"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Tehisintellekti-ja robootikakeskus AIRE muudab ettevõtete elu lihtsamaks (0)
13. oktoober 2022

“AIRE on teistest Euroopa riikidest paar sammukest ees, kuna Eesti riigi initsiatiivil kutsuti see keskus ellu aasta varem kui teised võrgustiku liikmed ehk siis meil on juba aasta kogemust, selline mida teistel keskustel veel ei ole,” rääkis Tehisintellekti-ja robootikakeskuse AIRE tehisintellekti  valdkonnajuht Otto Mättas.

Eestis loodud tehisintellekti-ja robootikakeskus AIRE oli tänavu nomineeritud Tallinna ettevõtlusauhindadel parima koostööprojekti kategoorias. Koostööd on erinevate ettevõtetega viimase aasta jooksul tõepoolest palju tehtud. Eesmärgiks on tööstusettevõtete konkurentsivõime tõstmine läbi selliste  protsesside nagu näiteks tehisintellekti lahenduste või nutika roboti kasutusele võtmine.  Samuti protsesside digitaliseerimine. Tänaseks on teenuseid pakutud juba 80 ettevõttele.

“Näiteks Valdek AS, mis on metallitööstuse ettevõte, kes on oma laoprotsesse asunud  nutikalt parendama. Kasutab valvekaameraid selleks, et luua  digikaksik ja tehisintellekti lahendus, mis aitaks teha  paremaid juhtimise otsuseid kogu selle tööstusprotsessi sees,” lisas Mättas.

Üks Aire demoprojektidest keskendub sellele, kuidas läbi tehisintellekti lahenduse tööstusettevõtete masinaparki ja energia tarbimist optimeerida nii, et juba struktuuri tasemel oleks asi nutikalt üles ehitatud. Koostööd tehakse ka toiduainetööstusega, kus kasutatakse transpordiroboteid, et töötajate elu lihtsamaks muuta. Ühes Lasnamäel asuvas kulinaarialaos katsetatigi  kuidas mobiilsed robotid saavad monotoonseid tegevusi inimeste eest teha.

“Keskne koht on töötaja ehk kuidas me saame töötaja tootlikust suurendada ja  tema kvaliteeti parandada kasutades erinevaid roboteid. Inimese ja roboti omavaheline sujub siis kui mõlemad lasevad koostööd teha ehk kui mõlemad on koostööst huvitatud,” lausus  TalTech mehaanika ja tööstustehnika instituudi direktor Kristo Karjust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.