"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
telemagasin "siin tallinn" Aaviksoo: pakirobotid on võitnud linlaste südamed, küsitakse isegi, et mis on roboti nimi (0)
05. november 2021

“Kogukonnas, kus pakirobot opereerib, seal väikesed lapsed jumaldavad roboteid, lapsed joonistavad robotit ja saadavad meile,” nimetas Starship Technologies rahvusvaheliste operatsioonide juht Pepe Aaviksoo seda väga südantsoojendavaks.

Roboteid näeme ka üha enam Tallinna linnapildis. Aaviksoo rääkis, et pakirobotid on võitnud linlaste südamed, küsitakse isegi, et mis on roboti nimi.

Aaviksoo selgitas ka, kuidas roboti abil toidu tellimine toimub ning kuidas robot linnaruumis orienteerub. “Robot võiks olla loomulik ja turvaline osa tuleviku linnast. Täna tundub võibolla veel kohati kummaline ja tekitab ärevust, kuid on saamas osaks saanud keskkonnast,” avaldas ta lootust.

Robotexi tegevjuht Ave Laas rääkis saates “Siin Tallinn”, et Tallinnas toimub maailma suurim robotite festival Robotex 2021, kus osaleb 600 robotit – igale võistlejale üks. Toimub 13 erinevat võistlust, kus robotid pannakse omavahel jõudu katsuma. Laasi sõnul on festival suunatud eelkõige õpilastele, et neid arendada. Samas on oodatud kõik huvilised ning päris algajatele avatakse hulk töötubasid ja näituseala.

TTÜ professor Maarja Kruusmaa ütles, et Tallinnast on saanud üks maailma robootika keskus: rohkelt inimesi tegeleb alaga ülikoolides, palju avatakse robootikaringe jne. Tema sõnul mõistetakse, et robootika õpetamine koolis on samal ajal ka õppevahend, millega õpetada programmeerimist, matemaatikat ja füüsikat, aga ka meeskonnatööd ja aja planeerimist. “Siit saab oskused, mida elus kaasa võtta ja kasutada,” ütles ta.

Kruusmaa märkis, et robot pole vaid füüsilise töö tegija, vaid muutub üha targemaks, mida võimaldab tehisintellekti areng. Nimelt suudab robot kujundeid tuvastada, riske hinnata ning võib võita kasvõi maailmameistrit males.

“Kas robot hakkab meid juhtima? Robotid ongi targemad kui meie. Otsuste vastuvõtmisel, infomürast regulaarsete seoste leidmisel, arvutusvõimsuses on ta parem kui inimene, ja sellega tuleb leppida. Samas ei maksa hirmu tunda, sest me ei karda ju, et pikksilmaga saab vaadata paremini kui palja silmaga,” rahustas professor.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.