"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riigikogul külastas lahtiste uste päeval üle 6000 inimese (2)
20. aprill 2024
Riigikogu ootab täna lahtiste uste päevale. Foto: Svetlana Aleksejeva (Arhiiv)

Riigikogu tähistas laupäeval oma 105. sünnipäeva traditsioonilise lahtiste uste päevaga, mis on tänavu pühendatud kultuuririkkuse aastale. Tegevusi pakkusid Eesti Vabaõhumuuseum, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, Tallinna Keskraamatukogu ning Eesti Rahvusraamatukogu. Riigikogu lahtiste uste päeval käis Toompea lossi, parlamendi töö ja saadikutega tutvumas enam kui 6000 külalist.

Riigikogu lahtiste uste päev algas Kaitseliidu Sakala Maleva torupilliansambli kontserdiga Toompea lossi rõdult. Külalisi tervitas Riigikogu esimees Lauri Hussar.

Terve päeva jooksul toimusid Toompea lossis ekskursioonid, fraktsioonides sai kohtuda Riigikogu liikmetega ning avatud on pääs Pika Hermanni torni.

Kohvikus peetsid arutelul vahetavad lõimumise teemal mõtteid Riigikogu liikmed Vadim Belobrovtsev, Eduard Odinets, Liisa Pakosta, Henn Põlluaas, Pipi-Liis Siemann ja Riina Solman. Arutelu juhtis Urmas Vaino.

Konverentsisaalis toimus Riigikogu ja koolide võistkondade vaheline traditsiooniline mälumäng. Riigikogu võistkondadesse kuuluvad parlamendiliikmed Yoko Alender, Arvo Aller, Enn Eesmaa, Andre Hanimägi, Andrei Korobeinik ja Peeter Tali.

Ekskursioone tegid Riigikogu liikmed Yoko Alender, Maria Jufereva-Skuratovski, Eduard Odinets, Anti Poolamets, Pipi-Liis Siemann ja Kristo Enn Vaga.

Kultuuririkkuse aasta puhul olid üles seatud Eesti Vabaõhumuuseumi Kuie kooli töötoad koos vabariigiaegse Lau külapoe kaubavalikuga ning Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu töötoad, kus saab valmistada õnneristi, tuulevurri, rookrooni ja südamepaela.

Külas oli ka Tallinna Keskraamatukogu liikumis- ja keelemängude ning raamatukogubussiga Katarina Jee, külaliste teadmisi pani proovile Rahvusraamatukogu ning Riigivanem August Rei sihtasutus pakkus võimalust läbida Eesti ajaloo kiirkursus ja teha pilti Rei fotoseina taustal.

Päeva lõpetas hea tuju kontsert ansamblilt EHALE.

Esimene iseseisvas Eestis rahva valitud esindus – Asutav Kogu – tuli kokku 23. aprillil 1919. aastal Tallinnas. Riigikogu tähistab seda sündmust lahtiste uste päevaga, mis toimus tänavu 24. korda.

Sissepääs, tegevused ja üritused olid tasuta.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ajad ja majad
21. apr. 2024 21:43
Tänapäeval võib Toompead liialdamata nimetada ka eesti rahva kollektiivse rumaluse keskkontoriks, kust tulevad või leiavad kinnitamist kõik selle rahva suurimad rumalused.
rahvas külastab Riigikogu aga samas see rahvas ei tea ajalugu ja sonib koos ajakirjanikega riigi suurimates päevalehtedes
21. apr. 2024 19:38
viimane teema on - et kuidas Vene Saatkond on KESK i poolt olnud renditud maailma odavaima hinnaga, Seesama loll ajakirjanik ja poliitik ning kommijast lakkuja võiks tunda ka selles osas ajalugu ja vaadata, kes tegid - Lepingu ? Kuni Keski võimuni olid Tallinna linnapead : 1990–1992 Hardo Aasmäe, Tallinna Linna RSN täitevkomitee esimees ja Tallinna linnapea 1992–1996 Jaak Tamm, Tallinna linnapea 31. oktoober–14. november 1996 Priit Vilba, Tallinna linnapea 1996–1997 Robert Lepikson, Tallinna linnapea 1997–1999 Ivi Eenmaa, Tallinna linnapea 1999 märts-november: Peeter Lepp, Tallinna linnapea 1999–2001 Jüri Mõis, Tallinna linnapea 2001 juuni-detsember Tõnis Palts, Tallinna linnapea