"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Toiduamet: lemmiklooma vaktsineerimine kaitseb ka omanikku ennast (0)
20. aprill 2024
Toiduamet: lemmiklooma vaktsineerimine kaitseb ka omanikku ennast. Foto: Kuvatõmmis / Pilt on illustratiivne

Põllumajandus- ja toiduamet tuletab meelde, et loomade vaktsineerimine on oluline kaitsmaks nii loomade kui ka loomaomanike endi tervist.

Vaktsineerimine ennetab nakatumist haigustesse, mida võivad levitada nii kodu- kui ka metsloomad. Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) loomatervise ja -heaolu osakonna nõunik Maarja Kristian paneb kõigile südamele, et koerte ja kasside marutaudivastane vaktsineerimine on kohustuslik.

“Marutaud on haigustunnuste ilmnemisel surmaga lõppev haigus nii loomadele kui ka inimestele. Loomaomaniku kohustus on tagada oma lemmiku marutaudivastane vaktsineerimine. Inimesed võivad marutaudi nakatuda marutaudis koera- või kassihammustuse kaudu. Vaktsineerides loomi, kaitseme ka inimesi marutaudi nakatumise eest,” selgitas Kristian.

Eestis ja ka Euroopas laiemalt on marutaudialane olukord viimase paarikümne aasta jooksul oluliselt paranenud tänu süsteemsele vaktsineerimisele nii koerte-kasside kui ka metsloomade hulgas. Siiski toob Kristian välja, et jätkuvalt tuvastatakse marutaudis loomi mõnedes Euroopa riikides.

“Sellel aastal on marutaudi Euroopas avastatud koduloomadel Ungaris ja Rumeenias ning metsloomadel Ungaris, Rumeenias ja Poolas,” tõi Kristian näiteid.

Ka meie naaberriigis Venemaal esineb endiselt marutaudi nii mets- kui ka lemmikloomade hulgas. Mistõttu on olemas võimalus, et vaktsineerimata lemmikutega või nakatunud metsloomaga võib marutaud ka Eestisse taaslevida.

Marutaudi vastu on võimalik lasta loom vaktsineerida näiteks loomakliinikus. Lisaks viib amet läbi kampaaniaid, et suurendada vaktsineerituse hõlmatust. Kagu-Eestis Võru-, Valga- ja Põlvamaal toimub kampaania 7.–9. juunini. Täpsem info kampaania toimumise kohta ilmub marutaud.ee lehel ja kohalikes ajalehtedes.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis pole ravitav ning lõpeb alati surmaga. Rohkem kui 95 protsenti inimeste haigestumistest saab alguse kokkupuutest marutaudihaige koeraga. Kassid ja koerad võivad haiguse saada metsloomadelt ning seetõttu on oluline, et ka lemmikloomad oleksid marutaudi vastu vaktsineeritud kaitsmaks loomade ja inimeste elu. Marutaudikahtlusega loomast tuleb viivitamatult teavitada loomaarsti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.