"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Martin Helme: maksumaksja toodab ETV+-i näol venekeelset meediat eestikeelsele vaatajale (3)
06. mai 2016
Scanpix

"Oleme kurioosses olukorras, kus ERR ja Eesti maksumaksja toodab venekeelset meediat eestikeelsele vaatajale. Kas ja miks peaks ERR venekeelset programmi, mille tootmine on kole kallis ja keegi seda ei vaata, üldse tootma?" küsis Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu liige Martin Helme.

Helme juhtis tähelepanu sellele, et ETV+ on ERRil üldse üks kõige kallim programm. see on tohutu raha kulu, umbes 5 miljonit eurot aastas. Samas on ETV+ isegi ERRi kõige vähem kuulatavate raadiojaamade kõrval väikseima vaatajas- ja kuulajaskonnaga. “ETV+ vaatajaskonnast pool või isegi üle selle on eestlased.”

Helme lisas, et teab seda juttu, mida räägib minister Saar ehk ETV+ile tuleb anda aega. “Jah, olen nõus. Kui juba nii suur hulk raha on huugama pandud, ei saa paari kuu põhjal lõplikku otsust, on see surnud üritus või mitte, teha. Küll ei näe ma väga suurt põhjust oodata natuke rohkem kui aasta. Järgmiseks kevadeks tuleb langetada otsus, kas ETV+ kinni panna või mitte,” osutas Helme.

Helme hinnangul on tõsine probleem ka see, kuidas tagada seda, et venelastest saatejuhid teevad telekanalis eestimeelset tööd. “Küsisin seda kord ka nõukogu koosolekul, aga ei saanud sellele korralikku vastust. Igaüks, kes ETV+-i on vaadanud, leiab sealt väga sageli ka selgeid meelsusi, mis on pigem just nagu Kremli-meelsed.”

Kultuuriminister Indrek Saar usub, et telekanal on end veel sisse elamas ja kanali vaadatavus on tõusuteel. “Loomulikult võtab igasugune tarbimisharjumus ju aega. See on ETV+ eeldus ja ei maksa kellelgi loota, et aastaga hakkavad Eestis kõik vene keelt emakeelena kõnelevad inimesed ETV+ vaatama. Kaugel sellest. Arvan, et ETV+-ile tuleb lihtsalt aega anda ja loomulikult tuleb telekanali tegijatel olla enesekriitiline ning nõuda endalt parimat.”

Saar lisas, et see, et kõnealune algatus on lõpuks tehtud, on väga oluline ja edasi saab minna ainult paremaks.

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) 2015. aasta eelarve põhjal oli ETV+ eesmärkideks 2016. aasta lõpuks muuhulgas märgitud, et 50% sihtrühmast vaatab kanalit vähemalt 30 minutit. ETV+ osakaal kõigi telekanalite vaadatavusest päevas oli uuringufirma TNS Emor andmetel märtsikuus 0,5%.

 

 

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

maksumaksja
7. mai 2016 08:17
Venekeelne telekanal on tavaline maksumaksja õigus elik mingi osa maksurahast suunatakse venelastest maksumaksjate kasutusse. Kuidas siis venelased või siis venekeelsed seda raha kasutada oskavad on omaettelugu. Seega Martin Helmet parafraseerides harjuge ära. Tegelt võiks järsku hoopis teise ettepaneku esitada milleks meile venelastest maksumaksjad, nii või?
oPossum
6. mai 2016 14:36
Eks see ole vana tõde, et ega vägisi armsaks ei saada. Pealegi on lausa halenaljakas, kuidas 25 aastase intensiivse integreerimise ning keeleõppe järel leiab meie valitsus lõpuks, et ainus võimalus oma sõnumit siinse venekeelse kogukonnani viia on luua vene keelne telekanal, millest aga sihtgrupp ise veelgi vähem näib huvitatud olevat kui senisest riiklikust integratsioonist. Kas poleks selle asemel mitte parem hoopis Savisaare vaenamine ükskord lõpetada ja minna selle asemel tema juurde integratsioonikoolitusele, sest olen päris kindel, et tema teab neist asjust küll kordades rohkem, kui mistahes kõrgeltpalgatud senine integraator, temal pole vähemalt oma venelastest valijatega suhtlemiseks vene keelset Tallinna TV-d vaja läinud ja usun, et kui ilusti paluda, on ta nõus oma kolleege poliitikuid valitsusest ka täiesti tasuta natuke harima!
Ljudmila Mezentsev
6. mai 2016 14:35
Raha raiskamine Helmil on õigus peab kanal kinni panna,seda pärast kõikil venelastel on olemas sputnik ja vaatavad seal kaudu Venema kanalid. Jube igav mõttetu raha raiskamine, veel tuleb eesti keeles tõlkimine see on teeb segadus,vastikus, lõppetage ära seda jama