"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kuldmuna peaauhinna pälvis Pakendikeskuse põlengu pealt tehtud reklaam (0)
20. aprill 2024
Kuldmuna loovkonkursi grand prix' võitis seekord Pakendikeskusele tehtud töö "This Is not the End". Foto: Bestmarketing

Kuldmuna loovkonkursi grand prix‘ võitis seekord Pakendikeskusele tehtud töö “This Is not the End”, milles reklaamiagentuur Tabasco kasutas nupukalt ära eelmisel kevadel Soodevahe laos puhkenud suurpõlengu.

Tabasco kerkis juba neljandat aastat järjest aasta reklaamiagentuuriks. Veelgi pikem võiduseeria on käsil üritusturunduses: Jolos triumfeeris viiendat aastat jutti. Nagu mullugi, nimetati aasta kommunikatsiooniagentuuriks Hamburg ja Partnerid. Täiesti uus võitja oli aga aasta disainiagentuuri arvestuses, parimaks osutus Neway. Aasta kliendiks kuulutati Pakendikeskus. Kuldmuna reklaamižürii esimene juht Urmas Villmann sõnas, et eelmine aasta oli Pakendikeskuse aasta.

“Pakendikeskuse naljakad ja päevakajalised tuntud inimesi ja inimlikku lollust tögavad kiired sotsiaalmeedia sutsakad naerutasid meid kõiki ja tekitasid ootust – mis nali siis järgmiseks?” ütles Villmann. “Aga kõige säravama auhinna sai üksmeelselt hoopis teist tüüpi Pakendikeskuse töö, mis oli naljast kaugel. Naljaga pooleks võib öelda, et kui grand prix’d tahad omada, siis pane ennast põlema. NB! Ärge seda kodus järele tehke!”

Tabasco loovjuht Tarmo Sikk tõdes, et selliste ideede puhul on alati väike kartus. 

“Mõtled, et äkki see on liiga julge,” rääkis Sikk. “Jah, enda jaoks oli see idee naljakas, aga mõtlesin, et kas seda päriselt ka kasutada või mitte. Tihti küsitakse, mis on loovus ja kuidas saada loovamaks. Minu arust ei olegi tihti vahe selles, et üks inimene on loovam kui teine, vaid selles, et enamik inimesi viskavad loovad ideed kohe minema, sest need pole veel valmis. Siis mõeldaksegi, et OK, see on mingi nali, mõtleme nüüd päris asja.”

Ta lisas, et iga turundus- ja tegevjuht võiks mõelda, mida teha olukorras, kui kontor või ladu põleb.

“Reeglina ei ole küsimust,” tõdes Sikk. “Kirjutatakse mingi ametlik ja kuiv asi ning kindlasti ei tehta nalja. See kõik näitab, milline klient Pakendikeskus on, et nad on sellises olukorras nõus tegema sellist asja.” 

Auhinna “Panus Eesti turundusse” võitis tänavu välimeediaettevõtte JCDecaux pikaaegne juht Kristiina Sepp. Turundajate Liidu juhatuse liige Olga Peresild sõnas, et Sepp on oma valdkonna tõeline pioneer. 

“Kristiina on sügavuti pühendunud brändide vajaduste mõistmisele ja meediatarbimise muutustele reageerimisele,” ütles Peresild. “Kristiina eristub oma võime poolest teha läbimõeldud muudatusi, kaasates erinevaid turuosalisi ning vältides jõulisi meetmeid ja konflikte. Tänu tema laiahaardelisele meediamõistmisele ja isikuomadustele on välimeediamaastikul tekkinud standardid, mille mõju ulatub kaugemale kui ainult välireklaam. Tema innovaatiline meel pakub inspiratsiooni kogu valdkonnale.”

Kuni 26-aastastele reklaamitegijatele loodud Taeva Pesamuna konkursi võitsid Reigo Metsik, Mirell Šmidt ja Kätrin Sibul tööga “Mees klassi ees”. Noortel oli 48 tundi aega, et luua kampaania, mis tooks koolidesse rohkem meesõpetajaid. 

Esimest korda jagati välja Maamuna – auhind, mis mõeldud projektile, kus kõige rohkem jätkusuutlikkust ning vastutustundlikkust. Tänavu hoolitses võitja valimise eest Swedbank ning nende kokku pandud žürii hindas kõige kõrgemalt tööd “Impact Day 2023”, mis esitati Kuldmunale avaliku ürituse kategoorias.  

Reede õhtul toimus T1 keskuses Eesti legendaarseima loovusfestivali Kuldmuna pidu, kus pärjati möödunud aasta parimaid turundustöid. Parimad selgitati reklaamis, disainis, digis, suhtekorralduses ning üritusturunduses. 

Tänavu saabus Kuldmunale rekordiline arv töid – lausa 1037. Shortlist’i jõudis neist 490 ning mune jagati kokku 174. Pingeline heitlus käis 51 eri kategoorias. 

“Uskumatult tore on, et Kuldmuna püstitas teist aastat järjest esitatud tööde rekordi,” rõõmustas Turundajate Liidu tegevjuht Kadi Aguraijuja. “Eriilmelisi esitajaid olid palju ning kõik nad said kokku mõnusal Kuldmuna peol, mis peeti esimest korda kaubanduskeskuses. Nii nagu tegime ajalugu tööde arvuga, tegime seda ka asukohaga. Aitäh kõigile osalejatele, järgmine aasta jälle.”

1990-ndatel Eesti Reklaamiagentuuride Liidu algatatud ja hiljem Turundajate Liidu kätte läinud  Kuldmuna festival sündis soovist tõsta esile neid andekaid Eesti meeskondi, kes suudavad kohaliku reklaami- ja turundusmaailma barjääre jõudsalt edasi nihutada. Juba 26. korda toimunud Kuldmuna on Eesti kõige vanem ja olulisim turunduskommunikatsiooni konkurss, mille auhindadel on reaalne kaal nii üldsuse, tellijate kui ka konkurentide silmis. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.