"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA GALERII. 7 tundi ja 20 pianisti – Eesti kõige pikem kontsert (0)
29. märts 2024
Maestro Rein Rannapi teos “Pilvelossid” kõlas Solarise keskuse aatriumis katkematult seitse tundi järjest. Foto: Ilja Matusihis

28. märtsil tähistati ülemaailmset klaveripäeva. Helilooja Rein Rannapi eestvedamisel kõlas Solarise keskuses seitsme tunni vältel katkematult maestro teos “Pilvelossid”, mida esitasid kakskümmend Eesti pianisti. Teadaolevalt oli tegu Eesti muusikaajaloo kõige pikema kontserdiga.

Üleilmsel klaveripäeval tehakse kummardus klassikalisele muusikale ja klaverile kui pillile. Kogu maailmas korraldatakse sel päeval suursuguseid klaverikontserte. Nii tekkiski Rein Rannapil ka Eestis midagi enneolematut korraldada.

Vaata galeriid (32)

“Mul tuli idee mängida ühte lugu järjest, korrata kogu aeg, et luua staatiline müstiline atmosfäär siia keskusesse,” ütles helilooja ja pianist Rein Rannap. Kui palju proove olete teinud tänaseks kontserdiks?

“Proove pole üldse teinud. Saatsin noodi meiliga, igaüks harjutas ise ja täna on huvitav kuulda, kui erinevalt igaüks seda esitab,” ütles Rannap.

Rannapi teos “Pilvelossid” kõlas Solarise keskuse aatriumis katkematult seitse tundi järjest. Kokku umbes 84 korda 20 pianisti esituses.

“Väga vahva, tõesti on teistmoodi siin olla, lugu on kena, sobib siia hästi ja meie koreograafiline nihkumine on väljakutse, kuidas me peame üle võtma, et muusika ei katkeks. Teeb rõõmu, et Eestis on palju häid pianiste, on põhjust olla uhke,” ütles pianist Johan Randvere.

Teadaolevalt on tegu pikima kontserdiga, mis Eestis seni toimunud. “Vaatasin huvi pärast, mis maailma kõige pikemad on, aga seal on ikka sadades tundides tehtud Guinnessi rekordid, palju pianiste, aga nad on vist vahedega teinud, ma ei usu, et lugu ei katke, üks pianist annab teisele märkamatult üle, ei usu, et seda nii pikalt on tehtud,” ütles Rannap.

Klaveripäeva tähistati esimest korda 2015. aastal saksa helilooja ja klahvpillimängija Nils Frahmi algatusel. Kuna klaveril on 88 klahvi, langeb rahvusvaheline klaveripäev igal aastal aasta 88. päevale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid