"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
SUUR AJALOOLINE GALERII. Kauaaegne loomaaia direktor Mati Kaal: Meil polnud siin isegi veevärki. Alustasin puutünnide ja hobusega (15)
20. aprill 2024
Tallinna loomaaia kauane direktor Mati Kaal. Foto: Ilja Matusihis

Kuigi vana loomaaed asus ilusas kohas ja loomadel oli siin hea olla, taheti seda ka varem mitu korda likvideerida. Lõpuks võeti vastu otsus, et ei likvideerita ja viiakse hoopis 1983. aastal üle Veskimetsa,“ rääkis endine loomaaia kauane direktor Mati Kaal. 

Ta avas kunagise loomaaia asupaigas Kadrioru ja Lasnamäe piiril Laagna teel Ilvese sillal teabetahvli ja kinnitas ka sildi silla käsipuule. Aastatel 1939–1983 paiknes Tallinna loomaaed Lasnamäe paekaldal ning selle jalamil Kadrioru pargi äärealal ning Mati Kaal töötas seal 15 aastat.

Vaata galeriid (52)

„Loomad olid tihedalt koos ning neid polnud palju vähem kui on praegu loomaaias. Nad olid aga tihedalt koos paaril-kolmel hektaril. Võite ette kujutada seda olukorda siis. Praegu saavad loomad jalutada mitukümmend korda suuremal alal,“ meenutas ta. „Ühe suure tormi ajal lükkas tuul aedikud maha ja ajas segamini ning pidime loomaaia väljastpoolt sulgema. Ükski loom aga oma aedikust välja ei läinud, sest oma seal oli tuttav ja turvaline olla.“ 

Et endine loomaaed asus suuresti paekivi nõlva peal, siis tekkis seal suurepärane mägikitsede kollektsioon, mida pärast ümberkolimist jahtisid paljud maailma loomaaiad. „Kui Eesti vabanes, siis olid nad kõik kohal ning soovisid neid mägikitsi, mida me endisest N Liidust kokku korjasime.“ 

Loomad silme ees

Praeguses loomaaias elavad isegi mõned toonase loomaaia asukate järeltulijad. Viimane Kadriorus elanud loom aga läks alles mõne nädala eest krokodillide paradiisi. 

Ümberkolimise ajast tõi Kaal välja, et tollane miilits pani ristmikud kinni, et loomad kiiremini ühest kohast teise sõidutada. „Kogu Liidus oli siis üksainus süstlaga laskmise püss, millega Moskva loomaaia direktor ja peaveterinaararst tulid isiklikult kohale ning aitasid selle üleliidulise aktsiooni ära korraldada. Mõned loomad uinutati, mõned meelitati kastidesse ja tehti rahustavad süstid, et teekond neile halvasti ei mõjuks. Kolisime ilma ohvriteta, kuid kerge ülesanne see ei olnud.“

Kui vanemad inimesed tulevad sillale koos lastega jalutama või liiguvad piirkonnas ringi, siis palus endine direktor neil kindlasti meenutada, kuidas nad toonases loomaaias käisid. „Endisest loomaaiast pole peale mõne vundamendi osa midagi järele jäänud, kuid pildid on tahvlil olemas ning mälestustes ka toonased loomad veel silme ees.“

Ilves langes sõjas

Enne sõda liikusid mõtted loomaaia rajamisest Tallinnas juba mõnda aega, kuid nende elluviimiseni jõuti alles tänu meie tublide laskurite esinemisele 1937. aasta Helsingi laskmise maailmameistrivõistlustel. Eesti laskurite võistkond võitis seal maailmameistritiitli ning ühe auhinnana toodi muuhulgas kaasa ilvesekutsikas Illu, kes pandi ajutiselt elama Kadrioru puukooli. Sellest populaarsest loomakesest sai suur publikumagnet ning ühtlasi ajend viia ellu idee Tallinna Loomaaia rajamiseks. Ajutiseks asukohaks saigi seesama väike maa-ala Kadrioru serval.

Loomaaed avati augustis 1939. Just sõja tõttu sai ajutisest asukohast ka üpris pikaajaline lahendus. 1944. aasta märtsipommitamine jättis oma valusa jälje ka loomaaiale, sest Illu langes pommikillust. 

Nõukogude okupatsiooni algusaastatel ei olnud loomaaed kuigi prioriteetne asutus – siia saadeti karistuse korras juhtideks erinevaid nomenklatuuritegelasi, keda tuli ajutiselt madalamale ametipostile elu üle järele mõtlema saata. Ja mõistagi mõtlesid nad kõigele muule peale loomaaia arendamise. Uue hingamise sai loomaaed alles aastal 1961, mil seda asus juhtima energiline ning loomade teemal entusiastlik Karoly Stern. Ta võttis sellest väikesest maa-alast välja parima ning laiendas seda võimaluste piires.

Teletähest ahv

Kuigi asukoht oli kitsas, siis oli sellel maa-alal ka üks tugev külg – Lasnamäe paekallas. Just tänu sellele loodi Tallinna maailma parim kaljukitsede ja mägilammaste kollektsioon, kellele see nõlv väga meele järele oli. Parandati loomade elutingimusi ka muul moel, arendati koostööd teiste loomaaedadega ning korrastati kollektsiooni. 1965 soetas loomaaed endale esimese šimpansi – Peetri, kellest sai muuhulgas tuntud teletäht. Teda võis näha filmis „Peegliahv“ ning mitmetes telesaadetes. 

Alles seoses Laagna tee ehitamisega 1983 kolis loomaaed oma nüüdsesse asukohta Veskimetsas. Kokkulepe oli saavutatud küll paarkümmend aastat varem, ent võttis 20 aastat läbirääkimisi, et see ka vett peaks. 

Vastupidiselt levinud arvamusele ei paiknenud vana loomaaed Laagna tee all. Tõtt-öelda haukas Laagna tee ainult väikese nurga administratiivhoonetest, mis asusid tänase Ilvesesilla ja Lasnamäele üles viiva trepi juures. Ülejäänud ala kaevati küll töö käigus üles ning loomaaed poleks saanud sinna jääda, aga kogu loomade ala jääb siiski Laagna tee piiridest väljapoole. Küll aga võeti hoolikalt tükkhaaval lahti loomaaia kontoriks kohaldatud Peeter I saun, mis plaaniti teises kohas uuesti kokku panna. Kahjuks hävinesid tükid ühes 1980. aastate laotulekahjus. 

Vana loomaaia asukohta reedavad veel mõned rajatised Lasnamäe paekaldas. Ilves Illu auks on nimetatud vana loomaaia asukohta viiv sild Ilvesesillaks. 

Täname Tallinna loomaaeda ja Inari Leimani ajalooliste fotode eest. Fotod on pärit loomaaia arhiivist.

Vana loomaaed Lasnamäe paekaldal

Aastatel 1939–1983 paiknes Lasnamäe paekaldal ning selle jalamil Kadrioru pargi äärealal Tallinna Loomaaed.

Loomaaed avati 25. augustil 1939.

Loomaaia üks esimesi asukaid oli Soomest 1937. aastal kingitusena kaasa toodud ilvesekutsikas Illu: Helsingis maailmameistriks tulnud Eesti Laskurliidu võistkond sai lisaks Argentina karikale kaasa ka elusa ilvesepoja, kes paigutati elama Kadrioru puukooli aeda president Pätsi vennanaise Asta Pätsi hoole alla. Huvi looma vastu oli rahva hulgas suur ning peale loomaaia asutamist 1939. aastal kujunes ilvesest Tallinna loomaaia tunnusloom. Ilves Illu hukkus 9. märtsil 1944. aastal, mil Tallinna loomaaia vahetusse lähedusse heideti kolm pommi. Pommitusejärgne olukord loomaaias oli väga raske ning esmaste kriitiliste olukordade lahendamisel saadi abi ümbruskonna heatahtlikelt inimestelt.

Nõukogude algusaastatel ei olnud loomaaed kuigi prioriteetne asutus – siia saadeti juhtideks nomenklatuuritegelasi, keda tuli ajutiselt madalamale ametipostile viia.

Uue hingamise sai loomaaed alles aastal 1961, mil seda asus juhtima energiline Karoly Stern. Ta laiendas loomaaeda võimaluste piires. Tänu Lasnamäe paekaldale loodi Tallinna maailma parim kaljukitsede ja mägilammaste kollektsioon, kellele see nõlv väga meele järele oli.

1965. aastal soetas Tallinna loomaaed endale esimese šimpansi – Peetri, kellest sai muuhulgas tuntud teletäht. Teda võis näha filmis „Peegliahv“ ning mitmetes telesaadetes.

Seoses Laagna tee ehitamisega 1983 kolis loomaaed oma tänasesse asukohta Veskimetsas. Stern oma töö vilju näha ei jõudnud. Tema töö võttis üle Mati Kaal, kes jäi loomaaia juhiks aastakümneteks.

Vana loomaaia asukohta reedavad veel mõned rajatised Lasnamäe paekaldas. Ilves Illu auks on nimetatud vana loomaaia asukohta viiv sild Ilvesesillaks.


Kommentaarid (15)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Viiu
23. apr. 2024 19:55
Lapsena käisin palju kordi vanas loomaaias.Kord käisime ka kooli klassiga koos õpetajaga.Kahjuks ei suutnud õpetaja meid loomade eest küllalt hoioatada, sest üks klassitüdruk pistis käe läbi ahvipuuri võre, et kutsuda loomakest. See tuligi, aga oh häda, hammustas tüdrukul sõrme. Oli väga halb mälestus loomadest.Õnneks pole see mu eius loomaarmastust vähendanud.
HEIDI
22. apr. 2024 13:47
Elasin Kadriorus Vilmsi-Tompi-Vilmis tänaval - 3 nimevahetust! Loomaaeda sai sealt otse mööda Jalgpalli teed staadioni kõrvalt. Kui olin kadunud, siis leiti mind alati loomaaiast, sest seal oli nii huvitav! Kolisin 1981.a. Õismäele ja varsti tuli ka Loomaaed sinna - jällegi kuulsin lõvide möirgeid ja koheselt tekkis väga kodune tunne....
Anne
22. apr. 2024 11:44
Minu isa (s 1932) armastas rääkida, kuidas nad poisikestena viisid loomaaeda konni ning selle eest priipääsmed said. Taskuraha poistel eriti ei olnud, aga sellise diiliga sai päris tihti loomaaias käidud. Veel oli tal rääkida juhtum, kus kaamel teda narrinud ülbe olemisega funktsionäri näo täis sülitas. Minu enda mälestustes oli vana loomaaed kitsas ja üsna lehkav koht. Meeles on nii kaamelid, hülged kui mägikitsed, aga eriti on meelde jäänud Vietnami mustad masksead (selline nimi on lapsepõlvest mälusse jäänud), ilmselt omapärase kerekuju tõttu.
aga
23. apr. 2024 04:24
Tegelikult, mida kitsam, seda paremini on loomad näha. Minu mäletamist mööda oli lapsena vanas loomaaias loomi palju paremini näha kui uues, kus loomad olid kusagil kaugel. Mulle meeldis vana loomaaed lapsena rohkem.
aga
23. apr. 2024 04:37
Mulle meeldib loomaaias tunda ehedat loomade "lehka". Lähed huntide puuri juurde ja siis nuusutad, mis moodi hundid lõhnavad, natural, nature
Peeter
21. apr. 2024 18:23
Vanaisaga sai vana-Lasnamäelt ikka korra kuus käidud
INNA
21. apr. 2024 13:38
Minu lemmik jalutuskäik koos pojaga. Käisime Nõmmelt paar korda nädalas.
Jaak Lepik
21. apr. 2024 12:48
Viimane foto (52) on minu kogust ja minu pildistatud millel noorim vend Margus.
Tiiu
21. apr. 2024 09:57
Mis aastast on foto galeriis nr 6 lõvi puuri juures. Mul kahtlus, et olen seal peal
Ajaloohuviline
21. apr. 2024 09:02
Mäletan vanast loomaaiast paraku vaid seda, et kohutavalt kitsuke oli seal kõik. Peaaegu nagu kunagi mööda Eestimaad ringi tiirutanud rändloomaaias. ja see kitsukeste puuride süsteem jätkus kahjuks peaaegu nüüdisajani välja ka Veskimetsas, mistõttu tõeline, kogu eluks meelde jäänud loomaaiaelamus on minu jaoks olnud alati seotud Riia loomaaiaga, kuigi pole seda enam ammu külastanud, kuid mille kõrval vähemalt vaimusilmas isegi meie nüüdne loomaaed kuidagi kahvatuma kipub. Aga ehk on põhjus ka selles, et ega üsnagi provintsliku väljanägemisega Tallinn isegi Riia kõrval päris linnana tundu! Aga õnneks pidavat enamik loomi oma korteri suuruse ja sealt avaneva miljonivaate pärast erinevalt meist palju vähem muret tundma, kuigi vähemalt kunagist hittlugu "Kondori lend" meenutades selles natuke siiski kahtlen.
Andreas Schmied
21. apr. 2024 08:06
Olid üks tubli ja tark mees omal kohal! Aga praegu on kõik nagu jumal juhatab??
Ylle
21. apr. 2024 08:00
Nii palju toredaid mälestusi on selle loomaaiaga. Mäletan šimpans Peetrikest, kes rippus ja ronis ja tegi rahvale palju nalja. Vesirotid olid pika sabaga ja hästi suured. Pruun karu seisis Lasnamäe nõlva all trepi peal ja kui püsti seisis, oli suur ja võimas. Tal oli valge kaelus. Siis, 60-ndate alguses oli Loomaaias karussell. Tahtsin alati karussellil just hobusega sõita. Veel mäletan madude maja, aga Lõvisid ei mäleta üldse. Olid ka Jakid ja Kaamelid. Mul oli taskus üks pakk "Kroket"-i küpsiseid ja Kaamel tuli meie lähedale ja ma andsin Talle küpsiseid. Ma olin umbes 8 aastane ja mul oli seljas uus, roosa mantel ja kui mul küpsised otsa said ja mul enam Talle maiust anda ei olnud, sülitas Ta selle sodi mulle uue mantli peale. See jääb elu lõpuni meelde. Kui juba Tondil koolis käisin, siis käisid mitu aastat jutud, et Veskimetsa tuleb uus Loomaaed...
-
23. apr. 2024 04:26
Huvitav, et toona ei keelatud loomadele maiustusi anda.
Anu
20. apr. 2024 22:30
Esimest korda Tallinnas üldse ja loomaaias sai käidud 2kl.ekskursiooniga 1974, just vanas. Suur elamus oli
Olav
20. apr. 2024 21:23
Elasin üksvahe Kadriorus. Pojad kavasid seal . Väga tihti sai loomaaias käidud. Mäletam, et seal oli kaks kaamelit ja ükskord suurem neist sülitas järsku meie poole lataka. Olid ka mõned hüljesed, keda minu järglased nimetasid veekoerteks. Igatahes oli vahva koht !