"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn toetab viit erivajadustega inimeste kultuuriüritust (0)
22. aprill 2024
Lee Saarseni ettekanne kultuuriprojektide inspiratsioonipäeval. Foto: Aleksandr Guzhov

Eesti esimeses erivajadustega inimestele loodud professionaalsete kultuurisündmuste taotlusvoorus toetab Tallinn viie erilise kultuurikogemuse loomist. Tallinna pilootprojekti eesmärk on luua uusi võimalusi, et linnas toimuvast kultuurielust saaksid osa kõik soovijad sõltumata erivajadustest. 

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja peab taotlusvooru tulemusi õnnestumiseks. „Meie eesmärk pilootprojekti algatades oli väga lihtne – soovisime luua kultuurielus osalemise võimalusi neile, kellel on tahtest sõltumata olnud keeruline või võimatu saada osa erinevatest sündmustest. Aga see taotlusvoor on vaid üks samm paljudest. Projektid, mis toetuse said, on suure kunstilise õnnestumise potentsiaaliga ja loodan, et nende läbiviijad annavad endast maksimumi, et potentsiaalist saaks positiivset muutust toov reaalsus,” rääkis Oja.

Taotlusvooru komisjoni koosseisu kuulunud Kultuuriministeeriumi kultuurihariduse ja ligipääsetavuse nõunik Annikki Aruväli rõhutas, et ligipääsetavus on väga oluline valdkond ka Kultuuriministeeriumile.

„Selle valdkonna arendamisel on ülioluline koostöö. Erivajadustega inimestele suunatud kultuuriprojektid, mis Tallinna uues taotlusvoorus toetust saavad, annavad loodetavasti tulevikus mõjusa kultuurikogemuse paljudele inimestele. Taotluste analüüsimine koos valdkonna ekspertidega on andnud lisaks muule võimaluse arutleda ligipääsetava kultuuriga seotud kitsaskohtade ja nende lahenduste üle ning olla abiks parema ja ligipääsetavama Eesti loomisel.”

Taotlusvooru laekus 16 kultuuriprojekti, toetust said neist järgmised:

•            MTÜ Terateatri sensoorne lavastus „Iidvana igavik“. Lavastus luuakse eelkõige pimedate ja vaegnägevate laste eripärasid arvestades. Kuivõrd nägemispuudega inimesed on sageli väga tundlikud helide, lõhnade ja puudutuste suhtes, sobib lavastus hästi ka sensoorse ülitundlikkusega lastele. 

•            MTÜ Suured Teod „Tallinn Deaf Fest“ on rahvusvahelise formaadi eeskujul loodav Eesti esimene kultuuri- ja muusikafestival, mis on suunatud vaegkuuljatele ja kuulmispuudega noortele ja täiskasvanutele. Muuhulgas on ööprogrammis kasutusel uudsed visuaal- ja vibratsioonilahendused.

•            MTÜ MIKSTEATER lavastus „Mu meel unus mägede taha…“ on mõeldud nägemispuudega lastele ja neile, kes ei tea, kuidas need lapsed maailma näevad ja tajuvad. Tegu on rännaklavastusega, kus vaatajad-kuulajad-maitsjad-haistjad-kompijad saavad etendajate kaasabil osa erinevatest kogemustest. 

•            Eriolümpia Eesti Ühenduse projekt „Teater kõigile“ pakub intellektipuudega inimestele erilise teatrielamuse. Etenduses kaasatakse intellektipuudega pealtvaatajaid nende eripära toetaval viisil ja sobivas keskkonnas. Teatrietendusele järgneb giidi juhitud jalutuskäik UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvas Tallinna vanalinnas.

•            MTÜ Lahenduskeskuse projekt „Tsirkuseteater rahvale“ on osalusteatri lavastus Hiiumaal, mille meediumiks on tsirkus, esitajateks aga erivajadusega inimesed koostöös professionaalsete kunstnikega. Etendus on mobiilne ja juurdepääsetav erinevate vajadustega inimestele.

Linn toetab erivajadustega inimestele loodud kultuuriprojekte kokku 50 000 euroga.

Edaspidi plaanitakse koostöös sihtgruppide esindajatega jätkata nii sündmuste kui ka hoonete ligipääsetavuse parandamist. Muude tegevuste hulgas lisatakse kultuurivaldkonna taotlusvoorude juurde soovituslik ligipääsetavate ürituste korraldamise kontrollnimekiri (check-list). See on mõeldud abiks korraldajatele, kes soovivad oma sündmuse muuta ligipääsetavaks ühele või mitmele erivajadustega inimeste sihtgrupile.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.