"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Lasnamäel varises alla kortermaja rõdu paneel (3)
04. aprill 2024
Varisenud rõdupaneel Lasnamäel Kalevipoja tänaval. Kuvatõmmis

Öösel vastu neljapäeva kukkus Kalevipoja põik asuva kortermaja rõdu betoonpaneel tänavale. Seoses juhtunuga tuletab Lasnamäe linnaosa valitsus meelde, et Tallinna linna toel saavad korteriühistud välja selgitada rõdude ja varikatuste tehnilist seisukorda ning ehitustöödeks toetust taotleda.

“On veel vara öelda, mis põhjustas rõdupaneeli kukkumise Kalevipoja põik asuval hoonel. Õnneks ei saanud keegi vigastada,” märkis Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko. “Kuid on selge, et selliste juhtumite ennetamine on alati parem kui tagajärgedega tegelemine.”

Vastavalt seadustele on korteriühistutel kohustus tagada hoone ohutus, sealhulgas kontrollida rõdude esipiirdepaneelide kinnituselementide seisukorda ning vajadusel teostada korrosioonitõrjet ja kinnituselementide tugevdamist. “Kõike seda on võimalik teha Tallinna linna toel,” rõhutas Jurtšenko.

Audititoetuse abil saab muuhulgas välja selgitada rõdude ja varikatuste tehnilist seisukorda ning seejärel taotleda toetust ehitustöödeks korterelamu rõdude ja varikatuste auditi aruandes nimetatud vajalike tööde teostamiseks. Rõdude ja varikatuste auditi puhul hüvitatakse maksimaalselt 1000 eurot ning ehitustööde puhul kuni 10 000 eurot korterelamu kohta.

“Kortermajade rõdude ja lodžade regulaarne kontroll on äärmiselt oluline,” rõhutas Lasnamäe linnaosa vanem. “Rohkem kui kümme aastat tagasi läbiviidud uuring, mille tellis tehnilise järelevalve amet, näitas, et 1960.–1990. aastatel ehitatud korterelamute rõdude seisukord on murettekitav.”

Uuringu tulemuste kohaselt on kinnituselementide tugevusomadused oluliselt vähenenud, see on tingitud ebapiisavast korrosioonikaitsest ja ehitusprojektile mittevastavatest kinnitustest. Vaadeldud kortermajades avastati, et 61% rõdude kinnituselementidel esines vähemalt üks suur probleem või isegi rohkem, samal ajal kui vaid 13% kinnitusi oli probleemideta. Lisaks märgiti, et olukord halveneb iga aastaga.

Lisainfot audititoetuse ja rõdude ja varikatuste auditi jätkutegevuse toetuse kohta saab leida Tallinna linna veebilehelt: https://www.tallinn.ee/et/korteriuhistu.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tallinna visioonikonverentsidel elamutest
9. apr. 2024 23:23
on seda teemat käsitletud aastaid tagasi nagu ka elamute soojustamist , kus on tugevate teadmistega teadlased sõnavõtnud ja hoiatanud vanade elamute enne 1992.a. ehitatud, et liigne paneelmajade, tellismajade soojustamine toob umbsuse ja ilu pärast teha pole mõtet, raskused võivad niisamuti kutsuda esile seintepaneelide või telliste väljalangemist ositi ja ventileerimissüsteemide ehitamisel paneelelamuid ei saa "juustuks" puurida. Vanadel majadel ei ole võimalik saavutada ei A ega B gruppi, arvestades vanust ja teadmata kestvust, milline on ületanud tänaseks nominaali 50...60 aastat. Lasnamäe on ju uusim osa paneelmajadest peale 1985.a. põhiliselt rajatud.
...
5. apr. 2024 12:27
Potentsaalsed tapjad.
Ekspert
4. apr. 2024 12:15
Sealsed majad, Kalevipoja põik, on ehitatud juba 45 aastat tagasi, nii et rõdupaneeli ilmastiku mõjudele avatud kinnituste keevisõmblused võisid olla juba läbi roostetanud, eriti kui ka keevitus ise polnud veel nõuetekohaselt sooritatud, mistõttu tuleks eriti hoolikalt kontrollida kõiki antud piirkonna rõdupaneelide kinnitusi kui just ei soovita, et mõni rõdupaneel sealkandis varsti jälle alla ei kuku.