"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: prügi sorteerimine on langustrendis – mullu tegi seda 69% Eesti elanikest (2)
19. aprill 2024
Eesti elanikest sorteeris prügi 69 ning Läti elanikest 66%. Foto: Albert Truuväärt

Nielsen IQ uuringu põhjal sorteeris eelmisel aastal prügi 69% Eesti elanikest, mida on 5% vähem, kui 2022. aastal, edastas BNS.

Kuigi prügisorteerimise trend on languses kõikides Balti riikides, vastasid möödunud aastal 73% Leedu elanikest, et sorteerivad jätkuvalt prügi. Samal ajal Eesti elanikest sorteeris prügi 69 ning Läti elanikest 66%.

Kõige suurem muutus on kolmes riigis toimunud plastiku ja pakendite kasutamisel. 30% küsitlusele vastanud Leedu elanikest tarbis teadlikult vähem pakendeid ja plastikut, Eesti elanikest 31 ning Läti elanikest 32%.

Eesti elanikud on aga eesrindlikumad kasutatud asjade ostmisel. 2023. aastal ostsid Eesti elanikest 36, Läti elanikest 22 ja Leedu elanikest 33% kasutatud asju. Teine oluline valdkond on energia kasutamise vähendamine. Eestis ütles 47, Leedus 37 ja Lätis 34% vastanutest, et nad vähendavad elektri, gaasi ja muude ressursside tarbimist.

Möödunud aasta aprillis Gjensidige tellitud ja Nielsen IQ läbi viidud uuring tehti 16-64-aastaste inimeste seas, milles osales 1600 vastajat igast Balti riigist. 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

...
22. apr. 2024 00:36
Selle asemel et mingeid biokonteinereid sätitada, on vaja kortermajade juurde plastiprügikaste.
Toetan!
22. apr. 2024 10:12
Väga õige mõte, seda enam, et suurima osa prügist, kui papp ja paber välja arvata, moodustabki plast. Ja ka klaasi tarvis võiksid eraldi kastid olla, sest see on oma mahult ehk kolmandal kohal jagamas seda biojäätmete ja ehk ka kaltsudega. Kusjuures prügikastid peaksid olema valmistatud materjalist, mida rotid kohe põhja alt läbi ei näriks! Ühesõnaga prügimajandusega tegelejad võiksid vahel ka pead tööle panna, nina kontorist välja pista ja kohapeal vaatamas käia kuidas kõike ka tegelikult kõige paremini korraldada saaks selle asemel, et üksnes inimesi väheses huvis prügi sorteerida süüdistada. Küll sorteeritaks, kui see oleks inimeste jaoks ka tõesti mugavalt ja arukalt korraldatud.