"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kopli vabatahtlik päästekomando alustab paarikümne päästjaga (0)
07. aprill 2024
Kopli riiklik päästekomando suleti 31. jaanuaril. Vabatahtlik päästekomando võtab üle riikliku komando funktsioonid ning endised Kopli komando ruumid Ankru tänaval. Foto: Ilja Matusihis

Kaasame osaliselt endised Kopli päästekomando päästjad. Loodame alguses tööd alustada vähemalt 20 inimesega, mis on ka minimaalne arv, et ühte komandot käivitada. Hiljem võiks neid olla kuni 50,“ rääkis loodava MTÜ Tallinna vabatahtlik pääste juht Raul Raidna.

Endise kutselise päästjana hakkas Raidna aprilli algusest tegelema Kopli vabatahtliku päästekomando kokkupanemisega. „See tuleb käima lükata ja elus hoida. Oleme üles ehitatud vabatahtlikkuse alusel ning meil pole palgalisi töötajaid. Kui inimestel on soov liituda meiega, siis me nad ka kaasame.“

Uus päästjate MTÜ hakkas endise Kopli kutseliste päästjate Ankru 12 hoone allüürnikeks. „Üürisime selle Tallinna munitsipaalpolitseilt, kes omakorda üüris selle Riigi Kinnisvara AS-lt,“ ütles Raidna, lisades, et päästeametilt saadakse päästeauto ja teatud hulga varustust.

Tema sõnul peavad tulevased vabatahtlikud päästjad olema suitsusukeldumise oskusega, nagu ka kutselised päästjad. Eesmärgiks on tagada elupääste võimekus ning sellele vastav meeskond. „Mai alguseks on meil auto, varustus ja mehed ehk siis komando olemas. Jõudes esimesena sündmuskohale peame suutma teha kõike ehk siis tungida tulekoldesse, päästa, kustutada jms.“

Praegu tehakse päästeametiga lepinguid, et varustust kätte saada. „Saame küll päästeauto, kuid see tuleb ümber kleepida. Transpordiamet seda meilt tõenäoliselt nõuab.“

Raidna kohtub lähinädalatel tulevaste vabatahtlike päästjatega. Mai alguseks tuleb suuta käivitada meeskonnatöö, et komando suudaks reageerida väljakutsetele nii Põhja-Tallinnas kui ka kogu linnas.

Lähema kuu jooksul on kavas teha ka lahtiste uste päev, et tutvustada tulevast komandot ning värvata uusi vabatahtlikke.

Stardikapital 250 000 eurot

Tallinna abilinnapea Tiit Terik kinnitas, et aprilli esimesel päeval vastavalt volikogu otsusele uus Kopli vabatahtlike päästjate MTÜ ka moodustati. „Nüüd on kõik vormilised võimalused loodud, et päästjad saaksid Koplis taas tegutseda. Paika on pandud juht, kelleks saab Raul Raidna, kellel on ka päästealane taust. Ta on üks vabatahtlike organisatsioonide esindajatest, kellega läbirääkimisi pidasime. Leidsime, et ta on sobiv kandidaat vastset MTÜ-d juhtima,“ märkis ta.

Terik ütles, et päästjad hakkavad tegutsema endises Kopli päästekomando hoones, mis on Riigi Kinnisvara omandis, kuid mida linn kasutab läbi Mupo rendilepingu alusel.

Tema sõnul annab Põhja päästekeskus uuele päästeühingule üle ka sealse olemasoleva päästetehnika. See puudutab nii päästeautot kui ka muud päästevarustust.

„Teatud varustust, mida päästekeskusel ei olnud üle anda hangivad nad ise juurde. Seda saavad nad teha, sest komando korraldamiseks on linnaeelarvest selleks aastaks ette nähtud 250 000 eurot. Sellega peab saama lahendada rendiprobleemid ning vajaliku tehnika ja varustuse juurde muretsemise,“ kinnitas Terik.

Valmidus 60 sekundit

Tallinna linnavolikogu aseesimees Marek Jürgenson sõnas, et volikogu otsus annab linnale rohelise tule asutada mittetulundusühing Tallinna vabatahtlik pääste koos MTÜ-ga Tallinna vabatahtlike päästjate keskus, mille on asutanud ühiselt mittetulundusühingud vabatahtlik reservpäästerühm, Tallinna tuletõrjeühing ja Lilleküla vabatahtlik pääste. Linn soovib osaleda päästetegevuse toetamise korraldamises mittetulundusühingu kaudu, kuna vabatahtlikel üksi ei ole vajalikke ressursse päästevõimekuse tagamiseks kavandatavas ulatuses.

Eesmärk on tagada päästetöö baasteenuse võimekus alates maikuust. See tähendab ööpäevaringset suitsusukeldumise võimekusega päästemeeskonna reageerimist Kopli komando hoonest ning väljasõiduvalmidust ajaga kuni 60 sekundit. Lisaks sellele tagab Tallinna vabatahtlik pääste suurõnnetuste korral kiirema ja tõhusama tegutsemise, võimaldades operatiivsemat reageerimist ja ressursside paremat kaasamist.

Muud teenused või võimekused võivad lisanduda aja jooksul, sealhulgas ennetustöö ja merepääste. MTÜ Tallinna vabatahtlik pääste sõlmib päästeametiga lepingu pääste- ja ennetustööl osalevate vabatahtlike päästjate tegevuse korraldamiseks. Päästeamet tagab ka varustuse ja väljaõppe.

Kopli riiklik päästekomando suleti 31. jaanuaril. Vabatahtlik päästekomando võtab osaliselt või täielikult üle riikliku komando funktsioonid ning endised Kopli komando ruumid Ankru tänaval.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid