"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII. Mereväelased leidsid Läänemerest 40 ajaloolist lõhkekeha ja laevavraki (0)
26. aprill 2024
Rahvusvaheline miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 24. Foto ja galerii: www.mil.ee

Reedel lõppes pea kaks nädalat kestnud rahvusvaheline miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 24, mille jooksul leidsid Eesti ja liitlasriikide mereväelased Läänemerest 40 ajaloolist lõhkekeha ja Hiiumaa lähedalt 70-meetrise laevavraki, sedastas BNS.

Eesti mereväe korraldatud miinitõrjeoperatsiooni raames kontrolliti ligi 300-ruutkilomeetrine mereala. Selle käigus leiti 302 miiniankrut, 37 meremiini, üks torpeedo ja kaks muud ajaloolist lõhkekeha. Koos varasemalt leitud lõhkekehadega tehti operatsioonil kahjutuks 43 lõhkekeha.

Vaata galeriid (15)

Lisaks lõhkekehadele leiti Hiiumaa lähistelt ka 70-meetrine laevavrakk. Merevägi edastab nende asukohad ning sonaripildid koondina muinsuskaitseametile ja transpordiametile, kelle uurida ja identifitseerida jääb vrakkide päritolu, varasem otstarve ja ajalooline väärtus.

Open Spirit on rahvusvaheline miinitõrjeoperatsioon, mille eesmärk on leida ja kahjutuks teha ajaloolisi lõhkekehasid, et muuta Läänemeri turvalisemaks. Tänavu toimus operatsioon Eesti territoriaalmeres ja majandusvööndis 15.-26. aprillini. Operatsioonil osales 14 laeva, 11 kaldal baseeruvat tuukri ja allveeroboti meeskonda ning kokku üle 700 liitlas- ja partnerriigi ning Eesti mereväelase. Kokku oli osalejaid 16 riigist.

1995. aastal alustati Balti riikide koostööd operatsioonil Baltic Sweep, mis 1997. aastaks arenes miinitõrjeoperatsiooniks Open Spirit. See iga-aastane operatsioon toimub rotatsiooni korras Eestis, Lätis või Leedus. Eestis toimus Open Spirit viimati 2021. aastal, esmakordselt aga 1998. aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.