"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
HEEROLD. Nukukunstinäitus Vene muuseumis avab nõidusliku unenäomaailma (1)
15. aprill 2024
Nukunäitus Vene muusemis on avatud 6. märtsist 10. juunini 2024. Foto: Kuvatõmmis

Tallinna Vene muuseumi Laikmaa saalis on üleval nukukunsti näitus “Nõiduslikud unenäod”, kus kunstnik Svetlana Vetrova avab autorinukkude loomingulist ja muinasjutulist maailma.

Olles veel laps, on kõige toredam siin maailmas kahtlemata emme. Mis on kõige armsam aga esemelisest maailmast – legod, arvuti või taskutelefon? Tütarlastele on kõige armsamad ikkagi nukud.

Sisenedes Vene muuseumi leiab lisaks vastavatud nukunäitusele ka muud silmapaistvat, kuna tegemist on ju keskaegse kinnistuga, kust leiab erinevate aegade arhitektuuridetaile. Esimesel korrusel on ühes seinaorvas kujutatud ükssarvikut ehk neitsilikkuse kaitset, mis on maalitud ilmselt kas 16. või hiljemalt 17. sajandil. Samuti leiab seintelt ka mitmeid barokilaadis ornamentaalseid maalinguid. Iseäralik on ka talalagi, kus taladel on nii hilisema kriidi, lubja kui ka maalingute jälgi, mis on samuti barokistiilis. Iseäralikuks teeb aga lae see, et ta on kaarjas, meenutades pigem kivist ruumide võlve. Tegemist on ainukese sellise võlvja laega terves Põhja-Euroopas.

Nukunäitus „Nõiduslikud unenäod“ tutvustab ja populariseerib autorinukukunsti kui dekoratiiv- ja rakenduskunsti omaette haru. Iga autorinukk on unikaalne, valmistatud käsitsi ja ainueksemplarina. Igaühel neist on oma nimi, ajalugu, meeleolu ja kordumatu karakter. Tehnikana on nukke valmistades kasutatud isekõvastuvat plasti ja tekstiili, skulptuurid on voolitud ainueksemplarina. Ka kõik aksessuaarid, parukad ja jalatsid on teinud nukkudele autor ise.

Näituse kunstnikuks on Svetlana Vetrova, kes omab hoopis raamatupidaja, mitte kunstniku haridust. Svetlana saab oma ideed tihtipeale unenägudest või kui näeb kuskil mingit detaili. Seetõttu ongi selle näituse motoks nõiduslikud unenäod. Näituselt leiab mitu erinevat nukusarja – näiteks beebid, kes on erinärvi peade ja soengutega, aga ka paradiisilinnud.

Svetlana Vetrova on valitud maailma 100 kõige tähelepanuväärsema nukukunstiku hulka, mis juba on juba omaette heaks märgiks, et näitust vaatama minna. Näitus on küll väike, kuid mitmekihiline ja igati võluv.

Näitus “Nõiduslikud unenäod” on osa projektist „Sinu muuseum – sinu näitus“. Muuseum kuulutas 2022. aasta alguses välja avatud ideekonkursi, sihiga muuta muuseum avatumaks, pakkuda tallinlastele, siinsetele gruppidele ja kogukondadele võimalust tutvustada oma loomingut näitustel. Neli väljavalitud näituseprojekti valmivad aastatel 2022–2024.

Näitus on avatud 6. märtsist kuni 10. juunini 2024.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

TEREZA
10. mai 2024 16:48
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.