"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kunstnik Sandra Jõgeva viis Kalamaja kanti avastama (0)
13. aprill 2024
Kalamaja atmosfäär ja kerge agulimeeleolu. Foto: Aleksandr Guzhov

Kalamaja muuseumi eestvõttel jätkuvad eelmisel aastal alguse saanud tuurid mööda asumi põnevamaid kohti. Teejuhtideks on kalamaja asukad ise, kelledel pajatada põnevaid lugusid. Ekskursioonidele oodatakse rahvast üle linna.

Esimesele ekskursioonile viis kunstnik Sandra Jõgeva, kes on kalamajakas. Talle meeldib siinne atmosfäär ja kerge agulimeeleolu.

“Selline tunne, nagu oleks väikses Eesti linnas ja samas oled lähedal Tallinna kesklinnale ja vanalinnale. Kalamaja muuseumi direktor Kristi Paatsi on öelnud, et ta leiab järgmise tuuri tegija eelmiselt tuurilt. Ma tulin kirjanik Katrin Pautsi tuurile külalisena ja sealt mind ära räägiti,” ütles Jõgeva.

Läbiviijad pajatavad lugusid, kus nad on elanud ja millised lood on millega seotud. “Muuseum ei ütle, tule tegema “Minu Kalamaja” tuuri, räägi nendest ja nendest asjadest, inimene ise otsustab. Nii et mina kui muuseumitöötaja lähen ka tuurile ja kuulen esimest korda, mis seal räägitakse, usaldan oma kogukonna inimesi,” ütles Paatsi.

Sandra rääkis, kuidas õppida mitte kartma joodikutest naabreid ja vanu maju. Esimene koht, kus ta elas, oli arhitekt Engelhardti projekteeritud viinaköök Balti jaama lähedal.

“Tegin siin oma debüütdokumentaalfilmi “Armastus”, nii et elasin filmitegelastega siin mitu kuud koos. Siin oli mõnes mõttes kõige huvitavam, aga kõige rahulikum on Kungla tänaval,” ütles Jõgeva.

Kalamajas liikudes tuleb silmad lahti hoida. Üks koht oli reporterilegi üllatus. Näiteks seesama Vabriku tänava 35, siin varjas ennast 1919. aastal revolutsionäär Viktor Kingissepp. Seal üleval pööningul olevat asunud tema salakorter. Inglise kolledži esimeses klassis õppiv Oliver elab Kalamajas ja ootas ekskursioonile minekut. “Tahaks väga minna Kalamaja vanadesse majadesse,” ütles Oliver.

“Kõik “Minu Kalamaja” tuurid on erinevad. Paljud räägivad, kus nad on elanud või mis lood on, aga paljud viivad oma aeda või räägivad oma pere lugu,” ütles Paatsi. 

Kalamaja muuseumi ekskursioonide sarjas “Minu Kalamaja” tutvustavad kohalikud inimesed oma Kalamaja, mille keskmes on neile olulised lood ja paigad.

Seni on toimunud Kalamaja ekskursionid “Minu Kalamaja” raamatu autori Piret Tali, kirjanik Jaan Tootseni, kunstiteadlase Gregot Tauli, muinsuskaitsja Triin Talgi, arhitektuuriajaloolase Oliver Orro ja kalamburis Keiti Vilmsi, ajakirjaniku, ajaloolase Maarja Merivoo, kunstniku Lumimari ja kirjaniku Katrin Pautsi tuurid

Järgmine “Minu Kalamaja” ekskursioon on 12. juuni kell 18 ajakirjanik Keiu Virro juhtimisel.

Keiu Virro on Kalamajas elanud üle kümne aasta. Selle aja sisse mahub viis erinevat elukohta ja lõputult jalutuskäike. Seekordsel tuuril kutsub Keiu teid jalutuskäigule mööda oma lemmikkohti ja lemmiklugusid. Et tegemist on diplomeeritud veinisõbraga, võib juhtuda, et kuskil puutub asjasse ka mõni vein. Näiteks külastatakse Keiu lemmikpaiku nagu Kalju ja Salme tänav, Kalamaja park ja Noblessner. Ekskursioon algab Kalamaja muuseumist, Kotzebue 16.

Tuuride kohta leiab täpsemat infot Kalamaja muuseumi kodulehelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.