"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Mida teha, kui auto on saanud löökaugust läbi sõites kahjustada? (1)
07. märts 2024
Kevad tuleb koos teeaukudega. Kuvatõmmis

Sõiduteede murenemist meie kliimas ära hoida pole võimalik. Kuidas käituda, kui auto on saanud teeaugust läbi sõites kahjustada. Löökauku sõites tuleb esimese asjana juhtunu kohapeal fikseerida.

Teede lagunemise hooaeg on haripunktis. Tänavu on linnale laekunud 20 liikluskahju juhtumit, mis on tingitud löökaukudest. Tallinna teedel toimunud löökauguõnnetuse korral hüvitab kahju omavalitsus, ent selleks tuleb juhtunu tõendada.

“Kindlasti peab olema politseid teavitatud, see on eeldus, et me võtame liikluskahju menetlusse. Auto tuleb sündmuskohal seisma jätta, siis kas politsei tuleb kohale või soovitab fotografeerida sündmuskoht, igal juhul kogu foto- ja videomaterjal on meil menetluses abiks ja Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti kodulehelt saab avalduse liikluskahjude hüvitamiseks, mis tuleb täita ja koos remondikalkulatsiooniga meie ametile edastada,” rääkis Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg.

Ohtlikest löökaukudest saab linn 5–7 teadet päevas. Augud märgistatakse tunni jooksul ja ohtlikumad parandatakse 24 tunni jooksul. Linn küll seirab teid regulaarselt ja paneb tähele liiklejate märkamisi, ent Tarmo Sulg soovitab autojuhtidel ise ka ettevaatlik olla. “Alati ei pea lompi sõitma suure hooga, pigem tasub eeldada, et lombi põhjas võib olla löökauk. Naastrehvide kasutamise tagajärjel kulunud teekate muutubki vähem vastupidavaks ja seal võivad löökaugud tekkida tundidega,” ütles Sulg.

Kui aga ei õnnestunud kohapeal tõendusmaterjali koguda, on abi kaskokindlustusest. “Kohe sündmuskohal, kui sõiduk vajab pukseerimist, omal jõul enam edasi liikuda ei saa, saab kaskokindlustuse olemasolul tellida tasuta puksiiri, mis viib sõiduki töökotta. Kui sündmuskohal on olukord lahendatud, siis kaskokindlustuse alt selline kahju hüvitatakse,” ütles If Kindlustuse sõidukikahjude grupijuht Taavi Kruus.

Kõige sagedamini saab kahjustada löökauku sõitmise korral auto rehv või velg. “Rehvid ja veljed on eri hinnaklassiga, aga selge on, et need kulud on inimesel endal tasumiseks päris suured ja võivad ulatuda tuhande ja rohkema euroni,” ütles Kruus.

Löökaukudest Tallinna teedel võib julgelt teada anda e-postil kommunaal@tallinnlv.ee või mupo lühinumbrile 14410.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Van Ames
8. märts 2024 10:39
Mida teha? Koju sõita ja korda teha ja edasi sõita. Ja vähem oma l olle telefone vahtida, siis näeb ka auke.