"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Victoria Olt Galerii avas uue aasta müütiliste maailmadega (0)
04. jaanuar 2023

Kolmapäeval, 4. jaanuaril kell 18 avati Victoria Olt Galeriis uus näitus „Unustatud jumalad“ („Lost Gods“), kus on ühte põimitud peenekoeline akvarellitehnika ja iidsed kultuurid. Näituse pilkupüüdvaim osa on 20 m2 suurune installatsioon origami kurgedest – viide Jaapani legendile, mille kohaselt täitub igal tuhande paberkure voltijal üks soov.

“Näitus “Unustatud jumalad” on järjekordne samm minu tähenduse otsingutes, kus praegusaegne religioon pole lohutust pakkunud, nii et pöörasin pilgu minevikku, et näha, mida sealt õppida,” selgitab Victoria Olt. “Avastasin, et paljud probleemid, millega meie esivanemad võitlesid, on samad, mida peame tänagi lahendama. Sõltume ikka veel saatuse kapriisidest, kuidas iganes seda määratleda. Kuid meie eelkäijatel on inimeseks olemise kohta öelda nii mõndagi huvitavat ja oleks mõistlik neid kuulata.”

Näitusel on portreteeritud ootuspäraselt kõige enam Vana-Kreeka mütoloogilisi tegelasi eesotsas merevahust sündinud armastuse ja ilu jumalanna Aphroditega ja tema poja Erosega, kelle kurikuulus nool pöördus ta enese vastu, kui ta kadeda ema korraldusel Psychet tabada kavatses. Mitmed müüdid hõlmavad hävitustööd, jumalate kättemaksu nii üksteise kui surelike suunas, kuid ka inimlikku leina ja kahetsust ning säilitavad usu, et lootus sureb viimasena, nagu Pandora laekas. 

Põhjamaade mütoloogiat esindavad näitusel loomislugu ja esimesed inimesed, aega ja saatust valitsevad nornid, ning allilma valitseja Hel. Tuttavaks saab ka Põhja-Ameerika põlisrahvaste müütiliste olenditega ning Egiptuse ja Mesopotaamia müütidega, mis puudutavad looduse ja elu ringkäiku, surma ja taassündi, armastust ja kättemaksu. Eksootilisematest piirkondadest tulevad tulejumalanna Pele Hawaiilt ning päikesejumalanna Amaterasu Jaapanist. Mitmed müüdid on ühtlasi hoiatuslood, mis toimivad tänaselgi päeval.

Näitusega kaasneb ingliskeelne kataloog ja tasuta töötuba 12. veebruaril. Näitus jääb Victoria Olt Galeriis (Viru 20, Tallinn) avatuks kuni 26. veebruarini 2023, E-P kell 11-19, sissepääs tasuta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.