"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Eriline näitus Kadriorus: Picasso tööd esimest korda Eestis  (0)
13. aprill 2024
Tähelepanuväärne on fakt, et teadaolevalt ei ole Picasso maale varem Eestisse jõudnud. Kuvatõmmis

Kadrioru kunstimuuseumisse on jõudnud eriline näitus Hispaania maastikumaalidest. Esindatud on Hispaania maalikunstitipud, keda Eestis veel vähe tuntakse. Kirsiks tordil on Picasso tööd.

19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse Hispaania maastikumaali parimad teosed jõudsid Eestisse Hispaania era- ja muuseumikogudest tänu suurtele läbirääkimistele ja headele kontaktidele. Kadrioru kunstimuuseumi näitusel on esindatud Hispaania modernistliku kunsti säravaimad nimed.

“Näitusel ei ole mitte ainult suured nimed, vaid ka meistriteosed. Hispaania muuseumid aitasid meid ja laenasid mõned oma parimatest töödest. Panime näitusele kokku Marià Fortuny, kes on ilmselt tuntuim hispaania romantismiajastu kunstnik ja Joaquín Sorolla, kes on esimest korda Eestis. Mõned tema tööd on üldse esimest korda avalikkuse ees,” rääkis näituse kuraator Carlos Alonso Pérez-Fajardo. Ja muidugi Picasso, kellelt on näitusel varasema perioodi looming. Tööd ei ole küll mõõdult suured, kuid tähelepanuväärne on fakt, et teadaolevalt ei ole Picasso maale varem Eestisse jõudnud.

“Picassolt me tahtsime Barcelona-perioodi mõne suure maali, aga nende toomine, esiteks, eelmine aasta oli Picasso juubeliaasta, teosed rändasid palju, muuseum ütles, et need peavad puhkama, teiseks on suurte tööde kindlustusväärtus selline, et neid tuleb eraldi autoga tuua, mis suurendab näituse eelarvet kaks korda,” ütles näituse kuraator Aleksandra Murre.

Näitus “España Blanca y Negra” jääb Kadrioru kunstimuuseumis avatuks augusti lõpuni.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.