"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kumus avati Hollandi kunstniku näitus kehast ja puudutusest (0)
10. november 2023
Melanie Bonajo isikunäitus „Kui keha ütleb jah+“ on KUMU kunstimuuseumis avatud 10. novembrist kuni 28. aprillini 2024. Foto: Kuvatõmmis

Hollandi kunstniku Melanie Bonajo isikunäituse keskne teema on puudutus. Ekspositsioon toob kokku naise viimase kümne aasta katsetuslikud dokumentaalfilmid, mis käsitlevad intiimsuse ja kontakti otsimise teemat läbi väga laia spektri.

„Mitmed tööd räägivad eraldatusest ja sellest, kuidas ja mis põhjustel on eraldatuseni jõutud. Millised on need sotsiaalsed oskused, mida saaksime praktiseerida, et eraldatusest välja tulla ning olla üks meie keskkonnaga,“ rääkis kunstnik Melanie Bonajo.

Kunstnik leiab, et puudutusega saab mõjusalt ravida üksildust, mida ta nimetab lausa tänapäeva epideemiaks.

„Ma arvan, et peamine sõnum võiks olla aktsepteerimine ja empaatia. Märgata keskkonda, teisi inimesi enda ümber, nende erinevusi ja aktsepteerida neid. Me elame väga kirjus ja huvitavas maailmas ning meie ümber on väga palju erinevaid inimesi – erineva kultuuritausta ja kehadega. Me ei tohiks panna inimesi liiga lihtsalt kategooriatesse, vaid peaksime kuulama nende lugusid ja kaasa mõtlema,“ sõnas näituse kuraator Maria Arusoo.

Koostöös kunstnik Théo Demansiga on videote juurde loodud sensoorne ja mänguline ruumikujundus, läbi mille kanduvad teemad ekraanidelt füüsilisse ruumi.

„Sa sisened kogemusse ja see kogemus peatub ainult siis, kui sa väljud näituse ruumist. See on kõik väga intensiivne ja kaasahaarav ja muudab muuseumikogemuse perspektiivi. Sa oled oodatud olema sina ise,“ märkis kunstnik Théo Demans.

Melanie Bonajo isikunäitus „Kui keha ütleb jah“ on KUMU kunstimuuseumis avatud 10.novembrist kuni 28. aprillini 2024.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.