"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
fotod ja video NÄITLEJA MÄRT PIUS: Linnateatri uued saalid on inspireerivad, tahaks siia juba tagasi kolida! (2)
01. detsember 2022

«Loodan, et vanemad tegijad saavad uues hoones uut jõudu, et mitte väsida ning noortel on uusi ideid teha midagi enneolematut,» lausus näitleja Piret Kalda linnateatri sarikapeol.

Kolmapäeval peeti linnateatri asutaja Voldemar Panso sünniaastapäeval linnateatri uute hoonete sarikapidu. Näitleja Märt Pius tunnistas, et mulje uuest ehitatavast teatrist on vägev. «Kui viimane kord kohapeal käisin, siis oli praeguse betoonpõranda asemel mitme meetri sügavune auk. Nüüd on ehitatud juba kogu uus osa välja,» lausus ta. «Uus maja tuleb veel kahe uue saaliga, mida varem ei kujutanud ettegi. Nüüd kui ma neid näinud olen võin öelda, et need tundusid väga põnevad ja inspireerivad.  Mõlemal korral, kui olen siin ehitusel ekskursioonil käinud, tekkis tunne, et uus maja võiks veelgi kiiremini valmis saada, tahaks siia juba tagasi kolida.»

Vaata galeriid (37)

Linnateatri direktor Mihkel Kübar möönis, et praegune ajutisel pinnal tegutsemine on teatrile ikkagi omamoodi väljakutse ning näitlejad tõesti ootavad juba uusi lavalaudu. «Uued saalid annavad meile uusi avaraid võimalusi,» märkis ta. «Ei tasu peljata seda, et vana linnateatrilik hõng või meie firmamärgiks kujunenud psühholoogiline märgiline tähendus kuhugi kaob. Väike saal jääb oma tuntud headuses alles, seda ei pöörata vormiliselt pea peale. Vana ja uue sidumine on väga hästi välja tulemas. On nii uut kui vana ning hea loominguline kliima säilib»   

Palju uusi ruume ja treppe Piusi enam ära ei hirmuta, sest põrgulava etenduste ajal harjuti käima ka maa alla ning jooksma jälle üles. «Nüüd läheb treppidest käimine veelgi pikemaks, aga see on mõnes mõttes isegi tore,» tõdes Pius.

Uskumatu õnn

«Kas tõesti! Lausa uskumatu!» rõõmustas ka linnateatri näitleja Piret Kalda kaugele jõudnud ehituse üle. «Ma olen ikka oodanud kõige rohkem seda, et mu silmad seda uut hoonet näeks.  Vahepeal on olnud ka tagasilööke ja pettumisi, kui erinevatel põhjustel on ehitamist pidevalt edasi lükatud. Vanas majas tundsime eeskätt puudust suure saali järele. Suurel laval eriti mängida ei saanudki,» tõdes Kalda.

Kübar lisas, et kollektiiv elab oma plaanidega juba uues teatris aastas 2025 ning loodab, et mingeid vingerpusse enam ei tule. Ta rääkis, et  linnateatri rahvas peab veel siiski natuke vastu ning jõuab oodata. «Igatsus oma maja järele on kestnud pikka aega ning nüüd on see valmimas,» lausus ta. «Valmiv teater ei ole lihtsalt teater, vaid inspiratsiooniallikas kogu linnarahvale. Seda kõike teeme selle nimel, et teatriime meid igal õhtul positiivselt puudutaks. Sellel on väga sügav ja püsiv väärtus.»

Kaldal oli hea meel ka selle üle, et uues majas läheb mõnusamaks ka lavatehnika eest vastutajate elu.  «Vanas majas tuli prožektoreid ja igasugust muud tehnikat pidevalt ümber tõsta. Lavameestel oli sellega tõeliselt raske toime tulla. «Nad ei saanud kasutada moodsat tehnikat, vaid pidid ise redeliga lae alla ronima ning meile valgust näitama,» meenutas Kalda.

Kalda lootis, et koos uute ruumidega saabub ka loominguline puhang. «Et vanemad tegijad ära ei väsiks ning noortel tuleks uusi ideid teha midagi enneolematut,» soovis ta.   

Edasi enam lükata ei saanud

Linnapea Mihhail Kõlvart  ja Linnateatri direktor Mihkel Kübar võtsid Ehitus5ECO OÜ juhatuse liikmelt  Margo Padarilt vastu hoone sarikapärja ning tänasid ehitajaid senise töö eest.

Kuna sarikapidu peeti teatri asutaja Voldemar Panso 90. sünniaastapäeval, tsiteeris linnapea Voldemar Pansot, kes on öelnud, et õnn ei ole kunagi igavene, aga seda saab laiendada ja pikendada. «Nii palju kui sa annad koertele, saad sa ka tagasi. Nii palju kui annad inimestele, saad ka tagasi,» märkis Kõlvart. «Nii palju kui annad näitlejatele, niipalju ei saa kunagi tagasi. Niisama on ka õpetaja ja režissööriga. Nii palju kui anda teatri ehitamisse, saad selle ka kordades tagasi. Mitte ainult ise, vaid ka sinu lapsed ja lapselapsed.»

Kõlvarti sõnul on alati tore vaadata, kuidas 60 aastat kestnud unistus on täitumas. Ainuüksi ideekonkursse on selle ajal jooksul tehtud kolm korda. Mitu korda on ka projektiga uuesti alustatud. «Praegu näeme, et see ei ole ainult unistus vaid varsti uus teater avabki oma uksed ja suure saali. Muinasjutte ei juhtu ainult lavalaudadel,» lausus ta.

Kõlvart meenutas täbarat olukord, kui covidi kriisi ajal selgus, et teatri ehituse hind oli esialgu kokkulepitust kõrgemaks kerkinud. «Natuke võttis aega, et sellest ehmatusest üle saada,» lausus linnapea.  «Natuke mõtlesime ja siis ikkagi otsustasime, et me ei saa linnateatri ehitamist veel kord edasi lükata. Ehitusega veel 30 aasta pärast alustada ei oleks õige. Ja saimegi hakkama! Kriisid tulevad ja lähevad, kuid teater on igavene.»

Korda saab kogu kvartal

Kübar lisas, et uute teatrihoonete valmides saab korda kogu kvartal. «Uus teatrimaja on juba puudutuse kaugusel. Ehitusmeeskonnaga on tore koos viibida ning tunda, et neile ei ole see lihtsalt üks objekt, vaid tegutsetakse pühendunult ja hingestatult, südamega,“ ütles ta.

Ehitus5ECO juhatuse liikme Margo Padari sõnul on kõige keerulisemad ehitustööd lõpetamisel. „Lammutus on tehtud ning välja on ehitatud läbimurded erinevate majaosade vahel,« lausus ta. «Hetkel pannakse katust säilinud ajaloolistele hoonetele, paika saavad ka tehnosüsteemid. Alustatud on viimistlustöödega. Ehitus on praegu graafikus ja objekti loodame kokkulepitud ajal üle anda,» selgitas Padar.

Kübar tänas südamest Tallinna ja riiki, kes võtsid selle keerulise teekonna ette. «Palju on juba ehitatud, palju on aga veel ehitada,» tähendas ta.

Teatrihoone ehitus kestab kuni 2023. aasta detsembri lõpuni. Sisustuse ja tehnika paigaldus jätkub 2024. aasta alguseni.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eeee
30. nov. 2022 21:26
Urmo Kübar jah? :D Mitte Mihkel?
:)))
30. nov. 2022 19:30
Tuleb anda nüri saag, siis oleks naerunägusid rohkem olnud...