"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linn tunnustab legendaarset arhitekt Raine Karpi Tallinna vapimärgiga (2)
18. aprill 2024
Raine Karbi arhitektuurilooming on kujundanud Tallinna üldmuljet. Foto: Albert Truuväärt

Tallinna linnavolikogu otsustas tänasel istungil anda Tallinna vapimärgi Raine Karbile, teenetemärgi said tänavu 10 inimest.

“Tallinna vapi- ja teenetemärk on austusavaldus inimestele, kes on andnud olulise panuse linna arengusse ja kaaslinlaste elu paremaks muutmisse. Tallinna vapimärgi otsustasime anda Raine Karbile, kelle arhitektuurilooming on kujundanud Tallinna üldmuljet ja olnud nii tallinlaste kui ka külaliste jaoks olulisteks maamärkideks,” ütles Tallinna linnavolikogu esimees Maris Sild.

Arhitekt Raine Karbi mitme kümnendi jooksul projekteeritud arhitektuurselt äärmiselt hea kvaliteediga hooned on oluline osa Tallinna arhitektuuriloost ning olemuslik osa linna tänapäevasest linnaehituslikust ilmest.

Eesti arhitektuuri grand old man on rohkem kui 60 tegutsemisaasta jooksul projekteerinud enamiku oma tähelepanuväärsematest hoonetest Tallinnasse. Tema loomingu hulka kuuluvad sellised Tallinna üldmuljet kujundavad või kujundanud hooned nagu Tallinna linnahall, Eesti rahvusraamatukogu hoone, välisministeeriumi hoone, Sakala keskus ja Tallinna postimaja, viimased kaks on hiljem olulisel määral ümber ehitatud.

Linnahall pälvis pärast valmimist ka mitu rahvusvahelist auhinda, muu hulgas biennaali Interarh-83 grand prix‘ ja rahvusvahelise arhitektide liidu presidendi kuldmedali ja preemia.

Peale silmapaistvate avalike hoonete on Karp projekteerinud kortermaju, üksikelamuid, suvilaid ja aiamaju, vähemal määral tüüpkortermaju. Suurte ehitistega – linnahalli, rahvusraamatukogu ja Sakala keskusega – tõstis Karp ehitusmaterjalina taas ausse Eesti paekivi.

Tallinna vapimärk antakse isikule linna erilise austusavaldusena. Vapimärgi andmise taotlusi on õigus esitada linnavolikogu fraktsioonidel, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmetel ja linna ametiasutustel. Taotlused esitatakse kirjalikult linnavalitsusele iga aasta 31. märtsiks. Alates 1997. aastast on vapimärk antud 36 inimesele.

Teenetemärgi andmise taotlusi said esitada linnavolikogu fraktsioonid, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmed ning linna asutused 31. märtsiks. Tallinna teenetemärke on antud alates 1995. aastast 456 inimesele.

Sel aastal saavad Tallinna teenetemärgi:

Guido Pärnits – Ülemiste City ja Ülemiste keskuse juhtimise ning ettevõtlusvaldkonna pühendunud arendamise eest Tallinnas;

 Indrek Vijard – kauaaegse pühendunud töö eest Tallinna Nõmme muusikakooli juhtimisel ja Tallinna koorimuusika edendamisel; 

Andrei Titov – ühiskonnas oluliste ja aktuaalsete teemade püstitamise ja inimeste teadlikkuse suurendamise ja harimise eest;

Ülle Einberg – kauaaegse ja pühendunud töö eest Tallinna Lastehaigla endokrinoloogiateenistuses.

Samuti Jüri Dorbek – pikaaegse panuse eest Tallinna spordielu korraldamisse;

Toomas Paaver – väljapaistvate linnaruumilahenduste väljatöötamise ning panuse eest linnaruumi eestkõnelejana;

Dmitri Rõbakov – pikaajalise pedagoogilise tegevuse ja ühiskondliku töö eest;

Peeter Jalakas – olulise panuse eest Eesti ja Tallinna teatri- ja kultuuripilti;

Külli Karing – turismivaldkonna pikaaegse eestvedamise ja arendamise eest Tallinnas;

Triin Ojari – Tallinna arhitektuuriajaloo populariseerimise eest.

Märksõnad:
Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

On hea lugeda tegijaist, ja samas edasine uuel koalitsioonil Tallinnas , on nutumaitseline visioon arhitektist suurlinnas
21. apr. 2024 22:38
hr.Karpile ja teistelegi suur tänu tehtu eest. ........................................................................................................... ----------ehmatama panev on kellegi Tõnis Arjuse toomine Tartust (nimetatakse Tartu linnaarhitektiks, tegelikkuses vaid lihtsalt osakonna arhitekt )Tallinna arhitektiks, kes tegelikkuses on Tartu keeranud peesse - kuipalju on Tartus saanud kohalike tohutu pahameele , projektid ja need pole Tartu linna nägu. Kord on see mees - kestliku keskkonna ekspert (roheline?), siis on ta lihtsalt Tartu LV osakonnajuhataja ja nüüd siis hakkab katsetama Tallinnaga ?! Vaadake portfoolio ja see on väga kesine Suurlinna arhitektiks nimetamisel( helbekestel on latv ärapööranud) : https://issuu.com/tonisarjus/docs/portfolio_arjus
linnakodanik
25. apr. 2024 17:31
Väga hea kommentaar. Rainer Karpi tuleks kuulda võtta ja see mõtetu Solarise keskus Estoniaks ümber teha. Linnahall tuleb korda teha ja see Tõnis Arjus ruttu tegasi saata, kust tuli. Sellist inimest Tallinn küll ei vaja.

Seotud artiklid