"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Üle poole Eesti inimestel on rahavaru vähem kui kolmeks kuuks. Kuidas luua säästupuhvrit? (2)
29. detsember 2023
Ettevõtja Vallo Arumäe. Foto: Evelin Kruus (GoodNews)

Ettevõtja ja rahalise vabaduse eksperdi Vallo Arumäe sõnul on rahaline heaolu võimalik igaühe jaoks. „Sa pead tõstma iseendale maksmise esikohale. Kui tulevad tulud või palk, siis esimese asjana tõstad sa selle raha erinevatele kontodele, mille jaoks sa tahad kulutusi teha,” õpetab Arumäe.

Vallo Arumäe on ettevõtja, investor, rahalise vabaduse ekspert ja finantsharidusettevõtte Starfish Academy asutaja. Tema missiooniks on aidata ettevõtlikel inimestel kasvatada isiklikku jõukust ja vabadust läbi praktilise äri- ja investeerimiskogukonna, elades samal ajal harmoonilist elu. Ta on veendunud, et rahaline heaolu on võimalik igaühe jaoks.

Õpitu andis soovi aidata edasi ka teisi

Arumäe on viimase paarikümne aasta jooksul juhtinud mitmeid erinevaid organisatsioone ning on tänaseks loonud läbi Starfish Academy ettevõtjate ja investorite kiirendi nimega Sisering, mille eesmärk on tuua äri- ja finantsteadmised igapäevaellu, pakkuda vastastikust tuge ning jagada praktilisi kogemusi.

Tema elus mängis olulist rolli kohtumine mentor Robert Kiyosakiga, kes suunas Arumäe teadlikule enesearengu teele ettevõtluse ja investeerimise valdkonnas. Just selles keskkonnas aastatepikune õppimine inspireeris teda lõpuks looma Starfish Academy.

“Kui mõistsin, kui palju finantsharidus mu elu muutis, tekkis mul soov aidata teisi oma rahaasju paremini haldama,” sõnas Arumäe.

Oma elu peab ise juhtima

Arumäe soovitab alustajatel tutvuda finantsmaailmaga läbi tasuta veebiseminaride, hiljem ka intensiivkursuste ja raamatute, mis pakuvad praktilisi samme. Oluline on ümbritseda end inimestega, kel on sarnased eesmärgid.

Ta rõhutab vajadust valida õpetajad ja mentorid, kes on ise saavutanud rahalise vabaduse, mitte kuulata neid, kes soovivad lihtsalt midagi müüa.

„See, kas sa otsustad olla töövõtja või ettevõtja on sinu valik. Kui sul on täna kindel sissetulek kusagilt olemas, kuid sul on olemas ka mingi valdkond, millega võiksid teistele väärtust luua, siis tasub end ettevõtjana proovile panna,“ julgustab Arumäe.

Iseendale maksmine peab olema esikohal

Samuti paneb Arumäe kõigile südamele, et keeruliste aegade ennetamiseks peaks igaühel olema varuks “säästupuhver”, mis pannakse kõrvale oma igakuistest kuludest ja tuludest.

„Sa pead tõstma iseendale maksmise esikohale. Kui tulevad tulud või palk, siis esimese asjana tõstad sa selle raha erinevatele kontodele, mille jaoks sa tahad kulutusi teha,“ õpetab Arumäe.

Rahandusministeerium tegi sellel aastal uuringu, kust selgus, et üle poole Eesti inimestest omavad rahavarusid vähem kui kolm kuud ehk kui töökohaga midagi juhtub, siis ollakse kolme kuu pärast väga raskes majanduslikus olukorras.

“See, mis kuu lõpuks alles jääb sõltub kahest asjast – tulude suurendamine ja kulude vähendamine. Kui aga kulud suuresti kasvavad, on lahenduseks omakorda tulude suurendamine,” märkis Arumäe.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
1. jaan. 2024 19:22
Harjutage end söömisest loobuma, siis tekib ka võimalus raha kõrvale panna.
...
29. dets. 2023 18:30
Lõpetage see plära. Kõige vähem rahavarusid on madalapalgalistel, aitab ainult madalama otsa palkade tõus. Igaüks oskab kõrge sissetulekuga varusid tekitada, aga kui palk on nii 800 ja pea kõik see läheb eluasemele ja igapäevasteks või igaaastasteks kuludeks jääb puudugi, siis pole mõtet jahuda säästmisest.