"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna eriauhinna Ajujahi konkursil sai Mustamäe gümnaasiumi abiturientide keskkonnareostuse vähendamise abivahend (0)
28. mai 2021
DeepPeat meeskond. Foto: Facebook

“Noore ettevõtte DeepPeat  roheline maailmavaade ja rahvusvahelise potentsiaaliga äriidee sobib hästi kokku Tallinna arengustrateegia eesmärkidega, mille kohaselt panustatakse tugevalt Tallinna rannikumere ja mageveekogude ökoloogilise ja füüsikalis-keemilise seisundi parandamisele, mistõttu hindame uusi ja efektiivseid reostuse likvideerimise võimalusi kõrgelt,” ütles abilinnapea Aivar Riisalu.

Ajujahi ettevõtluskonkursi Tallinna eriauhinna pälvis sel aastal Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi abiturientide Henri Pihelga ja Ats Oskar Laansalu ettevõte DeepPeat, kelle loodud turbamatist võib saada oluline keskkonnareostuse vähendamise abivahend.

Tallinna linn on olnud konkursi partner “Ajujahi” algusaegadest peale, pannes välja eriauhinna linna- või ettevõtluskeskkonda paremaks muutvale ideele.Seekordse Tallinna eriauhinna võitis kahe ambitsioonika noormehe rohesõbraliku mõtteviisiga ettevõte DeepPeat, kelle poolt välja töötatud lihtne ja tõhus turbamatt võib osutuda oluliseks abivahendiks keskkonnareostuse vähendamisel tulevikus.

Võitja kuulutas neljapäeval “Ajujahi” finaalsaates välja Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu, kes kiitis noori ettevõtjaid uute ärivõimaluste leidmise eest vastutustundliku tegutsemise kaudu, mille realiseerimisel võib tulevikus olla ülemaailmne mõju.

DeepPeat on üks vähestest loodussõbralike alternatiivide pakkujatest õlireostuse koristusel, mis ei tekita kahju keskkonnale toodete valmistamisel ega ka vee või maa pinna koristamisel õlireostusest.

“Noore ettevõtte DeepPeat  roheline maailmavaade ja rahvusvahelise potentsiaaliga äriidee sobib hästi kokku Tallinna arengustrateegia eesmärkidega, mille kohaselt panustatakse tugevalt Tallinna rannikumere ja mageveekogude ökoloogilise ja füüsikalis-keemilise seisundi parandamisele, mistõttu hindame uusi ja efektiivseid reostuse likvideerimise võimalusi kõrgelt,” sõnas Riisalu. “Soovime DeepPeati innovaatilisele ideele ainult hoogu juurde. Ehk näeme neid kunagi ka Eesti ükssarvikute nimekirjas.”

Idee sai alguse gümnaasiumi kohustuslikust uurimistööst, kus uuriti, kuidas Rae, Niibi, Tui ja Sooniste rabaturbaga likvideerida veekogudest keskkonnareostust. Teema valik ja juhendaja leiti gümnaasiumi ja Tallinna Tehnikaülikooliga koostöös. Henri Pihelga ja Ats Oskar Laansalu tehtud katsetuste tulemusel valminud turbamatid tulid toime rapsiõli, mootoriõli, transmissiooniõli ja naftareostuse likvideerimisega kümme korda efektiivsemalt kui siiani kasutatavad vahendid. Lisaks on võimalik matte ka taaskasutada või siis toota neist energiat.

Noorte ettevõtlikkust ja töökust on tunnustanud ka teised. Eelmise aasta detsembris andsid Maailma Intellektuaalomandi Organisatsioon ja Patendiamet oma õpilasleiutajate konkursi auhinna Henri Pihelgale ja Ats Oskar Laansalule turbamattide väljatöötamise teoreetiliste uuringute ja praktiliste katsete eest.

Noored ettevõtjad olid ka Taavet Hinrikuse alla 20-aastaste ettevõtjate konkursi „TransferWise 20 Under 20“ peaauhinna saajad, kelle vahel jagati 25 000-naelane auhinnafond. Lisaks andis äriideele tuult tiibadesse ülikoolide arenguprogramm STARTER Tallinn, kus vaatamata vanemate üliõpilaste osalusele oli läbitöötatud ja uuringutega põhjendatud äriidee edukas ja pääses „Ajujahi“ konkursile.

Varasemad Tallinna eriauhinna võitjad: https://www.tallinn.ee/est/ettevotjale/Ettevotluskonkurss-Ajujaht-eriauhind-Parim-Tallinna-ariprojekt

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.