"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
galerii Telliskivis toimus põnevate esinejatega rändfestival, mis hoidis tuju üleval kuni hiliste õhtutundideni (0)
22. mai 2023
Ksenija Kurs

Järjekorras teine rändfestival toimus 27. mail Erinevate Tubade Klubis, Telliskivi Loomelinnakus. Õpitubade ja loengute kaudu hakati uurima, kuidas loovust kasvatada ja arendada erinevates elulistes valdkondades. Päeva lõpetas maailmamuusika pidu.

Vaata galeriid (62)

Esinejad olid Märt Avandi, Maarja Mitt-Pichen, Tõnu Õnnepalu, Kati Torim, Sass Henno, MTÜ Eikellegimaa, Eesti Improteater, Marita Liivak, Gilly Jones ja Joan Hint. Maailmamuusika peol esinevad Tšiili muusik Tomaś Del Rel ja Leedu DJ Giriu Dvasios, kes jagab oma loomingut Eesti publikuga esmakordselt.

Vaata galeriid (54)

Loovuse Loomus toimus möödunud aastal esmakordselt Viljandi Pärimusmuusika Aidas ning tõi maja loomehuvilisi ning põnevaid tegevusi täis. Vahepeal on festival kasvanud rändsündmuseks, mis liigub igal aastal uude Eestimaa linna, et jagada loovuseteemalist inspiratsiooni eri piirkondade elanikega. Festivali eesmärk on julgustada inimesi leidma loomuomaseid viise, et väljendada end vabalt ja omanäoliselt. Tihti võib sel teekonnal takistuseks saada tagasihoidlikkus, vähene usk või teadmised, kuid Loovuse Loomus toob ühes ruumis kokku kogenud loovisikud ja asjahuvilised, et lihtsustada alustamist  ja värskete mõtete tekkimist.

Igal aastal võtab ühepäevane festival ette 10 teemat, mida õpitubade ja loengute kaudu lahti harutatakse. Sel korral on teemadeks julgus, kriisid, improvisatsioon, laul, kunst, kirjutamine, eneseväljendus, stiil, minapilt ja maakoht. Näiteks saab festivalil kuulda kodumaise moebrändi GUILD asutaja Joan Hindi praktilisi mõtteid unikaalse stiili leidmisest maailmas, kus kõik on lubatud, aga käiakse ikka massi moodi. Märt Avandi avab oma isikliku loo kriisidest, mis tänapäeva nõudlikus maailmas kaasnevad pea iga loomingulise tööga. Loova aiapidamise kohta tulevad rääkima aga MTÜ Eikellegimaa esindajad Võrumaalt, kes toovad kaasa hulgaliselt nippe, kuidas luua elukeskkonda nii, et sellest oleks kasu nii inimesele kui maale.

Eesti Improteater aitab äratada fantaasiat ja õpetab looma enda ümber pingevaba keskkonda – õpitoa läbiviija Rednar Annus kutsub kaasa: “Lõbusad improvisatsioonimängud ja -harjutused panevad naerma eksimuste üle ning ütlema ”jah!” endale ja kaaslastele.” Kirjanik Tõnu Õnnepalu, kes annab festivalil loovkirjutamise õpitoa, küsitleb loovuse ja kirjutamise seoseid aga nii: “Mida me kirjutades kirjutame, kas ennast või maailma või enda sõnumit maailmale? Millest või kellest on kirjutamise juures abi? Äkki aitab ChatGPT? Võib-olla kirjutab AI meie lugu homme juba paremini kui me ise?” Loovuse festival annab hea võimaluse arendada loomingulisust lugude ja kogemuste kaudu.

Sisutiheda päeva aitab lõpule viia maailmamuusika pidu, mis teeb kummarduse värvikirevale loomingule nimega muusika, mis kõikjal maailmas aset leiab. Kontserdi annab laulja ja laululooja, Tšiilist pärit ja Viljandis resideeruv Tomás Del Real ning tantsupeo eest kannab hoolt Giriu Dvasios, kes seob elektroonilise muusika Leedu pärimusmuusikaga ning ammutab suuresti inspiratsiooni loodusest. Giriu Dvasios jagab Eestis oma muusikat esmakordselt. Rändfestival Loovuse Loomus toimub 27. mail 10:30-23:00 Erinevate Tubade Klubis, Tallinnas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.