"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Tallinna paneelmajade rõdud ja varikatused vajavad ekspertiisi (0)
25. märts 2022

Tallinna paneelmajade konstruktsioonid peavad veel ajale hästi vastu, kuid probleemkohaks on rõdud ja varikatused, mis võivad pikapeale ohtlikuks muutuda. Kortermajade väljaulatuvate osade seisukorra võiksid ühistud lasta üle kontrollida ning selles on võimalik linnalt ka toetust taotleda.

Tallinnas ehitatakse küll pidevalt uusi maju, kuid linnapildis on püsivaks nähtuseks ka ligi 60 aastat tagasi kanda kinnitanud paneelmajad. Selliste hoonete kasutusiga hakkab lõpule jõudma, kuid õige renoveerimise korral püsivad betoonelamud veel kaua.

“Tervikrenoveerimine on üks edukas lahendus mida teha,” sõnas TalTech ehitusteadlane Targo Kalamees. “Tuleb oluliselt vähendada energiakasutust, oluliselt parandada sisekliimat, tegeleda nende konstruktsioonidega, mis on kõige kriitilisemad ehk rõdud, varikatused ja mõnel pool ka fassaadikate. Siis on hoone peale renoveerimist jälle 30-50 aastat kasutuses.”

Et rõdude ja varikatuste seisukorda hinnata saab tellida ekspertiisi ning peale seda taotleda linnalt auditi toetust, millega kaetakse kuni 70% kontrolli maksumusest kuni 1000 euro ulatuses. Paraku on sel aastal esitatud vaid kaks sellist taotlust.

“Linnal on hästi palju toetusi korteriühistutele, on see siis fassaadid korda, hoovid korda, roheline õu. Peab tunnistama, et praegu rõdude auditeerimine ei ole nii populaarne kui teised toetused,” rääkis Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. “Ma arvan, et on õige aeg korteriühistutel vaadata ka need osad üle ja osaleda selles toetuses.”

Kui ekspertiis leiab vigu, siis on võimalik ka fassaadi korda tegemiseks linnalt toetust paluda. Sedakorda kaetakse toetusega kuni 10% ehitustööde maksumusest, kuid maksimaalselt 20 000 eurot korterelamu kohta. Mustamäe kortermajadest ligi 30% on juba renoveeritud.

“Kui meil tekkis mõte hakata maja fassaadi soojustama, siis siin kõrval Tammsaare tee 143 maja tegi selle ära ja meie nende eeskujul tegime ka,” selgitas Tammsaare 85 korteriühistu esimees Aavo Vään. “Vormistasime dokumendid ja Tallinna linn 20 000 euroga toetas seda.”

Täpsema info toetuse saamise kohta leiab kodulehelt https://www.tallinn.ee/.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid