"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Päikesepaneelid katusel aitavad kokku hoida tuhandeid eurosid (0)
19. aprill 2024
Kui sul on kortermajal oma elektripark, siis oled vähem sõltuv muudest maailmas toimuvatest sündmustest. Foto: Pixabay

Eestis on piisavalt palju päikest, et iga hoone ja kortermaja elektriarveid oluliselt vähendada. Paljud Tallinna korteriühistud on sellest teadlikuks saanud ja paigaldavad päikesepaneele, et arveid väiksena hoida.

Elektrihindade tõusmisel ja elu kallinemisel otsime viise, kuidas kulusid kokku hoida. Näiteks siin majas olid eelmisel aastal ja kõigest kuue kuu jooksul, mis päikesejaam töötas, kulud üle 2000 euro väiksemad. Miks? Sest siin on päikesejaam.

Tammsaare tee 127 päikesejaam pole veel aastat aega vana, kuid on end juba tõestanud. Tallinnas nelja korteriühistut juhtiv Ülar Haug on kahes kortermajas päikesejaama paigaldanud. Vanem neist Sütiste teel aitas 2022. aastal hoida elanikel kokku peaaegu 25 000 eurot. “Kui sul on kortermajal oma elektripark, siis oled vähem sõltuv muudest maailmas toimuvatest sündmustest ja see on vähim, mis igaüks saab teha. Päikest täna ei olnud, aga meie park toodab 3,7 kilovatti, võrgust ostame 9,3,” ütles Haug.

Andres Meesak, Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni juhataja jagas, et päikeseenergia rakendamine mistahes tüüpi hoonetel on kõige kuluefektiivsem tehnoloogia. Oluline jaamade paigaldamisel on aga see, kuidas ühistu elektrit ostab. “Kui iga korter ostab eraldi ja hoonele paigaldatakse päikeseelektrijaam ja ühistu voolumõõtja taga ei pruugi olla mõistlikult tarbimist, siis elanikud ehk korterid ostavad selle koos võrgutasude ja riigimaksudega uuesti tagasi,” ütles Meesak.

Tammsaare tee kortermajas võeti kasutusele akud liigse päikeseenergia salvestamiseks. Tulevikku vaadates pakuvad päikesejaamad veelgi enam kasutegureid. Mõelge, et te ei lähe töölt koju minnes tanklasse autot tankima, vaid olete kulude kokkuhoidmisega soetanud elektriauto ja laete seda oma maja päikeseenergiaga.

“Linnas ei saa ilma hakkama, kortermajade juurde peavad laadimispunktid tulema, peame nägema tulevikku ja tegutsema tuleviku nimel,” ütles Haug.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.