"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Toom kutsub protestima EL-i autoriõiguste direktiivi reformi vastu (0)
12. juuni 2018
Scanpix

Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom kutsub avalikkust üles protestima Euroopa Komisjoni esitatud autoriõiguste direktiivi muudatuste vastu, kuna need võivad hakata ohustama sõnavabadust.

“Minu arvates on see direktiiv mitmel põhjusel halb,” konstateeris Toom sotsiaalmeedias avaldatud kommentaaris. Üks põhjustest seisneb Toomi arvates artikkel 13-s, mis eeldab kasutaja poolt üleslaaditud sisu esialgset kontrollimist enne avaldamist.  

“Suurtel platvormidel hakkavad seda loomulikult tegema mitte inimesed, vaid spetsiaalsed programmid, mis ilmselt ei suuda alati tuvastada, kas autoriõigusega kaitstud materjalide kasutamine on seaduslik. Autoriõiguste kaitsmise mehhanismid töötavad juba praegu, õiguste valdajate nõudmisel kustutatakse materjalid üsna kiiresti. Tegelikult oleme interneti tsenseerimise künnisel, filter on alatu asi,“ lisas Keskerakonna liige Toom.

Ta omakorda palus, et direktiivi-vastased kirjutaksid mitte niivõrd talle ja tema kolleegidele Eestist, kuivõrd otse õiguskomisjoni liikmetele.

Toomi sõnul on ta saanud artikli 13 vastastelt kümneid kirju. “Olen Euroopa Parlamendi kultuurikomisjonis selle faili variraportöör ja mind nagu ka ilmselt Kaja Kallast, Urmas Paeta ja Indrek Tarandit veenma ei pea. Parem on kirjutada profiilikomisjoni (õiguskomisjoni – BNS) liikmetele,” ütles Toom.

Ta juhtis tähelepanu ka asjaolule, et lisaks artiklile 13 on uues direktiivis ka artikkel 11, mis kehtestab hüperlinkide eest maksmise. “Kas kujutate internetti ette hüperlinkideta? Õpikunäide – kui Hispaania kehtestas hüperlinkide tasu, Google News lihtsalt lahkus Hispaaniast. Veelgi enam, direktiivi parlamendi arutelude käigus kadus võimalus anda uudisteagregataatorile tasuta õigus teha lingid, millest oleksid ilmselgelt huvitatud paljud meediakanalid,” kirjeldas Toom.

“Kuid see pole veel kõik – autoriõiguse küsimustega tegelevate ekspertide arvates seda direktiivi artiklit võib kohaldada mitte ainult meediale, vaid ka sotsiaalsvõrgustike kasutajatele. Teisisõnu, kui jagasite midagi Facebookis, tuleb tasuda hüperlingi eest. Nii et kui kirjutate, ärge unustage artiklit 11. Minu arvates on see veelgi hullem,” märkis eurosaadik.

Autoriõiguste direktiivi hääletus toimub Euroopa Parlamendi õiguskomisjonis 20. juunil.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.