"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
innovatsioon Õpetajad rajasid saja aasta eest ühe Tallinna tuntuma tänava (3)
03. oktoober 2023
Esmakordselt ehitati Tallinnas Õpetajate tänava hooned räbubetoonist. Foto: Scanpix

Seiklusrikka eluga õpetaja leiutas trükitähtede kujulised tuhaplokid, millega oli kerge ja kiire maju ehitada.

Tallinna “kõige pedagoogilisema” linnaehitusliku ansambli – Õpetajate tänava – arendamine ajaloolises Veerenni eeslinnas algas täpselt sajand tagasi, 1923. aastal. Nüüdseks on sellest kujunenud üks Tallinna vaatamisväärsus. Eriline tänava juures on, et selle ehitasid õpetajad, siin elasid õpetajad ja siinsed majad projekteeris samuti õpetaja.

Vaevalt iseseisva riigi pealinnaks saanud Tallinna probleemidest osutus ehk üheks valusamaks eluasemekriis. Elamispindade nappus kerkis korduvalt üles isegi parlamendidebattides ja isegi riigivanem võttis sel teemal sõna.

Veel vaesel riigil polnud võimalust ise piisavalt maju ehitada.  Kõige tõhusam oli omale ise kodu rajada, lüües soodsama hinna saamiseks kampa teistega. Moodustades näiteks elamu- ja ehitusühistuid, mis sageli ühendasid sama eriala esindajaid.

Elu nagu seiklus

Aprilli keskel 1923. aastal võtsid Tallinna linnavalitsusega ühendust kooperatiivi Oma Kodu aktsionärid, peamiselt Veerenni tänaval asuva munitsipaalalgkooli õpetajad ja töötajad. Nagu nimigi viitas, ajendas neid soov omandada võimalikult kiiresti oma maja, mille ehitamiseks eraldasid linnaisad maatüki Herne tänava äärde, katastrinumbriga 2522.

Piirkonda ei valitud suure tõenäosusega ainult selle läheduse järgi õpetajate töökohale. Pärnu maantee ja raudtee vahele tekkis nimelt korraga mitu sarnast ühistut.

Tolleaegsete ajalehtede järgi otsustades nimetasid linlased seetõttu piirkonda mitteametlikult Võla, Aktsiate või Aktsionäride külaks.

Linnaisad mõtisklesid taotluse üle pea kuus kuud, kuni 15. oktoobril 1923 sai kooperatiivi Oma Kodu juhatuse esimees volikogult loa esimese maja ehitamiseks.

Ühistut Oma Kodu juhtis järeltulijate poolt sootuks unustatud ühiskonnategelane Willem Vacher, kelle elu kulges peaaegu nagu seiklusromaan. Praeguse Otepää kandist pärit taluperemehe poeg lõpetas 1893. aastal Tartu õpetajate seminari ja õpetas Liivimaa, hiljem Peterburi ja Novgorodi kubermangus. Eksternina võõral maal matemaatikaõpetaja kutseeksamid sooritanud, tormas ta kodumaale – Eesti põllumajanduse Aleksandrikooli, mis tegutses praegusel Põltsamaal. Pärast seda, kui 1905. aastal vahistati ja viidi sõjakohtu ette Vacheri revolutsioonilise tegevusega otseselt seotud kolleegid, pidas ta targemaks end Soomes varjata. Helsingis sai ta saksa keele õpetaja diplomi ja 1910 võeti sellel erialal tööle Žitomiri kommertskooli, kus ta aga kohe tuvastati, vahi alla võeti ja seejärel välismaale küüditati.

Paguluses olles tundis rahutu õpetaja huvi uusimate tehnoloogiate vastu, astus Pariisi elektrotehnikakooli ja läks seejärel üle Saksamaa linna Neustadti tehnikumi, kus sai elektroinseneri diplomi. Järgnes aastatepikkune töö Saksamaal, Soomes, naasmine Venemaale pärast Veebruarirevolutsiooni, põgus õpetajakarjäär Tallinnas ja elektrijaama juhtimine Tartus Karlova linnaosas.

Lõpuks, olles taas Eesti pealinna elama asunud, sai Vacher õpetajatööle Prantsuse Lütseumis. Peagi juhtis ta lisaks täiskasvanud õpilastele mõeldud 1. linna õhtukooli.
Jääb vaid imestada, kuidas leidis Vacher veel aega seltskondlikuks tegevuseks, esperanto keele õpetamiseks ja propageerimiseks, aga ka eksperimenteerimiseks … ehitusmaterjalidega.

Innovatsioon ja traditsioon

Möödunud sajandi kahekümnendatel ja kolmekümnendate esimesel poolel jäi Tallinnas elamuehituses põhimaterjaliks puit: see oli odav, kiire ja tuttav. Erandiks polnud ka Võlaküla linnaosa – linnavalitsusele adresseeritud kirjas märkis Vaher aga, et õpetajate maja ehitatakse spetsiaalsest telliskivist, mille nimi oli “Vahcer’s”.

Tegelikult olid need tuhabetoonplokid, mis meenutasid ristlõikelt ladina tähti S, U, H, M, O, W. Ühtaegu kerged ja tugevad “kivid” patenteeris Vacher samal 1923. aastal.

Plokid olid tulekindlad ja hea soojapidavusega, samuti oli neid üsna odav toota. See tähendab, et nendest eksperimentaalelamute ehitamine võiks olla eeskujuks teistele suurlinnade ühistutele ja arendajatele. Teades hästi, et maja peab olema ka elegantne, usaldas Vacher selle ülesande professionaalile, arhitekt Tõnis Mihkelsonile. Viimane sai ülesandega hakkama: traditsionalismi vormides kujundatud hoone välisilme meenutas ehk kõige enam Rootsi võimu lõpu Narva või Pärnu barokkhooneid. Peamine erinevus seisnes ennekõike dekoratiivse kujundusega portaali puudumises. Nagu ka võimaluses otse tänavalt majja siseneda – sissepääs ja trepikoda asusid sisehoovis.

Selline Tallinnas ebatavaline lahendus võimaldas maksimaalselt ära kasutada kasulikku pinda: kuues kahetoalises korteris oli eraldi köök, aga ka vannituba.

Projekt osutus nii edukaks, et aastatel 1925-1927 korrati seda veel viis korda ning selle tulemusena kerkis Oa ja Herne tänava vahelisele kohale neli “õpetaja maja”.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

xyz
16. dets. 2023 15:38
Villem Vaheri nimi on täiesti valesti kirjutatud, palun parandage see ära.
Kodukäija
4. okt. 2023 16:36
Esimese ja teise korruse korterid on siiski kolme- ja neljatoalised. Vähemalt ühes kolmetoalises on (või vähemalt oli) lisaks köögile ja vannitoale ka wc, esik, sahver ja kaks "kuntrikut", millest ühte nimetati "teenijatoaks". Üldpinda on 90 ruutmeetrit. Majal on mansartkorrus, kus on kuus väikekorterit. Märtsipommitamise ajal lõi õhusurve praktiliselt kõik aknaklaasid puruks, korterite välis- ja siseuksed enamasti valla ja lagedest siit-sealt krohvi alla. Keldris varjul olnud elanikud jäid puutumata.
OLESJA PODLESNAJA RAHASTAMINE
4. okt. 2023 16:25
OLESJA PODLESNAJA RAHASTAMINE Tere kõigile Suur tänu Jumalale OLESJA PODLESNAJA minu teele tagasi toomise eest. Kõigi oma rahaliste vajaduste või rahaliste raskuste korral võtke lihtsalt ühendust selle imelise naise OLESJA PODLESNAJAGA ja jääte igati rahule. See suurepärane naine on mind just aidanud väikese summaga 30 000 € ja see on minu jaoks enam kui piisav. Ta on südamega naine, tänu sellele imelisele naisele sain ma oma elatustaset ja võlga tõsta. Kui vajate väikelaenu, võtke nendega ühendust ja te ei pea pettuma. E-post: olesjapodlesnaja198@gmail.com AITÄH MÄRGE Kui te pole EESTIST, siis hoidke eemale.