"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KÜSITLUS. Saatejuht Tuuli Roosmaa: Meie tähistame oma peres alati kanaemapäeva (0)
12. mai 2024
Saatejuht Tuuli Roosmaa: "Hea ema on selline, kes mõistab ja toetab lapsi igas olukorras." Foto: ERR/ Scanpix Baltics

Täna on emadepäev. Pealinn uuris, mille eest tuntud inimesed oma emadele tänulikud on.

Ajakirjanik Merle Liivak Praks: Liiga iseseisvatest lastest hullemad on ülehoolitsetud lapsed

Suur kiusatus on mõelda, et hea ema on see, kes on täielikult lastele pühendunud. Aga me teame ju, et sellega võib tasakaal kaduda. Nii et hea ema püüab leida tasakaalu kõige ja kõigi vahel. Arvan, et tugev perekond algab tugevast suhtest ja sellest, et pereliikmetel on aega iseendale. Jah, elu võib teinekord olla hästi tihe ja esitada suuri väljakutseid. Samas alati, kui selline hetk tekib, astun sammukese tagasi sinna keskmesse, kus mu eri rollid kokku saavad. Emaks olemine on ülimalt võimas ja oluline roll, aga see võib olla ka mugavustsoon, kus sa oledki otsast lõpuni ainult ema. Mu enda ema on mulle kindlasti õpetanud iseseisvust. Olen nõukogude aja laps ja siis oli palju usaldust, ei sekkutud noore inimese arengusse. Tänase päevaga seda võib-olla ei tohigi võrrelda, need on kaks eri maailma. Nüüdsete väärtuste järgi võib toonase lapse elu natuke kurvana näha, oleks ehk vaja olnud rohkem tuge, vanemate panustamist ja kohalolu. Aga ma arvan siiski, et liiga iseseisvast lapsest hullem on ülehoolitsetud laps, kellel ei olegi päris elu kogemusi.

Saatejuht Tuuli Roosmaa: Hea ema ei karista õnnetuste või äparduste eest

Hea ema on selline, kes mõistab ja toetab lapsi igas olukorras. Minu ema on seda teinud ja ta ei ole kunagi karistanud mind mingite õnnetuste või äparduste või valesti tegemiste eest, kui seal ei ole pahatahtlikkust taga. Meie tähistame peres eelkõige kanaemapäeva. See on nädal enne emadepäeva ja siis võidab kanaema või -vanaema tiitli koos au ja kuulsusega see, kes on aasta jooksul peres kõige hoolitsevam olnud. See komme tuli meile siis, kui ma kogemata arvasin, et emadepäev on nädal aega varem: ootasin lilli ja keegi ei toonud. Ning kui siis selgus, et on veel üks nädal aega, siis mõtlesime, et võiks olla veel üks tähtis päev, näiteks kanaemade päev. Kuna ma ise pole aga üldse kanaema, siis mina pole seda tiitlit kunagi võitnud, kõik peale minu on. Vaatame, kuidas seekord läheb, ma olen olnud päris hoolitsev.

Psühhiaater Jüri Ennet: Ema pilt ripub mul köögis söögilaua kohal, ta on mul väga südames

Väga hea on, kui ema saab elada ja olla koos lapsega ja lapse isaga, ning veel ka vanavanemad sellesse ringi lülitada. Hea ema ei pea pahandama oma lapse või abikaasaga, aga selleks on vaja kogu suguseltsi üksmeelt ja kokkuhoidu. Minu enda ema on juba pikka aega Linnuteel, aga tema õpetas mulle, et kodurahu on alati number üks. Mina oma kodus ema-isa vahel ei kuulnud ega näinud kordagi midagi muud. Oma ema meenutades kasutan tänase päevani nime Jüri O.-M. Ennet. Sellest O on mu isa nimest Oskar, nagu kunagi olid isanimed, kuid siis mul jäi südames kripeldama, et aga miks emanime ei ole. Ema nimi on mul Maris. Nüüd ongi siis Jüri, Oskari ja Marise poeg Ennet. Ema on mulle nii tähtis, et tema pilt on mul köögis söögilaua kohal. Tema kaudu saan ma nagu vaimutoitu. Ilus asi see emadepäev, selline päev võiks olla aasta läbi. Kuna minul endal ema-isa enam pole, siis tähistan seda laste kaudu.

Laulja Jaagup Kreem: Ema hoidis mind minemast halvale teele

Ema on ikka ema, ema on kõige kallim lapsele. Ma arvan, et hea ema on see, kelle poole saab alati oma muredega pöörduda, see on kõige tähtsam. Minu ema kõige suurem saavutus on see, et ta suutis mind kuidagi suunata nii, et kuigi ma olin väiksena paras mässaja ja rüblik, näitas ta mulle tee kätte, et ma ei läheks hukka. Näitas, et mu süda on õiges kohas, ja see ongi minu meelest inimese juures kõige tähtsam – et ta oskaks aidata endast nõrgemat ja kaitsta abivajajat. Ainult nii saabki üks ühiskond toimida, kui inimestel on süda õiges kohas. Emadepäeva meil otseselt ei tähistatagi. Kui kodus elasin, siis ikka viidi lilli ja sooviti õnne, aga mingit pidu meil otseselt ei olnud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.