"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. 40 000 koera Tallinnas. Millised tõud on kõige popimad? (0)
20. aprill 2024
Tallinnas on registreeritud umbes 40 000 koera. Kuvatõmmis

Tallinnas on lemmikloomaregistrisse kantud üle 40 000 koera. Kõige sagedamini võib meile pealinnas tõenäoliselt vastu jalutada mõni segavereline. 

Tõugudest on kõige populaarsemad yorkshire’i terjer, saksa lambakoer, labradori retriiver, jack russelli terjer, prantsuse buldog ja chihuahua. Üks vähem tuntud tõuge on vapper ja entusiastlik jahikoer vendeeni väike basset-grifoon. “Neid on Eestis viimase kolme aasta jooksul registreeritud seitse ja kokku on neid Eesti registris kümme. 

Tema on pärit Horvaatiast,” ütles Eesti Kennelliidu volikogu liige Kristine Maria Siitan. Mille ajel inimesed konkreetset tõugu koera valivad? Sageli saab määravaks suurus, iseloom või sobivus lastega, kuid läbi aastate on valikut palju mõjutanud ka filmid või teles jooksvad seriaalid. Saksa lambakoera hakati rohkem võtma 90-ndate keskpaigas ja lõpus, mil olid vana hea “Komissar Rexi” hiilgeajad.

“Koeratõud kui sellised käivad moega kaasas, nagu siin oli “101 dalmaatsia koera”, siis oli palju dalmaatsia koeri. Näiteks labradori retriiver, “Marley & Me” oli populaarne film, pärast mida see tõug jälle rohkenes. See on kummaliselt ja kahjuks kurvalt üles-alla käiv trend,” ütles Tallinna lemmikloomade heaolu spetsialist Hellika Landsmann.

“Küll aga tuleb siiski iga tõugu võttes meeles pidada, et neil on ajalooliselt olnud mingi kasutusala või asi, milleks nad on aretatud. Paraku teleekraanilt tuntud Rex ei pruugi päriselus olla selline,” ütles Siitan. Kahjuks on tulnud ette olukordi, kus mõni tõug on pärast populaarsuse minetamist varjupaikadesse jõudma hakanud.

“Ei ole mõtet võtta endale koera, näiteks linnas taksikoer, kes on jahikoer, kui temaga piisavalt ei tegele, ei anna piisavalt tööd, siis koer ei ole õnnelik seal kodus. Ei peaks lähtuma ainult sellest, mis on parasjagu popp, vaid lähtuma koerte vajadusest samuti,” ütles Landsmann.

Kõige rohkem peetakse linnas koduloomana endiselt kasse. Tallinnas on registreeritud koduloomana ka kümmekond minipõrsast, hulgaliselt eksootikuid, nii madusid kui ka närilisi. Viimasel ajal on tõusvaks trendiks saanud servalite kodustamine.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.