutamine pole ainus asi, mille puhul peaks naabritega arvestama, sama kehtib muruniidukiga müristamise jm töö kohta, millega kaasneb kõva hääl. Nii et enne, kui lubatud kuupäeval oma aias lehehunniku põlema paneme, võiks mõelda, mida see kogu meie asumi õhu jaoks tähendab ja kas poleks mõttekam need lehed näiteks kompostiks teha. Loodame igatahes kõige paremat, sest elu peab jätkuma ja teine aastasada Meriväljal tulema veel parem kui oli esimene.

Perearst Le Vallikivi: Astmahaigetele ja väikelastele mõjub suitsev lõke rängalt

Mina ise küll kunagi lehti ei põleta ega soovita seda teha ka teistel. Kuulun pigem nende hulka, kes leiavad, et las lehed jäävad pigem tulevase muru väetiseks. Kui aga on siiski suur soov lehed kokku riisuda, võib need panna näiteks komposti, saab aiamaale hea rammus toit.

Kui põletajaid oleks palju – mida meil õnneks pole –, siis tekiks sellest suitsust sudu, mis on kuulutatud väga ohtlikuks näiteks Indias. Lõkkest tekib filtreerimata põletusjääk, mis on veel hullem, kui lisada sinna mingeid mürgiseid aineid sisaldavat prahti. See võib muutuda lausa eluohtlikuks. Eriti ohtlik on selline lõkkesuits inimestele, kel on mingit liiki hingamisteede probleemid, näiteks astmahaiged. Ka väikelastele on niisugune toss vastunäidustatud.

Mõni väike lõke, mis põleb lühikest aega, püsivat tervisekahjustust tervele inimesele veel ei tekita. Aga mürgine on see igal juhul.

Mupo peaspetsialist Meeli Hunt: Põletamise asemel vii lehed ja märjad oksad pigem jäätmejaama

Siinkohal sobib veel kord meelde tuletada, et keelatud on põletada märgi puulehti ja märgi või lehtedega oksi. Samuti ei tohi põlema panna  niidetud muru jm aiast kokku riisutud materjali, mille põlemisel tekib rohkelt suitsu ja tossu. Prügi põletamine on samuti keelatud. Muidu peavad meie naabrid vingugaasi sisse hingama ja niiviisi suurendame paljude inimeste terviseriske. Näiteks kroonilist astmat põdevale inimesele mõjub selline suits eriti rängalt.

Kõige lihtsam variant on panna lehed kotti ja viia jäätmejaama, kus need tasuta vastu võetakse. Mitmed linnaosad jagavad kevadel spetsiaalse märgistusega/värviga kotte, mis hiljem tasuta ära viiakse. Teine võimalus on lehed kompostida, mille tulemusena saab aed väärtuslikku mulda.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

miks peab põletama?
12. apr. 2024 23:19
tean ühte hullu 80 aastast, linna veerel , männimetsas - aina riisub okkaid ja põletab . Milleks ? Kui korjaks käbid kokku kergelt riisudes ja kasutaks omal saunas tasahaaval . Käib mingi vedu Tallinnas ja põletamine kõikjal.
Teadja
12. apr. 2024 17:10
Lugesin just hiljuti ühest Soome lehest, et juba alates 1. jaanuarist pidi EL uue keskkonnaseaduse kohaselt igasuguse prügi ja aiarämsu põletamine olema EL riikides keelatud ja karistatav. Huvitav, et meil jälle sellest midagi ei teata nagu ei õnnestu kuidagi ka koerajunne koristada.