"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Anti Poolamets: abielureferendumi muudatusettepanekud teevad rõõmu vaid naljahammastele (14)
06. jaanuar 2021

"Ma leian, et sellisest suuremastaabilisest obstruktsioonist kannavad kahju kõik ning võitjateks on ainult meemimeistrid ja naljahambad, kes saavad Riigikogu liikmete üle oma hambaid teritada," ütles Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Anti Poolamets (EKRE).

Põhiseaduskomisjon koguneb täna kell 14 ja neljapäeval, 7. jaanuaril kell 10 erakorraliselt istungitele, et arutada rahvahääletuse korraldamist abielu mõiste küsimuses ning eelnõule esitatud muudatusettepanekuid. Eelnõule esitati tähtajaks üle 9000 muudatusettepaneku. 

Esitatud muudatusettepanekutega on kõigil huvilistel võimalik Riigikogu kodulehel eelnõude rubriigis ka tutvuda. “Eelnõude hulgast tuleb otsida sõnaga rahvahääletus ning tuhanded muudatusettepanekud on kättesaadavad. Kellelgi pole keelatud nende põhjal ka meeme kokku panna ja materjali sotsiaalmeedias tutvustada,” selgitas Poolamets.

Riigikogu maine kannatab

Riigikogu maine, mis pole niigi kõige kõrgemate killast, kannatab selle tulemusena aga tema hinnangul veelgi. “Uuringute järgi usaldab Soomes parlamenti 70% elanikkonnast, Eestis 51%, Lätis 38 ning Leedus 34%. Me rebime nüüd halvas mõttes Leedule järele,” prognoosis Poolamets.

Näiteks küsisid sotsid tema sõnul, kas võiks sätestada mitmenaisepidamise ning neid huvitas, kas koeri võib söögiks kasvatada. “Reformierakond laamendas samuti südamest ning küsiti, kas füüsilised isikud, pastakad ja valge saia peaks keelama. Kindral Laaneotsa huvitas, kas Eesti järved võiks veest tühjaks pumbata ning Jürgen Ligi tahtis teada, kas  abielus võib olla surnud inimesega,” tõi Poolamets näiteid veidramatest muudatusettepanekutest. “Eks lugejad peavad ise järelduse tegema, kas see on parlamendi liikmele väärikas tegevus.”

Tuhandete muudatusettepanekute grupeerimisega tegeles terve meeskond ning nende abiga on Poolamets enda sõnul saanud opositsiooni muudatusettepanekud läbi töötada. “Näiteks sotsidel on mitusada muudatusettepanekut, mis olid omakorda seotud mitmete erinevate kuupäevadega. Suvel esitasid sotsid 50 000 ettepanekut, mis olid arvutiprogrammiga tehtud ning esitajad seega ei lugenudki omaenda ettepanekuid läbi,” rääkis Poolamets.

Parlamendi kodu- ja töökorraseadus võib minna muutmisele

Põhiseaduskomisjoni esimehe sõnul näitab see, et Riigikogu on olukorras, kus tuleb hakata kodu- ja töökorraseadust läbi vaatama ning trollimist piirama.

“Muidu ei saa Riigikogu tööd teha ning ka põhiseaduses sätestatud rahvahääletuse õigus muutub üksnes sõnakõlksuks,” lausus ta.

Teisalt oli muudatusettepanekute hulgas Poolametsa sõnul ka näputäis selliseid, mida võis adekvaatseks lugeda ning mis olid seotud abielu mõistega, mille üle rahvahääletust on kavas korraldada. “Näiteks taheti konkreetselt küsida, kas  saaks legaliseerida homoabielud,” lausus ta.

Poolametsa hinnangul kulus opositsioonil enam kui 9000 ettepaneku vormistamisele vähemalt kakssada kaheksatunnist tööpäeva. “Üsna halb ajaviide koroona ajal,” leidis ta. 

Mil viisil täpselt põhiseaduskomisjon ettepanekuid arutama hakkab, ei ole Poolametsa sõnul veel kokku lepitud. “Lõplikult paneme selle paika kolmapäevasel erakorralisel põhiseaduskomisjoni istungil ning küsime komisjoni liikmete seisukoha, millisel moel me muudatusettepanekuid käsitleme. Praegu on veel laual mitu viisi,” selgitas ta ning kinnitas samas: “Ma ei näe põhjust panna hääletusele Raimond Kaljulaidi saadetud roppu luuletust või Eesti järvede tühjakspumpamist.”

Opositsiooni eesmärk on rahvahääletus ära hoida

Reformierakonna juht Kaja Kallas selgitas oma blogis, et ettepanekuid on palju, sest eesmärk on see rahvahääletus ära hoida, kuna see on korraga mõttetu, naeruväärne ja julm. Tema sõnul otsustati, et iga Reformierakonna saadik mõtleb 100 küsimust, mida rahvalt küsida võiks. “Mõni läks hoogu ja kirjutas rohkem, teise mõte jäi pidama vähemate küsimuste juures, aga siiski kokku tuli ligikaudu 3500 muudatusettepanekut,” nentis Kallas.

Lisaks teatas Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), et esitas eelmisel nädalal omalt poolt 5800 muudatusettepanekut põhiseaduskomisjonile. Sotsid põhjendasid tuhandete muudatusettepanekute esitamist sooviga referendum nurjata ja kinkida sellega meelerahu enamikele Eesti inimestele. „Meie kindel siht on jätta ära referendum, mille vastu on Turu-Uuringute ASi hiljutise uuringu andmetel 58 protsenti Eesti inimestest,” ütles SDE esimees Indrek Saar.

Kommentaarid (14)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ega tea midagi
10. jaan. 2021 16:08
http://www.whale.to/b/nazi_h.html Less than 10% of the Nazi leadership were sexually normal. Most Nazis were pederasts as revealed in The Pink Swastika.
lisna
10. jaan. 2021 12:16
https://objektiiv.ee/valdo-randpere-annaks-rahvale-voimaluse-saaremaa-latile-loovutada/ Valdo Randpere pakkus abielureferendumi eelnõu parandusettepanekuna välja rahvahääletuse korraldamist küsimuses, kas Saaremaa tuleks loovutada Lätile.
Poolametsale!
8. jaan. 2021 08:14
Rahulikku järjekindlust!
lugeja
7. jaan. 2021 17:33
Vaadake Pelosit (Nancy Pelosi, USA Esindajate Koja esimees). See kaheksakümne aastane Baba-Jaga, täiesti segi oma vanurlikus tigeduses, käis välja seadusprojekti, mille alusel seadusandliku koja seinte vahel ei tohiks enam kasutada mõisteid „ema“, „isa“, „tütar“, „poeg“, „vend“, „õde“. Need kuulutataks väljaspool seadust olevateks, et valitseks sooline võrdsus. Seda seadusprojekti surutakse aastaid läbi mitte üksi Ühendriikides, vaid ka Euroopas. https://www.eesti.ca/mihhail-veller-koige-koledam-paev-6-jaanuar-2021-ob/article57778
esindusdemokraatia, tavaline
7. jaan. 2021 06:55
Lugupeetavad esindusdemokraatias on opositsioon loomulik ja otse vajalik osa ühiskonnast kuid labane ja rõve kõnepruuk on teat kohtades lubamatu sõnu tuleb osata valida. Teat seltskond alandab tegelt meie institutsioone ja see lubamatu. Pange siin tähele Jüri Ratta käitumist ja sõnaseadmist momendil istuva presidendi kohta korrektselt isegi sõbralikult kuid samas igati täpselt teravalt president kui institutsioon olgu sillaehitaja.
miski lõi pähe
6. jaan. 2021 21:28
Terve rea rahvaasemike käitumine tegelt lihtsalt häbiväärne elik ilmselt piss lõi pähe. Kedagi ei sunnita viibima Toompeal võiks mingil teisel moel oma aega sisustada eest ja tagant näituseks, mingi joodik Läänerannikul räuskab neti avarustes igati tegevust, arrab kitse ja lammast. Igaühele oma täpselt dr Goebbelsi käsulaudade alusel. Vast jätab Kõrge Toompea rahule?
uus tase
6. jaan. 2021 22:18
Nad esindavad siiski ühe osa elanikkonna seisukohti. https://epl.delfi.ee/artikkel/92187387/heiki-hepner-opositsiooni-muudatusettepanekud-kes-k-pib-keda-ja-kas-maa-on-lapik-on-vulgaarsused-eesti-rahva-esinduskojas
jacob
6. jaan. 2021 21:15
https://rossaprimavera.ru/news/77b44d3f Euroopa vasakpoolsetest.
pärlipüüdja
6. jaan. 2021 20:28
https://www.eesti.ca/edmond-penu-memeootika-super-parleid-reformlaste-rahvaesindajate-ajugeeniustelt/article57754 Super Pärl: Jürgen Ligi: “Kas elus naine saab olla abielus?” Reform lõpetas aasta tugevalt! Abielu referendumi muudatusettepanekud on esitatud tõepoolest parema tuleviku huvides! Teised pärlid: Urmas Kruuse: Kas Eesti Vabariigis tuleks keelata raamatute Müük? Andres Sutt: Kas Eesti Vabariigis tuleks keelata koolivaheaeg? Erkki Keldo: Kas Eestis tuleks keelustada pastapliiatsi kasutamine? Veel refide ja sotside küsimusi (Poolametsa postitusest): Laaneots pakkus rahvahääletusele Eesti järvede tühjakspumpamist. Jürgen Ligi tahab teada, kas „Mehe naine peab Eestisse jääma?“ Eesti Panga endine aseesimees Andres Sutt tahab rahvahääletusele panna küsimust „kas Eestis keelata ühistransport ja lasteaiad?“ Jüri Jaanson tahab teada, kas Eestis tuleks keelata füüsilised isikud? Andrus Seeme tahab punapead keelustada. Marko Mihkelson uurib „kas Eestis peaks olema keelatud kollaste kruuside tootmine“ ja Marko Torm tahab teada, kas Eestis peab keelama valge saia?“ Imelik, et ükski reformi ja sotside saadik ei suutnud öelda "ei, mina sellega kaasa ei lähe".
temaatik
6. jaan. 2021 20:26
Kõik sellised ettepanekud tuleks Riigikogus kui valijate tahteavaldus vastu võtta ja lisada ka autori nimi! https://uueduudised.ee/uudis/eesti/kas-opositsiooni-perverssed-ettepanekud-peegeldasid-nende-fantaasiaid-naiteks-abielu-alaealistega-ja-mitmenaisepidamist/ Muidugi huvitas opositsioonipoliitikuid ka see, kas abielu peab sõlmima just nimelt mehe ja naise vahel. Võib arvata, et teiste variantidena loeks sealt välja siis mehe ja mehe, naise ja naise, aga miks mitte ka juba eelpoolmainitud lumememme ja kes teab veel kelle ja mille vahel. Näide päris absurdsest ettepanekust on järgmine: „Kas abielud, mis on sõlmitud taevas, jäävad kehtima ka maa peal?“ Või see, et kas abielu peab jääma mehe ja naise vaheliseks õiglaselt jagatud õiguste ja kohustustega igavesti monogaamseks liiduks, võttes omaks kiriklikud ja isamaalised põhiväärtused ning välistades muinaseestlaste ning vanemate siinsete kultuuride põhiväärtused“. Või „Kas muuta kohustuslikuks pulmades abielupaari esimeseks tantsuks Tuljak?“. Või „Kas pühitsetud abielu on olulisem kui õnnelik lapsepõlv?“. Mindi ka seksistlikuks: „Kas abielu peaks jääma rikka mehe ja ilusa naise vaheliseks liiduks?“. Reformierakondlasi näis huvitavat seks lastega. https://uueduudised.ee/arvamus/repliik/mis-keelel-see-meelel-opositsioon-toestas-et-mehe-ja-naise-abielu-kinnistamist-on-vaga-vaja/ Järgmisena võetakse ette ilmselt pedofiilia seadustamine, mida näitasid ka reformar Toomas Kivimägi ettepanekud alandada abiellumisiga 13. eluaastani, seega ka seks. Pedofiilia legaliseerimise eest hoiatajad vihjavadki, et alustatakse seksiea alandamisest. Kuna islam tungib aktiivselt Euroopasse, siis tahab Reformierakond seadustada ka abielud mitme naisega. See, et Ligi küsis, et kas kõne all on abielu elusa naisega, näitab reformarite tungi nekrofiilia suunas.
seadustaja
6. jaan. 2021 20:54
http://www.nommeraadio.ee/ 5.01.2021 - LÕUNATUND - Teisipäev Harry Raudverega eriti väärt ettepanekutest ja nende võimalikust rakendusest.
plikad teevad täis tegelt
6. jaan. 2021 11:12
Tegelt meie poliitseltskond peaks käituma tublisti väljapeetumalt eriti kui tegu naesterahvastega ikkagi. Tublisti vaoshoitumalt kui Kajal püünele asja.
Vaatleja
6. jaan. 2021 10:08
Ega Poolametsa ja Co. lolluste vastu muidu ei saagi kui vaid naljaga.
täpsustaja
6. jaan. 2021 21:26
https://www.eesti.ca/reformierakond-annab-skandaalide-jargi-vottes-korraliku-maffiagrupeeringu-moodu-valja-uu/article57764 https://www.eesti.ca/kreeka-kutsus-ilvese-intervjuu-parast-eesti-suursaadiku-valja-uu/article57762 https://www.eesti.ca/valitsuserakondi-kuritegelikuks-grupeeringuks-nimetanud-hanno-pevkur-peab-lahkuma-riigikogust-uu/article57759