"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politsei hoiatab: kurjategijad müüvad valuvaigistite pähe tapvaid tablette (0)
10. mai 2024
Seni ei ole meil õnnestunud tuvastada võltstablettide päritolu ega neid levitavaid kurjategijad. Foto: Pixabay

Politsei hoiatab, et kurjategijad müüvad sotsiaalmeedias võltsitud oksükodooni tablette, mis sisaldavad surmavas koguses metonitaseeni ning ainuüksi ühe tableti manustamine tapab.

Oksükodoon on tugevatoimeline valuvaigisti, mida saab vaid arsti ettekirjutusel ning metonitaseen on fentanüüliga sarnane üliohtlik sünteetiline opioid.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude juht Rait Pikaro selgitas, et ühest võltstabletist saaks hinnanguliselt doosi 28 inimest. “See tähendab, et ainuüksi ühe tableti tarvitamise tagajärjel võib inimene ära surra. Näiteks jõudis meieni vihje juhtumist, kus kogenud uimastisõltlane tarvitas mustalt turult hangitud tabletist 1/8, mille tagajärjel sai ta üledoosi,” ütles Pikaro.

Märtsi lõpus avastas politsei ka ühe narkokurjategija kinnipidamisel sarnase tableti. “Need juhtumid on esimesed märgid mujal maailmas juba varem levinud ohtlikust trendist, kus kurjategijad levitavad sünteetilisi opioide retseptiravimi tableti kujul. Selline levitamisviis on eriti ohtlik, sest visuaalselt on tablette keeruline eristada ja üledoseerimise risk väga kõrge. Seni ei ole meil õnnestunud tuvastada võltstablettide päritolu ega neid levitavaid kurjategijad, kellest mõned tegutsevad ka sotsiaalmeediagruppides, näiteks Telegramis. Töötame iga päev selle nimel, et ohtlike ainete levitajaid tabada,” ütles Pikaro.

Retseptiravimid on põhjusega just arsti poolt välja kirjutatud ja mustalt turult, sh sotsiaalmeedia gruppidest neid kindlasti osta ei tohi. “Nende samade tablettide müümine kinnitab seda, et ostja ei saa mitte kunagi kindel olla, mida diilerite müüdavad uimastid või mistahes ravimid tegelikult sisaldavad. Kurjategijate eesmärk ei ole mitte ühtegi inimest aidata või ravida, vaid teenida inimeste elu ja tervise arvelt kriminaaltulu,” ütles ta.

Politsei ootab infot ja vihjeid narkokuritegudest pohja.vihje@politsei.ee või telefonil 6124465.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.