"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kumus avati näitus baltisakslaste ja eesti talupoegade ihadest ja kirgedest (0)
22. märts 2024
Näitus pakub haruldast sissevaadet 20. sajandi alguse ühiskondlikesse raputustesse ja religioossetesse utoopiatesse, kunstniku lapsepõlve Eestimaal ja homoerootilisse omailma. Foto: Kumu kunstimuuseum

22. märtsist on Kumu kunstimuuseumis avatud näitus „Elisarion. Elisàr von Kupffer ja Jaanus Samma“, mil esimest korda jõuab Eestisse Järvamaalt pärit baltisaksa kunstniku ja kirjaniku Elisàr von Kupfferi pildilooming, mis pakub haruldast sissevaadet 20. sajandi alguse ühiskondlikesse raputustesse ja religioossetesse utoopiatesse. Kupffneri maalid on näitusel dialoogis nüüdiskunstniku Jaanus Samma teostega, mis uurivad eesti talupoegade seksuaalsust.

Eelmise sajandi algul kunstniku ja kirjanikuna tegutsenud baltisakslane Elisàr von Kupffer sündis Tallinnas ja veetis lapsepõlve Järvamaa mõisates. Hiljem aga suundus õppima ja elama Euroopasse ning elu teise poole veetis Šveitsi villas, mida kutsus Elisarioniks.

Kumu näitusel ongi üleval seni eesti publiku jaoks tundmatu von Kupffneri maalid, mis kaunistasid tema Šveitsi villa seinu.

„Ta lõi oma uususundi, mida nimetas klarismiks. See tuli saksakeelsest sõnast klaar või selge. Selge maailm oli tema arust see, kus inimesed võiksid tulevikus elada ja see tähendas ka sugude vastandumise lõppemist. Seal oleks üks harmooniline noorukitüüpi tuleviku tüpaaž, mida ta nimetas ka arafrodiitideks,“ kirjeldas näituse kuraator ja KUMU juht Kadi Polli.

Jaanus Samma on aga kaasaegne eesti kunstnik, kes on pikalt uurinud homoseksuaalsuse teemat eesti talupojakultuuris. Nii on ta muuhulgas toonud näitusele ka vaibad Eesti Rahva Muuseumist ning Kodavere kiriku käimla.

„Ajalooliselt on homoseksuaalsed inimesed linnaruumis kohtunud näiteks avalikes tualettides. Jaanus Samma toob provokatiivselt Kodavere kiriku tagant ära päästetud kokkuvajunud käimla ja küsibki siis, kas talupoegadel toimus ka seal käimlas midagi sellist, mida võis näha linnaruumis,“ märkis näituse kuraator ja folklorist Andreas Kalkun.

Näitus Elisarion jääb Kumu kunstimuuseumis avatuks septembrikuuni.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.