"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kõrgtaseme eestikeele eksami sooritajate hulk on rekordiline (0)
20. aprill 2024
Nädalavahetusel teeb keeleeksamit mitusada haridustöötajat. Kuvatõmmis

Sügis ja sellega kaasnev eestikeelesele õppele üleminek tuleb üha lähemale tänu millele on kõrgtaseme eestikeele eksami sooritajate hulk rekordiline. Tallinna õpetajatele on palju julgust lisanud keelekümbluse programm.

Eestikeelsele õppele üleminek on juba käegakatsutavas kauguses ja keeleeksameid sooritavate haridustöötajate hulk muljet avaldav. Esimeses kvartalis sooritas B2 taseme eksami 100 ja C1 taseme eksami 200 Tallinna haridustöötajat. 

Eeloleval nädalavahetusel sooritab eksami 300 pedagoogi ja juuni eksamiteks on end kirja pannud 230 pealinna õpetajat. “Need arvud näitavad, et üha rohkem minnakse eksamit tegema. 2018. aastast on õppijate arv nelja- või viiekordistunud,” ütles Tallinna haridusameti juhataja Kaarel Rundu. 

Pole teada, kas õpetajaid on seni tagasi hoidnud mugavus või hirm. Igal juhul pole sügisest koolis töötada soovivatel õpetajatel valikut. C1 keeletasemeta haridustöötajana jätkata ei saa. Rundu usub, et üks tegur, mis õpetajaid on julgustanud eksamile minema, on keelerände projekt.

“Keelerände projekt on meil olnud kõige positiivsema tagasiside ja tulemuslikkusega. Umbes 200 õpetajat koolidest ja lasteaedadest on saanud selles osaleda ja nemad julgevad rohkem suhelda ja rääkida, julgevad eksamitele minna,” ütles Rundu. Aleksandra õpetas keelerändajana eesti koolis seitse nädalat esimese klassi lapsi.

“See kogemus andis mulle enesekindlust, sest väga kardan eesti keelt rääkida,” ütles Lasnamäe gümnaasiumi õpetaja Aleksandra Ongemakh. Kuidas lapsed vastu võtsid? “Väga hästi. Ei olnud mingeid probleeme, rääkimisprobleemi, mängisime nendega näiteks Aliast koos ja nad ütlesid mulle, te olete õpetaja, te oskate väga hästi eesti keelt, te oskate täpselt neid sõnu, palun mängige meiega.”

Laste jaoks keelebarjääri ei olnud?

“Üldse ei olnud.”

Kõrgtaseme eesti keele eksam on küllaltki raske ja keskmiselt on C1 eksami sooritusprotsent vaid 40. Selle kohta, kui suur see on Tallinna haridustöötajate seas, andmed puuduvad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.