"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Parim betoonehitis 2022 on Tallinnas asuvad Järve Tornid, mille fassaadil käib päikeselise ilmaga varjude ja valguse mäng (0)
17. märts 2023

Järve tornid Tallinnas ei meenuta sugugi mitte klassikalist betoonehitist, küll aga on need täielikult ehitatud ikkagi betoonist ja alates tänasest on need hooned tituleeritud Eesti parimateks betoonehitisteks.

Väo liiklussõlme, Kalaranna kvartali, isegi ühe Viimsi elumaja ja veel mitmete teiste silmapaistvate nominentide seas tunnustati 2022. aasta parima betoonehitise tiitliga valgest betoonist suurlinnaliku väljanägemisega Järve kõrghoonete kompleksi.

„Kandev idee on siin selline helevalge betoon, mis rõhutaks nende kõrghoonete sihvakust, kergust ja toob esile selle fassaadi tugeva reljeefsuse,“ lausus Järve tornide arhitekt Martin Aunin. „Seda oli meie püüd rõhutada ja sellise ilusa päikselise ilmaga nagu täna, on selline varjude ja valguse mäng selgelt märgatav.“

„Mind juba enne ärritas see, kui Päevaleht ja Delfi kirjutasid 10-st kõige koledamast ehitisest ja Järve tornid olid üks selle 10 hulgast,“ nentis Eesti betooniühingu auliige ja pärime betoonehitise žürii esimees Aadu Kana. „Kui me läksime Järve tornidesse, siis me vaatasime žüriiga väga hoolikalt, 30-st võimalikust punktist sai antud ehitis 27 punkti.“

Betoonelement on nii ehitus- kui ka viimistlusmaterjalina tegemas üha tugevamat võidukäiku. Kui kortermajade puhul on see saanud juba üsna tavaliseks ehitusmaterjaliks, siis elumajade ehituses on betooni kasutamine siiski haruldasem, kuid kiires tõusujoones.

„Selle tõestuseks ongi see, et viimaste aastate aasta betoonehitise konkursil on üheaastase vahega kaks väga ägedat eramut võitnud peaauhinna,“ märkis Eesti betooniühingu esimees Imre Leetmaa. „Mõlemad on siinsamas Viimsis.“

Tallinna hoonetest on varasematel aastatel Eesti parima betoonehitise tiitliga pärjatud näiteks ka Tallinna Sadama kruiisiterminal, Sisekaitseakadeemia hoone ja Tondiraba jäähall.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.