"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Notarid: kinnisvaratehingute arvu langus jätkus ka esimeses kvartalis  (0)
16. aprill 2024
Kinnisvaratehingute arv on jätkuvalt langustrendis. Foto: Ilja Matusihis

Notarite koja statistika andmetel tehti tänavu esimeses kvartalis kinnisvaratehinguid 8% võrra vähem kui mullu samal ajal.

Kui mullu esimeses kvartalis tõestasid notarid 15 275 kinnisvaratehingut, siis tänavu esimeses kvartalis oli neid 14 098. Kõige enam langes tehingute arv Hiiumaal 43, Põlvamaal 33 ja Valgamaal 29%, vahendas BNS viidates notarite kojale.

Pärnumaal langes kinnisvaratehingute arv 16, Lääne-Virumaal 14, Jõgevamaal 13, Läänemaal ja Tartumaal 12, Saaremaal 10, Raplamaal ja Võrumaal 8 ning Harjumaal 6%. Tehingute arv kasvas vaid kolmes maakonnas – Ida-Virumaal 11, Järvamaal 10 ja Viljandimaal 1% võrra.

Notarite koja esimehe Merle Saar-Johansoni sõnul on kinnisvaratehingute arvu langus küll aeglustunud, ent jätkub tingituna püsivalt ebakindlast olukorrast Eesti majanduses. “Intressimäärad on jätkuvalt kõrged ja nende kiiret alanemist pole praegu ette näha, seetõttu pole ka kinnisvaraturul erilist optimismi märgata. Aprilli algusest leevendas Eesti Pank laenuvõime hindamise tingimusi, mille tulemusena kasvab laenuvõtjate maksimaalne võimalik laenusumma, kuid selle mõju kinnisvaraturu aktiivsusele on praegu veel vara hinnata,” märkis ta. 

Notarite kõigi ametitoimingute ja teenuste maht on aastases võrdluses samuti vähenenud, kuid langus on poole võrra väiksem kui kinnisvaratehingute puhul ehk 4%. Kui mullu esimeses kvartalis tegid notarid 67 272  ametitoimingut, siis tänavu oli neid 65 002. Toimingute või tehingute kaugtõestamine videosilla vahendusel on aga aastases võrdluses kasvanud ja kokku toimus tänavu esimeses kvartalis 11 614 kaugtõestamist, mida on 10%võrra rohkem, kui mullu samal ajal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid